Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo Karies – 18 mesečna punčka

Karies – 18 mesečna punčka

Pozdravljeni!
Pred kratkim so moji punčki razpadli čez noč razpadli zgornji prvi štirje zobje, Pred tem je imela belkaste obloge. Pri pregledu pri zobozdravnici je le ta ugotovila karies. Svetovala je čimmanj sladkorja in umivanje. Sladkega poje in popije zelo malo, umivati pa po preboleli slinavki ne pusti(nekako se potrudim). Zanima pa me, če na strukturo zob ipd. vpliva jemanje antibiotika. Zaradi ledvičnega refluksa jemlje Primotren že devet mesecev.
Hvala za odgovor in lep dan še naprej!

Spoštovana Nataša,

sirupi za otroke sedaj več ne vsebujejo navadnega sladkorja, ampak so sladkani z umetnimi sladili. Preberite sestavo v navodilih Primotrena, ker je sama ne poznam. Po mojem mnenju pa za karies na sekalcih ni kriv sirup, ampak prej slabša higiena po prestali bolezni.
Lepo pozdravljeni!

No, še ena Nataša tukaj, tudi z 18-mesečno hčerkico!

Naša deklica je pred pol leta padla in si z zobki prebila spodnjo ustnico – znotraj.
Čez nekaj dni se ji je zlomil prvi zobek (zgornja enica). Takoj smo jo peljali k zobozdravniku (za nasvet sem spraševala tudi na tem forumu), saj se ji je zlomil še drugi zobek.
Zobozdravnica je rekla, da narediti ne more ničesar, le zobke naj redno umivamo.
Ker je imela ranjeno ustnico, tudi ni pustila umivati zobk kakšne tri tedne.
Zgornji štirje zobki so se začeli dobesedno topiti. Najprej so postali beli, potem so razpadli.

Zobke umivamo (punčka ščetko grize – včasih mi uspe temeljito podrgniti po zobkih), ne mara nobenih sladkarij, nobenih sladkih pijač, tako da to ne more biti vzrok slabim zobkom. Predvsem zato (mislim), ker so slabi zasmo zgornji štirje. Ostali (do dopolnjenega prvega leta so ji izrasli že vsi zobki 1 – 4 zgoraj in spodaj) so lepi in zdravi.
Prva dva zobka sta zrasla pri 4. mesecih.

Od 6. – 9. meseca (v tem času so izraščale dvojke zgoraj) smo ji zaradi manjšega pomanjkanja železa dajali Ferrum Lek – sirup.

Ali je možno, da je ta sirup oz. dodajanje železa vplivalo na slabšo kvaliteto na novo izrastlih zobk?

Jaz imam zobe zelo zdrave, lepe, bele, ravne… Mož pa na žalost slabe (zdravljeni procesi – apikotomija na zgornjih zobeh 1 – 3 levo in desno).

Koliko je genskega vpiva na kvaliteto zob?

Najlepša hvala za vaš odgovor,

Nataša

Nataša ~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~ V naši glavi se slabo prelevi v dobro, nesreča v srečo, revščina v bogastvo. (Edmund Spenser)

Spoštovana Nataša-H,

otrok deduje po starših sestavo zob in tudi postavitev zob, karies pa se ne deduje. Podatek o moževih slabih stalnih zob za kakovost dekličinih mlečnih ni pomemben.
Zgornji zobje so mnogo pogosteje kariozni, ker spodnje ščiti jezik pa tudi bolj jih obliva slina, ki jih tako fiziološko tudi čisti. Ravno pri vaši deklici lahko vidite, da sama sestava ni tako pomembna, ker ima prizadete le nekatere zobe, ostali pa so zdravi (spodnji sekalci, ker so bolj zaščiteni, kočniki pa so izrasli kasneje).
Sam železov sirup za zobe ni nevaren. Možna so sicer površinska zabarvanja, ki pa ne povzročajo krhkosti. Prav tako enkrat dnevno 1 žlička sirupa ne more narediti velike škode.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close