kanuf gips
mene pa zanima če katera dela odlitke z knauf električarskim gipsom. Ta je bil edini ki so ga imeli v večji količini v lokalni štacuni in sem ga kupila. Katastrofa! Sploh ne morem ugotovit razmerja mešanja, izdelki so lomljivi, ali se mi takoj strdi in je povsem pregost, če dodam še malo vode se enostavno ne “sprime skupaj”. Skratka sem že čisto obupala.
Lepo prosim za vaše izkušnje s tem gipsom. Pa tako vesela sem bila ko ste tako hvalile navadne gipse (jaz sem do sedaj vedno delala s pravi hoby gipsom za odlitke).
Eh………….
Žalosten pozdrav.
Če delaš z navadnim gipsom, je pravo razmerje takšno:
Vzameš lonček vode in vanj vsipaš gips – nič ne mešaš. Ko začne gips ostajati na površini vode (začne se delat kupček – gips ne potone več) je razmerje pravilno. Gips zmešaš in vliješ v modelčke.
To so nas naučili na enem seminarju. Velja za navadni gips. Poskusi – mislim, da tale knauf ne more biti dosti drugačen.
Sonček, upam, da ti je uspelo in nisi več žalostna.Saj meni tud včasih nagaja,enkrat rata mal bolljš, drugič slabš.Težje se je navaditi nam, ki smo bili navajeni na finočo tadragega gipsa.Ampak za večje stvari se res splača potrudit s tapoceni varianto, pa tudi če ne rata vse stoprocentno. Atenka ti je kar prov napisala, kakšno naj bi bilo razmerje, mene še najbolj moti to, ker se tako presneto hitro suši, ko ga vliješ, ni časa niti kakih vogalčkov kaj dosti popravljat, no ja, vsaj meni se to včasih dogaja. Srečno!
Jaz uporabljam “modelier gips” od Knauf-a. sem ga 3x vlivala in sem zadovoljna z njim, izdelki so fini, beli. lomljivi so kr, to je edino kar me moti. nisem pa še nikoli vlivala gipsa iz hobby trgovin, tako da ne morem primerjat. gips se zelo hitro strdi, tako da moreš že imet vse pripravljeno, če se kje predolgo zadržiš, se že zgosti, če pa nato dodajaš samo vodo pa ostane na ulitkih voda. to se mi je ravno prej zgodilo, zdaj sem popivnala z robčkom in upam, da bo. vrjetno se bo malce dalj časa sušilo. ima katera kakšno idejo, kaj bi lahko dodala gipsu, da ne bi bili izdelki tako lomljivi?
Lp, Sanja
Mogoče malo lepila za ploščice ali pa malo betona-sama še nisem delala z mešanico, samo čistim gipsom…ko je stvar obdelana (pobarvana in polakirana) ni nič kaj bolj občutljiva, kot izdelki iz “Prometejeve mase”. Seveda ne bodo ulitki čisto beli, ampak verjetno bodo malo potegnili na sivo.
Če bo katera poskusila, naj poroča če je kaj boljše-jest bi pa nimam nič več zidarskega lima doma.
no takole, najprej se seveda opravičujem za napačno napisan naslov (ah, ko pa vedno tako hitim…)
Skratk a zdajle imam v kalupu že četrti svečnik, zanekrat zgleda vse ok. Mogoče sem pa morala samo malo pojamrat, pa je stvar šla boljše od rok :-))
Kate si me potolažila, ker sem res mislila da sem ga pihnila s tem gipsom.
Sem pa zdaj začela delat tako, da dam v posodo prah in dolijem vodo, potem pa z metlico (tiso ki je za beljake tolči) hitro vmešam. Bistvo pri tem gipsu (to sem pa izvedela iz virov daleč od hoby zadev, ampak od tazaresnega mojstra) je, da NE dodajaš vode. In včeraj sem res kar precejkrat dodala vodo – in tisti so čisto krhki in lomljivi, tile danes pa izgledajo kar ok, sem tudi že vlila en set neninih piškotkov :-)).
Skratka očitno je stvar v grifu, in že trkam na les, da bodo stvari tudi potem zadovoljivo trdne, ko bodo suhe.
Zdaj grem pa gledat če je odlitek že trd, da hitro vlijem še enega, ko sem glih pravi občutek dobila :-))
Hvala za vse namige.
LP
mislim da so vrecke po 2,5 kg pa po 5 kg in potem po 25 kg.je pa kar drag.se mi zdi da sem enkrat gledala da je 2,5 kg okrog 800 sit.ampak najbolje da Sonce kaj pove na to temo ker ga je zdaj kupovala.
jaz imam najraje enega italjanskega.ga imajo v Merkurji(BTC).je v prozurni vrecki in pise da je uvoznik oz. da ga polni HABITAT.pa se nekaj o proizvajalcu pise.cena je pa okrog 470 sit za 5kg.zadnjic sem ga kuila tudi za Kate in je po zacetniskih tezavicah tudi ze zadovoljna z njim.
lep dan vsem skupaj, nena
Hej Nena!
Se mi zdi,da imam tudi jaz tega iz merkurja…no skoraj ne več,ker sem ga ulila že skoraj vsek 5 kg (zdaj pa imam pol balkon odlitkov,ki jih je treba dokončat,pobarvat…).Jaz sem zadovoljna z njim,samo pri tem navadnem je res potrebno delat manjše količine,da ni pregost,ko ga ulivaš.
ja jaz imam dve posodi….eno malo vecjo za okvirje…tam dam 2,5-3 loncke gipsa in pa eno manjso za kaksne obeska ali kaj podobnega manjsega…tam nekje za en loncek.vse skupaj pa mesam s tisto metlico za beljake stepat.sem jo kar v 199 kupila in je cisto ok.
ja Hali se mi pa zdi da imas res isti gips kot jaz….a nisi zadnjic z listkom z mojimi navodili letala po merkurju :)))))))
pa pa, nena
Knauf elekticarski gips stane – pazi to: 25 kg nekaj manj kot 1500 sit (se pravi cca 50, 60 sit za kg). Tega ne vem ce imajo sploh v manjsem pakiranju, no niti me ni zanimalo.
Ta, ki ga uporabjla Nena je pa pri nas bil pakiran po 2 kg in po 1 kg, cena okrog 100 sit za kg. Ampak ga niso imeli vec kot ene 5 kg na zalogi (jaz sem ga pa ze zdaj ponucala vec kot 5 kg za tele svecnike :-)) ).
Majuska, ni primerjave pri ceni s pravim hoby gipsom. Sicer me je strasno ujezilo, ker mi ni slo, ampak upam da sem zdaj le pogruntala sistem in da bo ok.