Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Pravo in zavarovanja Pokojninsko zavarovanje Kapitalizacija, predujem in skrajšanje zavarovalne dobe naložbenega življenskega zavarovanja

Kapitalizacija, predujem in skrajšanje zavarovalne dobe naložbenega življenskega zavarovanja

Spoštovani,

Pri Triglavu imava z možem sklenjeni polici za naložbeno življenjsko zavarovanje z rednim plačilom mesečnih premij že 10 let. Ker je ta zadeva precej nedonosna, bi najraje zahtevala od Triglava odkup zavarovalne police, za kar pa ne izpolnjujeva pogojev.

Zato naju zanima, kakšna je najlažja pot do pridobitve privarčevanih sredstev.
1. Ali lahko hkrati prosiva za skrajšanje zavarovalne dobe, izplačilo predujma, potem pa dava zavarovalni polici v mirovanje (kapitalizacijo)?
2. Glede na vaše znanje in izkušnje nama prosim svetujte kakšen postopek bi ubrali, da bi najmanj izgubili?

Sklenjeno imam tudi zav. polico za enkratno naložbeno zavarovanje? Glede na to da še ni preteklo 10 let od sklenitve, me zanima, ali v primeru izplačila predujma plačamo davek?
Je tudi pri polici za enkratno naložbeno zavarovanje možno prositi za skrajšanje zavarovalne dobe in izplačilo predujma?

Že vnaprej hvala za odgovore.

Lp,
Tadeja

Pozdravljeni,

svetujemo vam, da najprej preverite trenutno naložbeno politiko in se na podlagi pregleda odločite za zamenjavo le-te. Številne zavarovalnice ponujajo paleto različnih naložbenih možnosti. Navadno zavarovalnice omogočajo skrajšanje dobe, izplačilo predujma in kapitalizacijo zavarovanja v tem zaporedju, vendar se kapitalizirana vrednost zavarovanja zmanjša za izplačan predujem.

Če niste več zmožni plačevati premije in imate družino, sredstev pa trenutno ne potrebujete, predlagamo kapitalizacijo zavarovanja. Kapitalizacija vašega zavarovanja pomeni ohranitev življenjskega zavarovanja brez plačevanja premij. Spremeni se le višina zavarovalne vsote za primer smrti, medtem ko se vaša privarčevana sredstva še naprej plemenitijo v izbrani naložbi. S kapitaliziranim zavarovanjem ste tako tudi v bodoče zavarovani za primer smrti. V obdobju enega leta lahko zavarovanje obnovite in nadaljujete s plačevanjem premije.

Predujem ni obdavčen, so pa s predujmom povezani nekateri stroški, ki jih vsaka zavarovalnica obračuna drugače. Navadno zavarovalnice omogočajo krajšanje dobe pri vseh zavarovanjih, vendar ta doba ni krajša od 10 let. Predlagamo vam, da pokličite brezplačno številko zavarovalnice Triglav in jih vprašajte, kakšne možnosti imate, saj se pogoji sklepanja in prekinitve zavarovanja pri različnih zavarovalnicah nekoliko razlikujejo.

Pri odkupu zavarovanja pred desetimi leti se od odkupne vrednosti obračuna:
– 6,5 % davek od prometa zavarovalnih poslov ter
– dohodnina od razlike med odkupno vrednostjo in vplačanimi premijami (se pravi, da se dohodnina od razlike med odkupno vrednostjo in vplačanimi premijami ne bo obračunala, le v primeru, če je odkupna vrednost nižja od vsote vplačanih premij oziroma enkratne premije).

Lep dan,
Sanja

********************************** Sanja Čekić Adriatic Slovenica d.d. http://www.adriatic-slovenica.si https://www.facebook.com/Adriatic.Slovenica

New Report

Close