Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Kar nekaj vprašanj

Kar nekaj vprašanj

Spoštovani,
naj vam najprej povem, da sem zelo vesela, da imamo na razpolago sedaj tudi pediatrinjo, saj je veliko lažje o svojih otrocih spraševati pediatre, kot bilokaterega zdravnika, čeprav tudi ti znajo pomagati.

Sem mamica dveh otrok in bom začela kar s prvim. Star je 3 leta. Lani poleti smo ga začeli odvajati od pleničk in čez dan je hitro postal suh. Čez noč sem mu odvzela plenico decembra, ko sem opazila, da je plenička že kakšen mesec suha. Letos pa se je že enih trikrat polulal v posteljo in me zanima, ali mu naj dam čez noč ponovno gor pleničko, ali naj kar ostanem pri podlogi oz. zaščiti za jogi? Pa tudi čez dan mu včasih kar uide, ampak ne vse, temveč ravno toliko, da ga je včasih treba preoblečt. Ali mislite, da smo mu plečničko prehitro odvzeli, čeprav je bil nekaj mesecev popolnoma suh?

In še druga hčerkica. Stara bo 3 mesece. Je polno dojena in do sedaj ni imela problemov z kakanjem. Sedaj pa je minilo že 8 dni odkar ni kakala. Po rojstvu je kakala vsaki dan in vsaka plenička je bila pokakana. Potem, po drugem mesecu pa vedno manj, dokler ni prišel dan, da se sploh ni pokakala in to sedaj že traja 8 dni. Sem pa zbegana, ker je nič ne mantra in črviči. Obnaša se, kot prej, ko je kakala normalno. Mene pa zanima, ali je to normalno, da tako dolgo ne kaka in kako dolgo še naj čakam, preden jo odpeljem k pediatru. Ali ji lahko dam za pit še kaj drugega kot moje mleko?
In katero hrano priporočate, da naj ne jem?
Še en problem pa je, da je punčka že lep čas(3 tedne) prehlajena in se ta prehlad nikakor ne pozdravi. Nosek čistim z fiziološko, z svaljki in z pumpico,kolikor pač gre. Včasih tudi fajn kašlja. Vročine pa nima. Včasih slišim, da ji v prsih hrope. Ali je to zato, ker se ne izkašlja dobro? Kako dolgo je normalno, da traja prehlad pri tako majhnem dojenčku? Ali naj jo vseeno peljem na pregled, kljub temu, da je njena pediatrinja rekla, da če ni vročine, ni potrebe, da pridem? Ker spi pa v redu in celo noč, le hrani se malce težko, ker ji nosek nagaja.
Pa še nekaj. Od rojstva ima malce vnete očke (pravzaprav samo desno okico) in jih izpiram s svojim mlekom in je včasih par dni v redu, potem pa spet malce ognojeno, pa še to vedno zjutraj, ko se zbudi. Sicer imam mazilo Tobrex ampak je rekla pediatrinja, da če ne bo hujšega, naj najprej poskusim z mlekom in tako mazila še nisem uporabila. Ali menite, da bi vseeno še poskusila z mazilom, čeprav očka ni nevem kako vneta?

Upam, da vas nisem preveč zasipala z vprašanji, ampak saj veste, da starši znamo včasih biti kar fajn zaskrbljeni, dokler ne slišimo menja strokovnjaka ali pa še boljše, drugega mnenja strokovnjaka.

LP

Spoštovana majcica!
Fantek je bil zdržen ponoči približno 4 mesece, sedaj se še občasno polula. Torej še ni pridobil dokončne vzdržnosti (štejemo, da je popolnoma suh, ko je suh ponoči vsaj 6 mesecev). Ker pa je otroček star šele 3 leta, ni nobenega problema. Mislim, da ne bi bilo dobro sedaj ponovno dati plenic, pač pa nadaljujte. Morda je bilo lulanje samo nekaj začasnega, priložnostnega, saj pravite, da se je polulal samo še 3x. To je popolnoma v redu.

Če punčka ni kakala že 8 dni, čeprav je brez bolečin, razpoložena in torej brez težav, bi vseeno poskusili nekaj narediti. Če je do sedaj kakala normalno, nikoli ni imela zaprtja, ki bi mu sledile driske, naredite tako: zelo sladkane kamilice (dobro prevremo vodo s sladkorjem, kamilično cvetje poparimo in po 5 minutah odcedimo). Mamice povejo, da deluje zelo dobro odvajalno. Povedala bom še en preizkušen recept, namreč pogosto se naredi po dolgotrajnem zaprtju kar čep trdega blata na izhodu iz črevesja, pa ga otrok zaradi bolečin ne more izkakati. Poskusite v lekarni nabaviti glicerinske svečke in jo dajte v črevo. Glicerinska svečka nima nobene kemije, torej ni odvajalo v klasičnem smislu, pač pa “raztopi” čep strjenega blata, da se otrok lažje pokaka.

Kašelj po prehladih pa zna trajati res dolgo, tudi 2-3 tedne. Tako majhen otrok ne zna izkašljati, sluz mu ostaja v dihalih. Poskusite še vedno večkrat dnevno izpirati nosek s fiziološko, izvajajte pa tudi pomoč pri izkašljevanju. otroka položite na trbuh čez vaše prekrižane noge tako, da od pasu proti glavici visi malce navzdol. Z dlanjo oblikujte ponvico in ga kar krepko trepljajte po hrbtu od zunanjega roba pod lopaticama proti sredini in vratu. Včasih se izlušči sluz, otrok lahko tudi bruha, vendar boste videli, da je to samo sluz iz dihal. Ker pa je deklič še majhen, bi se jaz vseeno šla poslušat k pediatru.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Najlepša vam hvala za odgovor. Glede teh kamilic me še zanima, koliko ml bi naj dojenčica spila oz. koliko žličk, da bi bilo učinkovito?

Pa lepo bi vas še prosila, če bi mi odgovorili še glede njene vnete očke iz prejšnjega posta.

Pa še nekaj:ali lahko mojo deklico kopam, ko je tako prehlajena?

Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.

Dober večer. Majčica,
kamilice bi dajali po npr. 20 ml, nekajkrat. Dokler se ne pokaka.

Res, pozabila sem odgovoriti na vprašanje o očkah.
Če ima vaš otroček že od rojstva težave z izcedkom, predvsem na eni strani, potem je možno, da ima prirojeno zoženje solzevodov in se zato očke kar naprej gnojijo. Potrebno bi bilo vzeti bris očesne veznice, da se ugotovi, katera bakterija povzroča težave in pregled pri okulistu, da potrdi ali ovrže zoženje solzevodov, ki ga nato razširijo na očesni kliniki v manj kot minutki. Možno je namreč tudi, da je prišlo do okužbe med porodom, potrebno je izključiti klamidijsko vnetje.

Če gre za zoženje solzevodov, je potrebno masirati solzevode (v notranjem nosnem kotičku masiramo proti očesnemu kotičku), z gazico, ki ste jo namočili s fiziološko raztopino pa z enim potegom obrišete oči od zunanjega proti notranjemu očesnemu kotičku, Ponovite s čisto gazico. Lahko poskusite z izbrizganim mlekom, če pa se gnoji, je potrebno tudi antibiotično mazilo za oči (Tobrex, npr., ampak bolje je po odvzetem brisu, ki točno določi bakterijo in kateri antibiotik).

Kopate jo lahko, saj kopanje s prehladom nima zveze. Vlažen zrak in sopara v kopalnici ji samo koristita, lažje se bo izkašljala z navlaženimi dihali.
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close