kapucinka
To sem našla na spletni strani semenarne:
Cvetlica prinaša v vrt lepoto in zdravje. Če jo posejemo okrog dreves, jih bo ščitila pred ušmi, koristna pa je tudi v zelenjavnem vrtu, kjer naj raste v mešanih posevkih z različnimi vrtninami. Kot ognjiču, bomo tudi kapucinki podaljšali cvetenje z rednim odstranjevanjem posušenih cvetov, še sveže pa lahko režemo in z njimi oblikujemo čudovite šopke.
Tudi v kulinariki je kapucinka koristna cvetlica. Mladi listi, cvetni popki in cvetovi imajo zaradi vsebnosti gorčičnih olj prijetno oster okus in jih uživamo v različnih solatah, še zelena semena pa so primerna za vlaganje in jih uporabljamo kot kapre.
To pa na spletnih straneh kulinarične slovenije:
Da, tudi žlahtna rožica kapucinka, ki nas razveseljuje na cvetličnih gredicah in cvetličnih loncih, je začimba. Žal pa to malokdo ve. Užitni sta obe vrsti iz naših vrtov: dolga vzpenjalka in kratka plazilka. Sejemo jo v februarju v lonček ali pod steklo, aprila pa na gredice v peščeno zemljo.
Ima čisto poseben vonj, okus pa spominja na krešo ali redkvico, ki ju nadomešča. Užitni so listi, cvetovi ter semena – zelene kroglice, ki jih poberemo, ko so še mehke in uporabimo kot kapre. Zaradi lepih okroglih listov in živih cvetov je kapucinka posebno primerna za okrasitev jedi.
Uporabljamo jo kot dodatek k solatam in v zelenjavnih jedeh.
Malo še poskusi pobrskat po internetu, se najde marsikaj.
LP,
Darja
Kapucinka deluje kot naravni antibiotik. Posebno pomaga pri oboljenju pljuč.Prehladi, gripa in virusna oboljenja, ki jih spremlja temperatura. Lahko jo uživamo v solati ali iz nje pripravimo čaj. Ker jo težko posušimo, lahko iz nje pripravimo tudi tinkturo tako, da cvetove in liste namakamo v alkoholu tri tedne in nato precedimo. Jemljemo 2x do 3x na dan po 20 kapljic z vodo. Če vam mogoče ni znano, obstaja v južni Ameriki od koder je doma, tudi gomoljasta Kapucinka (tropaeolum tuborosa), ki jo domačini uporabljajo v prehrani.