Karies
Spoštovana,
zobozdravnica mi je rekla, na podlagi slike in pregleda, da imam karies ob-pod oblečenim zobom. Zato me je naročila na odstranitev prevleke.
Ker je ta zob zgoraj in me v bližini zoba malo boli tudi “nebo”, me zanima če je karies lahko tudi tako visoko? Namreč, najprej sem mislila da je to zaradi kakšnega bonbona, ki ga pojem in mi poškoduje, sedaj pa razmišljam da je mogoče karies, ker krvavi.
Kaj menite?
Pozdravljeni! Zadnja leta imam precej težav z zobmi. Najprej se mi je začel pojavljati medzobni karies, zadnje leto se mi močno tanjša sklenina. Zaradi tega so zobje obutljivi, pogosto me skelijo (Občasno uporabljam zobno kremo Nanosensitive ter pasto s fluorom-GC MI Paste Plus). Sicer sem stara 25 let in ne uživam ne hitre hrane, ne kadim, ne pijem in ne jem sladkorja. Tudi sicer imam precej zdr. težav, ki so morda povezane tudi s stanjem zob. Imam izjemno nizke vrednosti hormonov ter inzulina ter tudi osteoporozo. Moje vprašanje se nanaša na sladkor in njegov vpliv na zobe. Kot sem že omenila sladkorja ne uživam (razen naravno prisotnega v sadju). Zelo rada imam med, a me po njem zobe zelo skelijo, zato tudi tega ne jem več. Vseeno si kdaj zaželim kaj sladkega, zato me zanima, katero ‘sladilo’ najmanj škodi sklenini, skelenju, kariesu… Morda agavin sirup? Veliko sem brala tudi o uporabi brezovega sladkorja, ki je tudi pri nas že v prosti prodaji. Menda naj zobe sploh ne bi škodil, še več, pomagal naj bi proti kariesu. Zanima me torej, kaj menite vi? Katero sladilo bi naredilo najmanj škode zobem. Kaj priporočate? Seveda bi ga uporabljala le tu in tam, a ker se bojim za zobe, se raje prepričam, kot da ‘brcnem v temo’. Najlepša hvala in lep pozdrav.
Pozdravljeni,
pri presnovi sladkorjev nastajajo kisli produkti in ti so tisti, ki okvarjajo zobe. Priporočam vam enostavne sladkorje, ki se hitreje in lažje presnovijo, predvsem pa naj bodo v nelepljivi obliki; hrana, ki se lepi na zobe, ima višji kariogeni faktor in je bolj nevarna trdim zobnim tkivom.
Pozornost pa namenite celotni prehrani. Bodite pozorni na slino; količino in kvaliteto le te; prekisla slina povzroča okvare sklenine, pravtako tudi premalo sline vpliva na večjo pojavnost kariesa.
Uporaba zaščitnih zobnih krem je priporočljiva.
Srečno.
Hvala za odgovor!
Vseeno me zanima nekaj podrobnosti:
* katere enostavne OH ste imeli v mislih?
* kateri so lepljivi?
* kako lahko kontroliram, da iamm dovolj sline?
* kako naj vem ali je moje slika kisla – in če je, akj narediti da jo nevtraliziramo?
p.s.: Torej če razumem prav, ne priporočate ne stevie in ne brezovega sladila?
Iz srca hvala!
Pozdravljeni,
nevarna je lepljiva hrana; tista ki se nalepi na zobe. Kislost sline in količino vam lahko preveri vaš stomatolog. Sladilo izberite glede na vaše zdravstvene zahteve, jih pa uporabljajte malo, po uživanju pa izperite zobe z vodo oz. popijte kozarec vode, da pH v ustih čimprej normalizirate.
Srečno.
Dober dan,
na sistemtaskem pregledu so mi povedali, da imam karies. Naročila sem se k svojemu zobozdravniku in ga imam čez 1 mesec. Zobje me ne bolijo, me pa zanima, ali se lahko v enem mesecu karkoli poslabša do te mere, da karies napreduje do korenin in posledično pride do bolečine?
V kolikšnem času lahko pride do kariesa, saj sem bila leto dni nazaj pri zobozdravniku in naj ne bi imela kariesa, sedaj naj bi ga pa imela na 4. zobeh?
Pa zanima me še to, da če je karies že prisoten (površinsko), ga brez pomoči zobozdravnika ni mogoče odstraniti?
lp
Pozdravljeni,
vprašanja ste mi zastavili zelo splošno, odgovori pa niso tako preprosti; samo v vednost, študenti stomatologije morajo preučiti kar nekaj knjig in opraviti precej kliničnih vaj, da lahko pravilno ocenijo napredovalost kariesa in morebitne posledice. Zato vam na tem mestu in brez kliničnega pregleda ne bi želela odgovoriti na vaša vprašanja, ker bi pri odgovarjanju zgolj ugibala v kakšnem stanju so vaši zobje. Vaša vprašanja pa so na mestu, da jih postavite svojemu zobozdravniku.
Srečno.
Pozdravljeni,
Na vaše vprašanje je nemogoče odgovoriti, saj lahko samo ugibam kaj se je dogajalo z vašim zobom in kaj se dogaja zdaj, žal. Najbolje je, da se vrnete k svojemu zobozdravniku.
Srečno.
Pozdravljeni,
kariesa ne moremo odpraviti s poostreno zobno higieno, lahko ga le delno omejimo. Pri tem pojmujem kot karies že napredovalo obliko demineralizacije zobnih struktur. Pojavnost kariesa pa lahko bistveno zmanjšamo z dobro higieno.
Srečno.
Hvača za odgovor. Kaj bi lahko bil vzrok za karies na skoraj vsakem zobu, glede na to, da si jih umivam vsak dan 2x? Še nekaj, belo plombo mi je naredila zobozdravnica na zobu nekje pred tremi tedni. Še vedno pa me boli občasno, ne močno, ampak pač toliko, da čutim, sploh ob mrzlem in toplem. Je to normalno?
Pozdravljeni.
Imam eno vprašanje. stara sem 20 let in k zobozdravniku hodim redno (na pol leta). Ko sem bila danes pri zobozdravniku mi ni omenila, da bi imela kjerkoli medzobni karies. meni pa se zdi, da ga imam. Ali mogoče veste kako se ga odstrani? oziroma kako ga odstrani zobozdravnik? ali je možno da je zobozdravnica karies spregledala in je mislila, da je samo obarvan zob?
Pozdravljeni,
dobra zobozdravnica kariesa verjetno ne bi spregledala. Odstranjuje se ga pač le z odstranjevanjem inficiranega tkiva tj. “vrtanjem” in nato se prazen defekt zapolni z nadomestnim materialom tj.”plombo”.
Srečno.
Pozdravljeni,
res je najbolje, da se odpravite do svojega zobozdravnika. Načeloma je pa tako, da se zobni kamen nalaga ob zobnih vratovih in koreninah zob, zabarvanje zaradi hrane in bakterij je lahko prisotno povsod, karies pa lahko nastaja na različnih delih zoba (grizna ploskev, medzobne ploskve korenine). Kariesu se postopno pridruži bolečina zoba oz. pulpe, zobnemu kamnu pa krvaveče in vnete dlesni, kar pa tudi lahko povzroča bolečine.
Srečno.
Pozdravljeni,
zanima me ali je res tako, da če je na zobu (ploskvi) prisoten le površinski karies tega ne popravljajo, ker bi s tem preveč poškodovali zob? Namreč na sedmici in dveh osmicah imam pomojem karies (brez bolečin), ko sem zobozdravnici to omenila in jo prosila, če mi lahko to sanira mi je prvič za osmice odgovorila, da to ni karies ampak hiperpigmentacija (ali pa hipo, nisem prepričana) zoba s čemer ni nič narobe. Ko sem naslednjič prosila, da pregleda sedmico, ker sem sama opazila, da je v režah vedno bolj rjav, pa je rekla, da je ta karies samo površinski in da tega še ne bo popravljala, ker bi mi z brušenjem preveč poškodovala še skoraj čisto zdrav zob, saj bi morala izbrusiti toliko globoko, da bi plomba lahko dobro prijela.
Kar mi je zelo čudno, saj smo pred več kot 15 leti v šoli tudi dobivali tiste površinske za katere so samo po vrhu malo popilili in naredili zalivko.
Hvala za odgovor.