kandida v ustih in grlu
Pozdravljeni, pred nekaj meseci sem opazila bele obloge na jeziku in v grlu, zdravnica je ugotovila, da je v ustih prisotna kandida albicans in mi predpisala nistatin, ker zdravljenje ni bilo uspešno mi je predpisala še Diflucan(200mg/dan 7 dni), vendar se stanje nikakor ne izboljša. Malo sem že prestrašena, kaj mi lahko svetujete?
Pozdravljeni,
ponovno se oglašam glede težav z jezikom. Zdravnica je ugotovila, da imam precej povečane papile na jeziku, sumi, da je to povzročila kakšna substanca, vendar že dolgo časa nisem jemala kakšnih antibiotikov. Zaradi povečanih papil je prisotna obarvanost jezika in obloge, katerih ne morem odpraviti niti z rednim ščetkanjem jezika. Pred dnevi (na morju) se mi je jezik spet vnel in postal cel obložen, tam kjer ni bil obložen pa me je zelo pekel. Ali mi lahko svetujete s čim lahko zmanjšam velikost papil, obarvanost jezika me namreč zelo moti, pa večkrat imam tudi občutek tujka v grlu. Želim si spet zdrav in lep jezik, kot sem ga imela še pred nekaj meseci.
l.p.
Pozdravljeni,
ponovno se oglašam glede težav z jezikom. Zdravnica je ugotovila, da imam precej povečane papile na jeziku, sumi, da je to povzročila kakšna substanca, vendar že dolgo časa nisem jemala kakšnih antibiotikov. Zaradi povečanih papil je prisotna obarvanost jezika in obloge, katerih ne morem odpraviti niti z rednim ščetkanjem jezika. Pred dnevi (na morju) se mi je jezik spet vnel in postal cel obložen, tam kjer ni bil obložen pa me je zelo pekel. Ali mi lahko svetujete s čim lahko zmanjšam velikost papil, obarvanost jezika me namreč zelo moti, pa večkrat imam tudi občutek tujka v grlu. Želim si spet zdrav in lep jezik, kot sem ga imela še pred nekaj meseci.
l.p.
Pri vas gre, sem prepričan, za tipičen primer zdravljenja, ki verjetno ni bilo potrebno. V ustih in na jeziku VEDNO živijo bakterije in glive v lepem sožitju in ne povzročajo težav. Če zatrete ene se razbolhotijo druge in takrat nastanejo težave. Papile na jeziku so različno velike (ali ste jih sigurno opazovala že pred nastopom težav?) in večje niso bolezen!
Tako vam svetujem: ne uporabljajte nobenih zdravil več, uživajte normalno hrano, morda nekaj dni več jogurta (v njem so tudi bakterije in glive – ne,ni strupen!!).
Brez skrbi, boste videli, da se bo vse uredilo!
LP, dr.IF
Halo,
Mene je v petek, 30.7. zelo pekel jezik. Ker nimam zoba 6. na desni zgornji strani, zdelo se mi je da bolečina prihaja od gor. CT sinusov je pokazal da imam zadebeljeno spodnjo nosno školjko desno (drugače sinusi, naj bi bili v redu). Ker je nosna školjka gor nad čeljustjo mi je čudno, da me boli tudi dol (na dotik je zelo boleča kost). Bolečine so se preselile po celi ustni sluznici in me vse to zelo boli. Toliko, da ne morem ne jesti in ne piti. Jemljem gel Dactarin, katerega mi je priporočila gospa v lekarni, a je preslab za moje bolečine.
V torek, 2.8. sem bila pri Oralnem kirurgu v Ljubljani in mi je s pinceto izvlekel malo glivico na desni strani neba (sluznice). Tudi tam so mi prepisali Dactarin. Sploh ne pomaga. Od petka do danes (5.8.) sem pojedla samo par juh. Strah me je da bom dobila kakšno hujšo bolezen ali anemijo, ker nekaj moram jesti.
Moram pa povedati, da mi je v zadnjem mesecu bila zelo suha ustna sluznica, tudi če sem bila dovolj tekočine.
Ali mi kaj predlagate, prosim?
Hvala za odgovor.
LP, B.
Tudi jaz bi imela eno vprašanje, meseca junija, sem imela težave z želodcem in sem jemala zdravilo Lanzul ki je pomagalo, se je pa pojavila ena druga težava, peče me jezik in to samo konica jezika, in tudi papile na jeziku imam povečane, zdravnica pravi da me jezik peče od kisline jaz pa sem pomislila na Candido, ker imam vse znake.Vprašala bi za navset, kaj naj storim.
Če so težave le občasne, se ne vznemirjajte preveč. Če pa bi se ‘zanimiva težava’ pojavljala pogosteje in se slabšala pa le obiščete zdravnika – nevrologa ali logopeda.
lep pozdrav,
Pozdravljeni,
javljam se vam z vprašanjem glede jezika. Podobno kot nekateri pred mano imam povečane papile po sprednjem delu jezika, nekako skoraj do sredine. Prav tako je na jeziku opazna rahlo bela barva, ki zaenkrat še ne deluje kot taprava obloga. Kar me pa še bolj vznemirja je pa brazda na sredini jezika, ki je nastala istočasno kot ostali simptomi ter nekakšne rdeče pike na sredini jezika(ko je ta “izvlečen” nekako nad sredino in nad brazdo).
Spoštovani,
jezik pokažite osebnemu zdravniku, ki bo presodil, ali gre za kaj sumljivega.