Kolikor vem (nisem pa noben kemik) so kapljice za nos navadna solna raztopina (reče se ji tudi fiziološka raztopina) NaCl. Kupiš jih lahko v vsaki lekarni in ne vidim razloga zakaj bi bile sredstvo za poživitev-doping. Je pa res, da verjetno obstaja več vrst kapljic in da lahko kakšne izmed njih vsebujejo tudi prepovedane substance.
v mislih sem imel tiste kapljice ki jih kupis v lekarni. kolega, ki tekmuje v maratonu mi je rekel, da je uporaba taksnih kapljic prepovedana tako na tekaskih tekmovanjih kot kolesarstvu.
baje naj bi “prevec” scistile sluznico, sinuse in ostale poti pomembne za cimhitrejsi prenos kisika do pljuc-dihanje ter tako pomagale k boljsim rezultatom.
nekako tako kot sportni filter pri avtomobilu:)) sem poizkusil v teh dneh ko imam stalno zamasen nos in grlo in malo ze pomaga. zoprno je ce pretiravas, ker potem med dihanjem skozi nos peklensko pece
naredi si fiziološko raztopino, to je natrijev klorid ali po domače sol in voda, učinek je enak kot da se potopiš v morje, to pa ja veš, kako se potem vse prečisti. Vsak dan par kapljic večkrat na dan in ne bo nobeno poživilo.
Nekatere kapljice lahko vsebujejo stvari, ki so nalisti prepovedanega. Največkrat kapljice vsebujejo nekatere kortikosteroide, to pa je verjetno res prepovedano, ne vem, pozanimaj se.