Kapljice AD3
Pozdravljeni!
Ponovno se obračam na Vas z več vprašanji.
Pedijater je rekel, da nam poleti ni treba več dajati kapljic ad3 oziroma mi imamo Italijansko različico. Zanima me vaše mnenje? Novembra bo stara eno leto.
Rodila sem v 35 3/7, deklica je bila na oddelku EINT 5dni. Do kdaj se smatra, da je otrok nedonošenček in ali lahko tudi mi pridemo v Mostec?
Pred enim mesecem sem začela uvajati gosto hrano. Prvo ni hotela jesti potem sem dodala malo soli, masla,.. in je lepo jedla. Zdaj mi poje cirka 10 žlic in potem noče več oziroma čaka samo na mleko. Kako jo naj pripravim, da bi več pojedla?
Hvala za odgovore.
Lepo pozdravljeni Marija
Spoštovana Marija,
seveda ste prisrčno vabljeni v Mostec, le vabil ne moremo poslati vsem osebno, bi preveč zapravili za poštnino…
Preko poletja (ko je velik del kože na svetlem in se veliko vitamina D stvarja v koži) nekateri res ne dajejo vitamina D. Ne bo pa nič narobe, če z njim nadaljujete vsaj do 1 leta starosti. Prav tako ne bo napak, če potegnete kapljice še čez zimo.
Očitno ste že sami našli “trik”, da bo vaša hčerka pojedla več kašic – naredite hrano okusno, zabelite jo z maslom, smetano, dodajte kakšno domačo začimbo, tudi nežno posolite. Obrok naj bo pripravljen tako, da se bodo za “ostanke stepli” odrasli.
Sploh pa 10 žličk večkrat na dan ni malo – in lahko mirno nadaljujete z mlekom kot ostalo hrano še za kakšen mesec.
Se vidimo v Mostecu,
Pozdravljeni
Moja prvorojenka (rojena junija) je imela pri uživanju kapljic Plivit D3 krče, zato sem s kaplicami prenehala (ker je bilo ravno poletje) in ji ponovno začela dajati po 3 mesecih. Takrat je bilo stanje pri uživanju normalno. Sedaj sem noseča 16 tednov in pričakujemo otročka v decembru. Skrbi me ravno uživanje kapljic pozimi, ko ni sonca in se krčev ne bomo mogli izognit. A je vseeno mogoče prestaviti dajanje kapljic do po dopolnjenih 3 mesecih?
Hvala, lp
Spoštovana,
v Sloveniji svetujemo dodatek vitaminov D vsem dojenčkom, čeprav drži, da bi ga lahko pri tistih, ki so hranjeni z adaptiranim mlekom (vsi pripravki so obogateni s temi – in drugimi – vitamini), tudi opustili. Za dojene pa priporočilo velja – in to v vseh letnih časih.
Moje mnenje je, da vas preveč skrbi – po opisu sodeč je vaša prvorojenka imela običajne trebušne krčke (ki so posledica nezrelosti črevesja) in je malo verjetno, da so bile težave pogojene prav z dodatkom vitaminov. Še posebej zato, ker ste dajali kapljice Plivit D3 (torej le 2-3 kapljice dnevno), ki v razliko od Krkinih AD3 kapljic ne vsebujejo nobenih aditivov, ki bi jim lahko pripisali draženje črevesja in krče.
Torej uživajte v nosečnosti in počakajte do rojstva in prvih tednov vašega drugega otroka. Če bi se pri tem res pojavile kakšne nevšečnosti, se pa spet “bereva”.
Pozdrav,