Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Karcinosarkom

Karcinosarkom

Lep pozdrav!

Mami so pred dobre pol leta diagnosticirali karcinosarkom, namreč odkrili so tumor na maternici. Prestala je operacijo, kemoterapije, trenutno pa hodi na obsevanja.

Zanima me, če mi lahko pomagate malo bolje razumeti, kaj dejansko pomeni karcinosarkom? Ko ne komu samo omenim diagnozo, dobim ponavadi zaskrbljene poglede. Postalo mi je jasno, da je diagnoza huda, ampak, koliko je možnosti, da se dejansko pozdravi?

Metastaz ni bilo takrat nikjer, so pa odstranili tudi nekaj bezgavk, ker so bile 3 že “okužene”.

Kakršnega koli odgovora bom zelo vesela.

Hvala.

Predvidevam, da je to II. oz. verjetno III. stadij?

40-60% za še 5 let življenja, v kolikor je I. / II.
15-30% za še 2 leti življenja, v kolikor je III. / IV.

Ne zgleda ravno ozdravljivo. Na hitro sem pobrskal malo po medicinskih člankih za kako novejšo eksperimentalno zdravilo, ki je trenutno v kliničnih študijah (II./III. faza), pa kaže bolj slabo.

Žal.

Morda bo prišlo kaj, vsak mesec pride kako novo zdravilo za raka. Problem je, da je rakov tako dosti, da ne uspe vsem priti na vrsto za njihovega.

vir: predvsem http://emedicine.medscape.com/article/1611287-overview in pubmed za eksperimentalne

Hvala za Vaš trud in yodgovor.

Je III. stadij, tako smo uspeli razbrati iz enega izvida. So pa rekli, da delajo obsevanja in kemoterapijo bolj iz preventive. Sem brala in iskala tudi sama kakšne informacije, ampak medicina ni moje področje in ne razumem vsega, tako kot bi bilo treba. Zato sprašujem, če mi lahko kdo malo bolj “po domače” razloži, kaj je to in če je kemoterapija in obsevanje in bi naj to uničilo, tumor je bil odstranjen, ne razumem, kaj potem ni pozdravljeno? Res sem čisti laik za te stvari in bi rada razumela.

OK, ena taka splošna razlaga, upam da tudi dovolj enostavna in razumljiva:

Normalno celice, ko zaznajo, da je nekaj z njimi narobe (ali ostale celice zaznajo, da je z njimi nekaj narobe) vklopijo eno “stikalo”, ki jih ubije (strokovno: apoptoza/programirana celična smrt). Primer kar je lahko narobe, da celica je na napačnem mestu (npr. srčna celica v pljučih), da je napaka pri pomnožitvi DNK (genskega zapisa), da proizvaja beljakovine z napako, itd. Rak pomeni to, da ima celica napako in ne reagira na to stikalo. Pravtako se celice ponavadi tudi nekontrolirano (in hitro) množijo in izpodbijajo zdrave celice.

Zdravljenje poteka na več načinov:

Najbolj enostavna za razumet je odstranitev rakastih celic. Problem pri temu pa je, da če vam ostane ena sama celica, se iz nje lahko namnoži na miljone novih.

Obsevanje je podobno kot kirurška odstranitev, s tem da jih ubijete s sevanjem. Prizadane pravtako zdrave celice a nekoliko manj, saj se počasneje množijo in imajo bolj “urejen” sistem popravljanja. Rakaste celice so večinoma toliko pokvarjene, da delujejo dobesedno krneki.

No kot zadnja, kemoterapija, oz. zdravljenje s raznimi zdravili/snovmi proti raku.
Poznamo jih več vrst, v grobem obstajajo neselektivna zdravila in selektivna zdravila. Selektivna pomeni, da prizadanejo samo rakaste celice, zdrave celice pa več ali manj pustijo pri miru. Te lahko primerjate z antibiotiki, prizadanejo načeloma samo bakterije, ne pa tudi vaših celic. Temu primerni so stranski efekti, ki so proti “ta pravi” kemoterapiji blagi. Na žalost selektivna zdravila obstajajo za točno določene vrste rakov ne pa za vse.
Neselektivna zdravila pa načeloma prizadanejo vse celice ali ta boljša skupino celic, zdravih in nezdravih. Cilj je, da rakaste celice hitreje umrejo kot zdrave, saj se hitreje množijo. Povečini delujejo tako, da motijo celično delitev, uničijo DNK (genski zapis) ali pa kakšno pomembno beljakovino. Problem je da dosti rakov ni dovolj hitro rastočih in zato kemoterapija ni tako uspešna, saj prizadane celice podobno kot zdrave. Problem je lahko tudi, da zdravilo ne doseže raka, ker je slabo ožiljen, itd.

Obstajajo tudi zdravila kot so biološka zdravila, to pomeni, da imajo posebno beljakovino (antigen), ki se veže samo na določene celice in sproži njihovo smrt, torej zelo selektivna zdravila. Potem imate še tarčna zdravila, ki uničijo (deaktivirajo) točno določeno beljakovino (oz. encim), ki jo najdemo samo v rakastih celic ali določeni skupini celic. Obe skupini zdravil so samo za omejeno število rakov.

V vašem primeru je problem ta, da zaenkrat ne obstaja selektivno zdravilo za raka a hkrati rak ni dovolj hitro rastoč. Odstranitev je bila skoraj sigurno samo deloma uspešna, saj sigurno je ostala kje kaka celica raka, ki je še živa. Zato je odstranjevanje v fazi 1 mnogo bolj uspešno, saj je verjetnost, da je ostala kaka celica raka še kje v telesu, mnogo manjša. Trenutno je ta rak (v 3. fazi), s ne-eksperimentalnimi metodami, praktično neozdravljiv. Vse kar te metode naredijo je, da podaljšajo življenje.

V kolikor se mislite odločati o alternativnih metodah zdravljenja, zelo pazite. Ljudje so zelo obupani na eni strani, na drugi strani pa bi vas vsi radi “nategnili” za čim več denarja. Zelo težko je najti v vsej tej greznici informacij kakšno pametno. Lahko pa vam naštejem iz glave enih takih par “univerzalnih” (niso univerzalne, samo za veliko število rakov naj bi delovale): DCA, kurkumin (iz kurkume), hašiševo (konopljino, ne tisto iz semen) olje, vitamin C (višje doze). Razvrstil sem jih po nevarnosti (od najbolj do najmanj) in hkrati po verjetni efektivnosti. Obstaja jih seveda še več. Hitro iskanje zadnjič ni ravno pokazalo, da je kdo že testiral zgornje substance na točno tem raku, tako da o škodljivosti(!!) ali delovanju ni še nič (preveč redek rak). Tako, da zelo pozorno s tem.

Moje priporočilo je, da počakate z zgornjim. Morda bo v času, pridobljenim s trenutnimi metodami, se odkrila kaka nova, ki zares deluje.

Še enkrat, najlepše hvala za Vaš odgovor in trud, da ste mi tako lepo razložili. Ker se na to res ne spoznamo, vsak nam nekaj pove in potem imamo sicer malo morje informacij, ampak nič konkretnega. Rečeno nam bilo, da je to rak, ki se zelo hitro širi, tudi to, da je ena gospa s tako diagnozo že od 2009 pozdravljen (kar težko verjamem). Po internetu iščemo informacije in smo že čist zmešani od vseh statističnih podatkov.
Konopljino olje ima, ampak mislim, da ni to čist pravo, ker vidim, da mora bit hašiševo. Kje to dobit, se moram pozanimat. Na alternativo pa nismo ravno pomislili, ker mami ne verjame v te vrste zdravljenja in jo je bil problem prepričat že to, da je jemala ene naravne tabletke za imunski sistem. Verjame, kar ji rečejo zdravniki.

New Report

Close