Karies na šesticah
Najprej lep pozdrav!
Sin ima 13. let. Vse mlečne zobe je imel v redu, ko pa so mu izrasle šestice, so kljub zelo hitri zaščiti z zapolnitvijo zobkov, postali kariesni. Tako ima že vse šestice plombirane, ostali zobje (tudi sedmice) pa so v redu. Poraja se mi vprašanje, če je bila zaščita nestrokovno narejena, glede na to, da je sin imel majhna usta in sem sama videla, da se je zobozdravnica zelo namučila, da mu jih je zaščitila. Bi bilo bolj pametno malo počakati, ali je splošna praksa, da se to naredi čim zobje izrastejo?
Malo sem razočarana, ker imam sama slabe zobe in zato mojim otrokom od majhnega stalno “težim” glede umivanja zob. Resnično se trudim na tem področju, sedaj pa vidim, da vseeno nisem bila v celoti uspešna. Sploh ne vem, če samo umivanje dovolj zaleže, poleg pravilne prehrane seveda. Se kakovost zob tudi deduje?
Hvala za odgovore.
Spoštovana Mojcej,
seveda se deduje tudi kakovost zob, kar pa ne pomeni, da bo otrok zato imel karies – ima le več možnosti, da ga dobi. Za preprečevanje kariesa pa popolnoma zadostujeta dobra higiena in primerna prehrana.
O strokovnosti zalitja zob ne morem soditi. Zob želimo čim prej zaščititi zato, ker otrok zadaj zelo težko umiva in se karies lahko hitro začne. Vsekakor pa moramo počakati, da zob izraste v celoti, ker slabo zalitje ne naredi nobene koristi.
Lepo pozdravljeni!