Kandidiaza – nekaj vprašanj
Pozdravljeni.
Ker nisem najbolj izučena na tem področju, bi rada zastavila nekaj vprašanj o candidi, saj sem z zdravilčevo razlago izredno nezadovoljna.
Koliko časa pa ponavadi traja tako zdravljenje oz. dieta?
Ali je dovoljeno uživati:
-pikantno (npr. mehiško) hrano,
– polnozrnate izdelke brez konzervansov,
– sojino mleko in jogurte,
– jajca,
– kozji in ovčji sir (meni je bilo rečeno, naj ne jem izdelkov iz kravjega mleka) …
Jaz sem namreč dobila kar precejšen spisek živil, ki jih ne smem uživati, vendar kaj konkretnega pa ni bilo zapisano. Najbolj smešno je pa to, da piše, naj ne uživam mlečnih izdelkov, nekaj vrstic nižje pa piše, naj uživam jajca v kombinaciji z mlečnimi izdelki. Najlažje je reči, česa se ne sme, potem se pa sam ukvarjaj s tem!
Ne zdi se mi namreč pošteno, da zdravilci služijo kar velike denarje, vendar na koncu ostaneš sam s seboj ko se ubadaš s tem, kaj boš dal v usta. Ja, stroga dieta, razumem, ampak če se že odločim za tak način zdravljenja in ga plačam, bi pričakovala tudi kakšen konkreten napotek, glede na to, da o stvari ne vem nič. Najlažje je potem človeku očitati, da se ni držal diete. Kakšne diete?? Kaj naj kuham? Ko sem ti vprašala zdravilca se je trikrat zapletel, na koncu pa ni povedal nič uporabnega. Zaradi takih stvari imajo ljudje na splošno slabše mnenje o alternativni medicini, ki naj bi bila kup govoričenja, nepodprta s konkretnimi podatki. Jaz sama resnično ne vem več, kaj naj jem, ker tudi po forumih je napisala, naj bi se jedlo čimveč zelenjave, drugega pa nič. Ja kaj potem naj celo življenje jem samo zelenjavo in nič drugegea? Če je to zdravo, pa resnično dvomim.
Res bi bila vesela kakšnega konkretnega napotka, ker premišljujem o tem, ali naj grem na drugo terapijo ali ne, ali naj za ta denar raje plačam položnice in si privoščim kakšno dobro kosilo (ja, pa da ne boste narobe razumeli – dobro kosilo je torej mešanica zelenjave, prelita z lanenim oljem, kajne?)
Če povzamem – res bi si želela od koga slišati, kaj pripravlja za zajtr, kosilo in večerjo in koliko časa traja ta dieta?
Hvala že vnaprej!
zdravilcu zastavi konkretna vprasanja tudi v zvezi s tem, kar te bega, saj ga tudi zato placujes.
jaz svojo terapevtko lahko cez dan kontaktiram kadarkoli po telefonu in zvecer po mailu. odgovori takoj.
to, da ti ni vse cisto jasno v zvezi z dijeto, je povsem razumljivo.
koliko se sama spomnim od mojega zdravljenja gljivicnih okuzb (med njimi je bila tudi kandida), sem prekinila z vsemi kravjimi ml.izdelki, s hrano, ki vsebuje enostavne sladkorje (ker jih gljivice z lahkoto in veseljem papajo), kamor spadajo vse sladkarije, sirupi, zelo sladko sadje, suho sadje, druga sladila, bela moka in izdelki iz nje (testenine, pecivo,…), bel riz,…
a najbolje, da kar zagnjavis svojemu terapevtu, saj je zelo pomembno, da med dieto nisi zmedena in v dvomih.
pa srecno.
Pozdravljena!
Tudi sama spadam med “srečne lastnice” Candide. Ko je minil prvi šok, ko sem izvedela na kaj vse sem alergična sem se lotila sestavljanja jedilnika. Bila sem alergična na nešteto živil. Kaj vse sem jedla? Jedla sem jajčka v vseh oblikah, perutnino, riž, krompir, ananas, kivi, spekla sem si kruh iz pirine moke, dovoljena je tudi govedina. Kot veš je sladkor strogo prepovedan, pa tudi kvas, pšenica in svinjsko meso. Od sadja so dovoljeni ananas, kivi in eno kislo jabolko na dan. Strinjam se dieta je zelo kruta in je precej težko zdržati. Hrana je zelo enolična. Jaz sem bila na tej dieti 13 tednov, nakar sem zdravljenje prekinila zarad op. kolena. Candido sem po enem mesecu “normalne” prehrane fasala nazaj, sedaj pa spet dieta. Sedaj v drugi rundi zdravljenja sem jemala zdravilo, ki se mu reče Ninstantin in sem bila zdravljena po neki novi metodi, tako da sem se Candide znebila v 14 ih dneh, pa sem vseglih še naprej na dieti, sicer ne tako strogi. Eni pravijo, da če ti Candida enkrat povzroči težave moraš biti na dieti bolj ali manj 9 – 12 mesecev. Jaz se je bom držala koliko se bo le dalo. Upam, da se bom te glivice znebila za vselej. Pač je treba imeti veliko domišljije pri pripravi take hrane. Jaz si enkrat na teden pripravim recimo rižoto, drug dan puranji zrezek in krompir, tretji dan kak goveji zrezek ipd. Kaj se pa tiče tvojega terapevta je bolje da ne hodiš k človeku, ki mu ne zaupaš in ti ne zna odgovoriti na preprosta vprašanja. Pa veliko sreče in potrpljenja ti želim. Za morebitna vprašanja smo tako ali tako dosegljivi tukaj. Če držimo skupaj nam je lažje…
LP!
Teodora
Joj, hvala obema! Meni sicer ta dieta ni tak problem; res je, da sem kar velik oboževalec sladic, ki jih tudi sama izdelujem, ampak če je treba, se odpovem tudi temu. Belega kruha že prej nisem jedla, ponavadi iz polnozrnate moke. Pa še to samo zjutraj. Svinjina mi pa smrdi.
Riž torej lahko jem? In krompir tudi? Krasno!!! Razne zelenjavne rižote so zame odlične.
Kako pa je z gobami (npr. jurčki, šampinjoni)?
Nekje sem prebrala, da je zelo koristno kislo zelje. Ne vem pa, ali ga lahko jem surovega ali ne? Meni je surov namreč zelo dober, ok tudi kuhan ni slab. Prosim, če kdo ve, če mi poveste še to …
Nisem si pa čisto na jasnem, kako je z mlečnimi izdelki. Na listu živil, ki sem ga dobila, piše, da lahko jem mleko, pinjenec, jogurte, skuto in sir v vseh oblikah. Seveda vse brez sladkorja. Na neki tuji strani sem prebrala, da so ti izdelki še celo zelo koristni…
Zanima pa me še nekaj – na kakšni maščobi kuhate? Meni je olivno olje zelo všeč, a tudi tukaj nisem popolnoma prepričana, če je ok.
Še enkrat, hvala obema za odgovore in vzpodbudne besede in se slišimo še!
lp
Pozdravljena!
Koliko je meni znano so mlečni izdelki vredu, probiotični jogurti so zelo priporočljivi zaradi bakterij. Jaz si hrano pripravljam na rastlinskem olju, kaj se tiče olivnega mi ni znano. Zelje je že samo po sebi zelo zdravo in je tudi zelo koristno pri uravnavanju črevesne flore (deluje probiotično, in je koristno pri boju proti Candidi). Po moje ni ovir za zelje, je pa bolje če se še dodatno prepričaš pri terapevtu, da nebom kaj narobe svetovala. Jaz jem zelje kuhano… Veliko zdravja ti želim…
P.S. Ne vem če sem prej omenila, vendar bi bilo dobro, da se s terapevtom pomeniš tudi o zelenjavi, meni osebno je dovoljena vsa zelenjava…
Lp!
Teodora
Meni je tudi dovoljena, čimveč vsake. Vsaj mislim, da ni nič rekel, da je kakšna vrsta prepovedana. Samo ne vem, ali je bolje sveža ali kuhana? Mislim,d a je vseeno, glede na to, da je med dieto dovoljena solata.
Sem pa iskala po trgovinah knjigo o Zelenjavnih in sadnih sokovih, a je še nisem našla. Kako si vi pripravljate te sokove? Ali lahko skupaj daš katerokoli zelenjavo, ali kaj ne paše skupaj?
Joj, pa še zaradi masla me zanima. Jaz naj bi uporabljala le kokosovo maščobo, ker naj bi imela najmanj (ali celo nič) nasičenih maščob. No na nekem viru na internetu pa sem našla informacijo, da nikar kokosove maščobe. Kdo bi potem vedel?
Zaradi mlečnih izdelkov me pa zanima, ker imam rada razne namaze, ki so na bazi skute (včasih tudi kisle smetane) z dodatki zelišč. Pa ne vem, če je to preveč tvegano.
Ali uporabljate za solate kis ali jo naredite z limoninim sokom? Vem, da odsvetujejo balzamični kis.
Veliko sem že izvedela novega in predvsem koristnega in sem res vesela, da sem odkrila tale forum.
lp
Pozdravljena,
jaz osebno solat nimam rada, tako da nevem svetovat. Od solate jem samo rdečo peso. Drugače sem pa ravnokar zasledila en dober članek o candidi v zadnji številki Nedeljca. Koliko je meni znano je v sveži zelenjavi največ vitaminov. Kaj se tiče gob, meni jih je moja terapevtka močno odsvetovala, kaj tudi one spadajo v družino gliv, kot tudi candida. Podrobnosti mi niso znane, zato pa taka laična razlaga. Vsak posameznik ima drugačne težave in telo, zato je res najbolje, če se o vsem kaj se tiče prehrane posvetuješ s svojim terapevtom. Najbolje je da si vprašanja kar napišeš in ko greš naslednjič tja ga o vsem povprašaš. Drugače pa, kot sem prej povedala zaupanje med pacientom in terapevtom je bistvenega pomena, zato premisli o morebitni menjavi le tega. Pa veliko sreče, upam da sem kaj pomagala…
LP!
Teodora
Če ti je bilo rečeno, da ne jej kravjega mleka je to morda zato, ker so testi pokazali alergijo nanj, terpavt pa ti je to pozabil povedat. Jaz sem bila na tej dieti zaradi deklice, ki jo dojim. Na seznamu je pisalo, da se jajca in mlečni izdelki lahko jedo, le da je imela ona alergijo na oboje in še citruse povrhu. Lahko si zamislite kaj sva jedli… In pravijo še tako, da se pri majhnih otrocih kandide lahko rešiš brez zdravil, odrasli pa ne! Naj bi skupaj z dieto jedli še nekakšne tablete (ime sem žal pozabila). Sicer na seznam sadja lahko dodaš še mango in papajo. To sem izvedela, ko smo mi z dieto že prenehali:-) Ta dieta je huda, preden se podaš v to, se o vsem dobro pozanimaj. Veliko sreče in nič glivic:-)
Hja, saj to mi je jasno o menjavi terapevta. Ne vem, rekla sem si, da bom ta čas do naslednjega obiska poizkusila pridobiti čimveč informacij še sama in se poskušala tega tudi držati. Že samo tukaj sem izvedela marsikaj, da mi je sedaj bolj jasno.
Imam pa nek občutek, da mi je povedal tako malo, da bi še večkrat prišla. Ne vem, ali je vsak odgovor treba plačati ali ne, ampak če bi jaz z nečim služila, potem bi imela slabo vest, če bi nekoga domov poslala čisto nevednega. Mislila sem, da je vse logično napisano na tistem seznamu živil, a ni bilo tako.
Ampak, na srečo obstaja internet kot zelo koristen vir informacij.
Ne zamerit, če se spomnim še kakšnega vprašanja in ga napišem semle 🙂
lp
Še eno vprašanje se mi non stop poraja. Če ti odrijejo candido, ali to pomeni, da nikoli več ne smeš jesti nič sladkega, izdelkov iz bele moke in kvašenih izdelkov?
Nikjer namreč nisem zasledila, da bi kdo napisal, da se je popolnoma rešil te glivice, zato tudi ne vem, kako izgleda prehrana po dieti.
Če ima kdo izkušnje, naj jih, prosim, napiše:
lp
Okužbe črevesja in nožnice z glivico Candida albicans so v današnjem času zelo pogosta nadležnost pri mnogih. Vzrok sta način življenja, ki ga je prinesel moderen čas. obilica antibiotikov (celo preventivno se jih uporablja), preveč hrane iz enostavnih sladkorjev, bele moke…
Krasno metodo za zdravljenje Candide je razvil nemški naturopat g. Kramer. Dieta traja le 14 dni (kot je bilo zgoraj že omenjeno). Prvi dan se opravi Bicom terapija in se isti dan začne dieta (lahko tudi kakšen dan prej). Potrebna je souporaba zdravila Nystatin, katerega se v tujini dobi pod različnimi imeni (Biofanal v Nemčiji, Bioflorin v Avstriji, Mycostatin v Italiji… pri nas pa kar Nystatin (pri nas le na recept zdravnika). Vzporedno je potrebno uživati še homeopatsko sredstvo za čiščenje limfe Lymphdiaral. Po osmih dneh Nystatina se prične s krepitvijo črevesne mikroflore s preparatom probiotikov. Po 14 dnevni dieti je glivica sanirana (ostaja še vedno v črevesju, saj je sestavni del normalne črevesne flore, vendar ne povzroča težav). Kako dolgo bo črevesje ostalo zdravo zavisi od posameznika: način prehrane (kar ne pomeni, da se ne sme nikoli več uživati sladkorjev in bele moke, je pa koristno, da se jih uporablja v čimmanjši količini, uporaba antibiotikov, pa tudi stres, kar zmanjša imunski sisten…).
G. Kramer svetuje dieto brez vsega kar vsebuje belo moko (najbolje zamenjati s pirino polnozrnato), kvas ter potrebno se je izogibati vsemu sladkemu. Ostalih stvari ne odsvetuje, razen če vam posebej povzročajo težave. diete brez mleka, jajc in ostalih alergenov sledijo šele, ko je črevesje sanirano in takrat se tudi terapije za alergene postopno izvaja.
Najbolje je, da si celoten jedilnik v naprej pripravite, saj vam olajša vsakodnevno zadrego “kaj naj dam v usta”.
Lep pozdrav – mojca
Aha, točno tako je ja s tem kaj v usta 🙂
Nekako sem nekaj dni že na internetu in iščem raznorazne nasvete, ideje in izkušnje drugih. Kar je po eni strani zelo dobro, ker se človek sam največ nauči. Po drugi strani se mi pa zdi od zdravilca, ki je ugotovil to glivico, precej nesramno in izkoriščevalsko. Zakaj? Ker točno je videl, da nisem o stvari imela pojma. Za candido sem slišala prvoč in kot izkušen zdravilec naj bi mi malo več svetoval, ne pa se samo muzal ob vsakem mojem vprašanju. Predvsem se mi glede na ceno to ne zdi uredu. O sami bioresonanci ne vem prav nič, le nekaj osnovnih zadev, ki jih je povedal medtem, ko je le-to izvajal. Ne vem nič o tem, koliko časa bo potrebno, da se držim te stroge diete. Imam sosedo, ki je dermatologinja in jutri bom o sami candidi povprašala še njo. Mogoče mi bo vedela (predvsem pa hotela) povedat kaj več.
Pri tem zdravilcu (poimensko ne bi) sem dobila občutek, da mi je tako malo povedal zato, da bi še velikokrat prišla in pustila tam tudi temu primerno denarja. Seveda vsak naredi vse za zdravje, a če je nekaj tako slabo podprto s konkretnimi podatki, kot je bilo to pri meni, se mi to ne zdi normalno. Ne vem niti, ali obstaja pri klasični medicini kakšna metoda, s katero ti ugotovijo kandidiazo. Raje nisem vprašala, ker se mi je zdelo, da bo takojšen odgovor en velik NE.
Najbolj trapasto pa je, da mi je v enem obisku dajal same nasprotujoče si informacije. Dal mi je seznam, kaj naj jem in kaj ne, sam pa potem povedal drugače (npr. glede mlečnih izdelkov – predvsem sira, skute in jogoura; samega mleka že tako ali tako ne maram), ko pa sem ga potem konkretno še enkrat nekaj vprašala, je bilo pa spet drugače.
Glede na moj način življenja in prehrane čisto verjamem, da bi bilo dobro. Predvsem preveč sčadkega. In glede tega sem tako ali tako že vedno hotela nekaj spremeniti. Ampak ker mi to ni povzročalo nevem kakšnih težav, se nisem obremenjevala s tem in jedla takrat in toliko, ko mi je pasalo. Ne morem pa reči, da živim popolnoma nezdravo in da so sladkarije ena izdem temeljnih sestavin mojega jedilnika.
Diete se držim in se jo bom še naprej, ampak poiskala bom pa še nekoga, ki mi bo o stvari znal svetovati konkretno in mi dal tudi take napotke.
Mojca, pravite, da se Nystatin pri nas dobi samo na recept. Kaj pa v tujini? Ali ti tudi povejo, kolikšna je priporočljiva doza? Najbrž opravijo tudi oni kakšen pregled, glede na to, da jim jaz konkretno ne morem povedati nič – seveda spet zaradi zdravilca.
Hvala za nasvet in lp!
Mogoče bi bilo pametno, da zamenjate zdravilca, glede na to, da imate slabe izkušnje.
Uporabo Nystatina vam svetujem le ob bioresonančni terapiji po metodi g. Kramerja, saj je postopek dokaj dodelan – 3×2 dražeja po obroku 8 dni (če je zdravilo v suspenziji se temu primerno preračuna odmerek). V tujini se dobi brez recepta. Vzporedno se jemlje preparat Lymphdiaral – 3x 10 kapljic 14 dni. Po antimikotiku(Nystatinu) še probiotike…
Če zaupate iz katerega konca Slovenije ste vam po e-mailu lahko svetujem na koga se lahko obrnete.
Sicer pa s pomočjo iskalnika poiščite informacije o glivici Candida albicans. V tujih jezikih je napisano veliko.
Lep pozdrav – Mojca
Sem z Gorenjske. Mail pa je: [email protected]
Berem že nekaj dni po internetu in našla sem že veliko koristnih informacij, lahko rečem pravzaprav – vse konkretne informacije sem prebrala po forumih.
Menjava zdravilca; ne vem, občutek imam, da je ta človek precej cenjen v Sloveniji oz., da mu zaupa veliko ljudi. Jaz sem šla na bioresonanco čisto informativno in nepripravljena in očitno je to znal izkoristiti. Če bi že prej vedela karkoli, bi najbrž drugače tudi vprašala. A še vedno sem mnjenja, da če je nekdo čisti začetnik in o zadevi nima pojma, bi moral malo drugače obrazložiti stvari.
Ne vem, kaj naj zdaj naredim. Ali naj ga zamenjam, ampak roko na srce, sem malo izgubila zaupanja v zdravilce. V mojem priemru se je splošno mnenje ljudi, ki mislijo, da je zdravilstvo en kup nakladanja, izkazalo za pravilno. In če bom šla še nekaj, mi bo to vzelo cel kup denarja in energije pa tudi časa. Z denarjem je pa tako; zaposlena sem za določen čas in ne vem, kako si bom s socielno podporo lahko privoščila kaj takega.
lp
Še nekaj o testiranju:
Uradna medicina težko dokaže preobremenitev ali infekcijo s Candido, saj je le ta normalno prisotna v črevesni flori (v pravem razmerju z ostalimi mikroorganizmi). Ko je bila moja hči stara tri leta, se nam je že pošteno mešalo od praskanja, ponoči in po dnevi. Pa smo poiskali pomoč pri komplementarni medicini, konkretno pri bioresonančni metodi. Ugotovljena je bila tudi obremenitev s candido. Ker pa delam v zdravstvu sem imela možnost dati hčerino blato v mikrobiološki laboratorij na testiranje (običajno zdravnik ne da napotnice, ker meni, da to ni možno (hčerina zdravnica pa dopušča več možnosti). Mi smo imeli “srečo”. Pa je bil izvid pozitiven in to pri triletni deklici – še sam mikrobiolog se je čudil, od kod taka infekcija. Naš primer je je prej izoliran primer, kot pa pravilo.
Lep pozdrav – Mojca
No, ko smo že ravno pri kandidiazi. Da, se strinjam. Stvar ni tako preprosta, ampak še vseeno pa uporabljajmo zdravo pamet! Predvsem me zanima, kakšni so bili vaši simptomi, da so vam zdravilci ugotovili kandidiazo.
Kožni izpuščaji, driska…? Ali nič?
Moja teta je zdravnica. Kandidiazo je potrdila pri pacientih, ko so jim v laboratoriju pregledali in analizirali blato. Ampak, zatrdila je, da sama dieta nikoli ne pomaga. Da ne nujno jemanje zdravil. S samo dieto pa se je ne da odpraviti.