Najdi forum

Karies in clinofug

Spoštovani,
prosim Vas za vaše mnenje. Imam štiriletno hči, ki ima karies na skoraj vseh zgornjih zobkih spodnji so ok. Karies se ji je dobesedno čez noč pojavil pri letu in pol. Ker sem v nosečnosti jemala antibiotike Clinofug in so mi na genetiki rekli, da bo otrok lahko imel težave s zobki (kot posledica jemanja) me zanima ali obstajajo kakšne raziskave, ki bi takšno zadevo spremljale in to portdile. Čudno se mi zdi, da ima starejši sin zobke brezhibne (na mlečnih pri 12 letih – kar jih še ima niti ene same luknjice – nikoli) ob podobni higijeni, skoraj enaki količini zaužitih antibiotikov (oba vnetja ušesk), pitem čaju in enaki ustni higijeni ima hči katrastrofalne zobke (zgoraj) in sin brezhibne?!
Prosim Vas za vaše mnenje. Hvala in lep pozdrav!

Spoštovana Župika,

razumem, da vas bega, ker ima sin povsem zdrave zobe, deklica pa kariozne, vam pa se zdi, da ste obakrat enako skrbeli za zobe.
Glede na to, da opisujete pojav karies šele pri 18 mesecih, težko rečemo, ali gre za posledico jemanja zdravila ali le za pojav kariesa zgodnjega otroštva. Glede na to, da se zobje razvijajo in nastajajo v različnih časovnih obdobjih, vedno pričakujemo “kronološke” okvare, se pravi, okvare na zobeh, ki v obdobju delovanja nekega dejavnika nastajajo. Ker prvi nastajajo sekalci, bi okvare zaradi dejavnika iz zgodnejše nosečnosti najprej pričakovali na teh zobeh. Vsi zobje v zgornjem loku nastajajo v različnih časovnih obdovjih, vi pa zdravila zagotovo niste jemali celo nosečnost, tako da je bil vpliv na zobe očitno minimalen. V prid temu govori tudi to, da so kariozni le zogrnji zobje, spodnji pa so povsem zdravi.
Vzroke za nastalo situacijo bo tako zagotovo potrebno poiskati pri prehranjevalnih navadah, npr. pri pitju čaja (sladek/nesladkan??).

New Report

Close