Kanesten, glivice, luskasta koža?
Pozdravljeni!
Pred dobrim mesecem se mi je na zunanji strani spolovila, po koži – sramnih ustnicah okrog nožnice in sprednjem delu začele pojavljati suha, luskasta koža. Sprva je srbelo malo, potem vedno bolj…Ker je malo srbelo in peklo tudi po sluznici sem uporabila Multy-Gyn actigel (tudi vaginalno) pa se mi zdi da je stanje na koži le še poslabšalo… z mazanjem z MultyGynom zunaj spolovila sem prenehala in si spirala s kamilico in ginekološko peno, kar je zadevo malo ublažilo a ne odpravilo…potem se je začela pojavljati še bolečina v spodnjem delu trebuh, topa, žareča bolečina, par dni, več kot 5 zapored (sploh ne vem če je to kaj povezano s prejšnjim problemom), bila sem tudi brez energije, utrujena, zato sem se naročila pri ginekologiniji…. kot nalašč je prenehala bolečina en dan pred pregledom, a sem šla vseeno…Po običajnem pregledu nožnice (brez laboratorija- odvzem krvi, morebitno vnetje), ni ugotovila ničesar, razen da vidi (malo) glivic znotraj. Priporočila je kanesten – in ker naj samo z zunanjim mazanjem ne bi odpravila težav, mi je svetovala naj si nabavim kanesten svečke…do sedaj (hvala bogu) tega nisem še nikoli uporablajla, potrebovala, zato me je zanimalo, kako se uporablja. Dejala da eno svečko na tri dni in da bo zdravljenje trajalo en teden…ker je bil pregled ravno teden pred mestruacijo (imam neredne menstruacije 25-32dni), sem se odločila tudi po posvetu z ginekologinjo, da zdravljenjem lahko vseeno začnem, ker naj bi se izšlo do menstruacije. Ko sem v lekarani nabavljala kanesten mi je farmacevtka dejala, da se te tablete – svečke jemlje tri dni zapored in ne na tri dni….bila sem malo zmedena, saj je ginekoliginja rekla drugače?? (kaj menite vi?)…farmacevtka je vztrajala pri svojem….ker pač nimaš koga vprašati sem se odločila, da se zdravim tri dni skupaj kot je v navodilih za uporabo. No zgodilo se je, da sem menstruacijo (ki je prvi dan komaj opazna, vodena) dobila prej kot sem pričakovala in sicer ravno v noči, ko sem si vstavila zadnjo tabletko in mi jo je zjutraj po kosih oz. v oranžkasti gosti raztopini vso zmetalo ven. Ker imam prve dni menstruacijo zelo šibko, sem z mazanjem zunajnjega spolovila oz. kože okrog vseeno nadaljevala (zjutraj, zvečer)…vendar se mi zdi, kot da me po kanesten kremi ko se mažem, le še bolj srbi in peče in je rdeče, luske so še zmeraj, čeprav se mažem že več kot 14 dni…pravega učinka pa se mi zdi, da nekako ni.
1. Je možno da kanesten ni utrezna krema za moje težave (za zunaje mazanje) ali pa je ne prenašam dobro? Kaj svetujete?
2. Glede na to, da s dnevna terapija s svečkami-tabletami zaradi predčasne mestruacije ni bila izvedeno v treh dneh kot je priporočeno (zaradi mestruacije) me zanima, kdaj lahko začnem z naslednjim zdravljenjem, saj čutim da tudi znotraj ni vredu, zunaj ob vhodu v nožnico proti presredku peče…. lahko že sedaj, po 14 dneh od prve terapije ali mora biti daljši premor med terapijami? Sem si pa sedaj namesto svečk – tablet kupila kanesten 3 vaginalno kremo, za vsak slučaj, da mi ne bi spet zmetalo ven tabletke, saj je farmacevtka dejala, da je krema isto kot tablete, le da je za tiste, ki imajo bolj suho nožnico in se tableta ne raztopi vredu.
3. Ginekologinja mi je priporočila tudi probiotike, in sicer Gynolact…mi lahko prosim svetujete kako je z jemnajem le teh – naj jih jemljem sedaj preden spet začnem z vnašanjem kanesten kreme ali takoj (oz.) čez koliko časa po tem ko zaključim s terapijo s kanestenom?
v vednost: ker sem trenutno samska, spolnih odnosov nisem imela že nekaj mesecev preden so se opisane težave pojavile.
Lep pozdrav,
C
Spoštovani,
Canesten je zdravilo proti glivam in še to bolj ali manj le proti kvasovkam, bolezni kože, ki povzročajo srbenje pa je veliko. Malo se mi zdi nenavadna omemba luskaste kože, kajti to ni ravno značilno za glivična vnetja. Bodisi gre za ekcem (preobčutljivost na nek kontaktni alergen), za luskavico (kar v predelu spolovila res ni tipično, lahko pa za kaj povsem tretjega. Tudi dejstvo, da nimate spolnih odnosov govori nekoliko proti glivičnemu vnetju, razen, če bi kratek čas pred začetkom težav bili zdravljeni s kakšnim od penicillinskih antibiotikov. V primeru, da vam zdravljenje c Canestenom nič ne koristi, bi predlagal, da poiščete pomoč dermatovenerologa, ki je na področju kože in kožnih sprememb bolj doma kot ginekologi in to tudi pri sluznicah in površinah, kakršna je nožnica. Gynolact zagotovo ne more škoditi, saj oponaša naravne pogoje v prisotnosti laktobacilov in rahlo zakisli okolico nožnice.
Pozdravljeni,
lepa hvala za odgovor.
Prosila bi še za nasvet glede terapije s canestenom (vaginalno) – 2. točka. Kakšen je priporočljiv razmik med terapijami, glede na to, da je bila zadnji od treh predpisanih dni terapija prekinjena zaradi prihoda menstruacije. Je 14 dni pavze premalo za ponovno terapijo? In še, ali je vseeno če uporabim canesten vaginalno kremo in ne vaginalne tablete?
Lep dan,
C
spoštovani,
pri Canesten 3 se priporoča 3 dnevno zdravljenje, torej 3 večere zapored, pri Canesten 1 se zdravi z enkratnim odmerkom, kako pogosto se zdravi pa je odvisno od ponovitev težav. Če je potrebno zdraviti več kot 2x mesečno, je nekaj narobe in je potrebno poiskati razloge, ki so običajno v življenjskem slogu. Glede oblike zdravila je vseeno. Uporablja naj se tisto obliko, ki je manj neprijetna.