Najdi forum

Kamin – izkušnje

Odločam za kamin in ko hodim okrog mojstrov, vsak zagovarja svoje stališče. Skratka, zanima me kako se obnese kamin zidan iz siporeksa? ALi res siporeks čez čas, leta, popoka oz. se začne znotraj zaradi visoke temperature topiti? Kakšne so vaše izkušnje s kamini iz siporeksa? Cenovno je res bolj ugoden kot kamini iz šamotnih plošč, ampak ne bi rada čez leta obžalovala odločitev. Hvala vam za odgovore.

Mi ga imamo 7 let. Je iz siporeksa. Da bi se topilo ne vem nič. Sčasoma pa popoka po “šivu” Smo ga pokitali in prebelili pa je tak kot nov.Se nam pa zdi da kar nekaj toplote prevzame siporeks pa ne da ne bi bilo vroče.

Mi ga imamo iz šamotne opeke,takega da se lahko tudi kaj speče notri (kruh, odlične so ribe..). Pa tudi toplota ostane; če ga zakurimo zvečer, je po 24. urah še vedno topel. Super!

Kaj tebe zanima odprt ali zaprt kamin? Če je odprt torej ima kurišče tako da ga gledaš potem je iz siporeksa zelo v redu pa nič ne popoka. Za drugo situacijo pa ti jaz priporočam iz šamota, ker se toplota bolj akumulira in dlje časa oddaja toploto. Preizkušeno, ker imamo mi prvega, moji starši pa drugega na dveh koncih.

J&M, kakšen kamin imate vi? se da videti kakšne slike?

hvala.

Nejasno vprašanje!

S siporeksom se samo obloži kaseto-lahko komplet steno sezidaš okrog al pa vrhnji del v konus…

V samem kaminu(kaseti, prostostoječem) imaš pa lahko šamotne cegle ali pa samo obloge iz gusa.

Kaj bi zdaj rada zvedla?

Imam kamin 3 leta in sem zelo zadovoljen. Kupi kamninski vložek (litoželezen, ne pločevinast), nato pa naredite obzidavo z opekami ali siporexom na notranji strani pa obložite z šamotnimi opekami. na siporex ti priporočam na navlečete mrežico in zagladite, tako da se skrije nato pa prebarvajte. Spoje med kapo kamina in stropom ti svetujem da zadelati z kitom ki zdrži temperaturo. Sigurno ti ne bo spokalo. Pri nas grejemo stanovanje z 120m2, centralna je vglavnem samo za takrat ko nas ni doma.

Zaradit čemo na sebi ako ne kupimo od tebe…

¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸ Ne prekidaj ženu dok šuti... °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Imamo kamin, kjer je 45 cm podstavka narejeno iz siporexa (ta del ni ogrevan). V njem je niša za drva. čez siporex je mrežica in grob omet, ki je pobarvan belo. Kamin je iz pečnic beš in terakota barve (od pečarja košaka iz mengša). Vratica imamo s šipo, znotraj pa je peč obložena s šamotom. Pečnice in šamot res dolgo držijo toploto, posebno če kurimo vsak dan.

Ko govorite o zaključni obzidavi kamina je potrebno vedeti ,da je le ta odvisna od tega kakšno kurišče imate.V Vašem primeru kupujete sobni kamin ,ki je lahko toplovodni vezan na sistem centralnega sistema-če je talno gretje preko zalogovnika-,toplozračnega ,ki hitro segreje10minut in je hitro hladen1 ura -preko ventilatorskega sistema se lahko prečrpa tudi 500m3 zraka v eni uri ali celo več.Se pravi sesa zrak iz prostora 20°c in ga porine skozi komoro in vrne v prostor segretega na 60°c dosega pa izkoristke tudi preko 80% in tretja varijanta akumulacijski kamin ,ki pa nima toplotne komore je višina kamina samo 80-100 cm(že na oko se vidi razlika saj so toplozračni višine 150 cm ali še več ),ki se pa mora obzidati z akumulacijskim materijalom,ki akumulira toploto , ostane mlačen do naslednjega dne,vendar bolj počasi segreje prostor, v primeru obzidave z siporexom ne boste prišli do učinkovite rabe akumulacijskega kamina.Za več informacij nas lahko kontaktirate na http://www.toploinlepo.si

Zadnje čase zelo razmišljam, da bi si doma namontiral kamin v dnevni sobi. Nekaj (če ne že vse) smo že pogledali preko interneta in nekako že imam ožji izbor narejen (Kamin Supra VALLAURIS 2 RONDO in Vgradni kamin Nordica Monoblocco 750 Prisma).

Izkušnje z omenjenima trgovinama že imam, tako da se kakšnega predolgega dobavnega roka ne bojim, me pa zanimajo izkušnje z omenjenima znamkama. Supra in Nordica? Je mogoče pri kakšnem od teh dobaviteljev kakšna šibka točka zaradi katere bom imel probleme kasneje?

Aja, pa še nekaj – garancija? 1 leto in 5 let je ogromna razlika in mi ni čisto jasno zakaj, po kakšnem principu to gre pri kaminih?

Nabavili smo toplovodni kamin znamke MCZ in ga postavili v zimski vrt, kurimo tretjo zimo.
Zanima me ali ima kdo izkušnje z omenjenim kaminom glede uporabe, čiščenja stekla, nasploh delovanja. Vzeli smo ga pri kamini Kočevar, draga zadeva, mal potratna in občutljiv je na drva, ki morajo predvsem biti pravi čas posekana in sušena vsaj leto dni. Problem se je začel že kmalu na začetku in sicer so se začele rešetke krivit in pokat, skratka neuporabne. V pogovoru z Kočevarjem mi je dejal, da preveč kurim, madona a je to pol sam za gledat??? Poslal mi je nove rešetke, vendar že po drugem kurjenju sem opazil, da se krivijo. Prijatelj mi je svetoval, da naj pokličem na ŽIC železarsko šolo na Jesenicah, kjer so mi vlili nove rešetke in jih še ojačali. Bil je mir, dokler jih nisem pri čiščenju zamenjal in spet so počle. Kje je napaka pojma nimam, me je že prijelo, da bi ga kar odštemov ven, saj je tudi potrebno vsakodnevno čiščenje stekla ker po treh dneh komaj že vidiš ogenj. Moč kamina je 21kw, s tem, da gre 13kw na vodo, ostalo pa tko ven. Vgrajen je nekaj s knaufon in nekaj z siporeksom, zgornji del pa je izoliran, ker če ne bi bil, bi bilo zelo vroče v prostoru. Ima tudi svoj dovod zraka in priklop vode zaradi varnostnega sistema, dimnik rostfrei premera 200 z izolacijo, tako, da je zunaj kar širok (300).
Če ima kdo izkušnje z podobno zadevo, bom vesel vsakega nasveta ali predloga. Ja vezan je tudi na zalogovnik in z vso potrebno opremo vključno tudi z dodanim mehčalcem v sistemu.
Hvala že v naprej, Bojan.

Zanima me ali ima kdo izkušnjo s kaminomm Supra, ki bi naj ogreval prostor v pritličju velik 36 m, ter podstrešje z odprtim stopniščem v velikosti cca. 20 m.
Kupili bi kamin moči 7 kw. Ne vemo pa kakšen je izkoristek. Baje je kurišče litoželezno, izkoristek toplote pa 75%, ogrevanje do 189 m3. Kako se to obnese, lahko kdo pove? Ali priporoča kaj drugega. Hiša ima 10 cm izolacijo tako da to nebi smelo biti problem in plastična okna. Radi bi kamin ki obdrži toploto tudi preko noči oz. ostane do jutra vsaj žerjavica in oddaja dovolj toplote, vsaj do 21 stopinj.
A kdo pozna kakšnega dobrega preverjenega izvajalca , ki bi nam postavil nov dimnik, po zunanji strani, rostfrajastega in opravil tudi priklop peči na dimnik. Ali pa je bolje vzeti vse skupaj pri prodajalcu, ki kamine prodaja in uredi tudi dimnik? Sicer še ne vem kako bo cenovno prišlo, zdaj sm zbiram podatke.
Za vsako mnenje bom hvaležna.

Jurma,
za samo ogrevanje bo verjetno šlo. Tudi toplo bo , verjetno, ostalo do jutra. Da pa bi imela še žerjavico, pa bolj težko.
Kot se lahko vidi, ima v notranjosti oblogo z šamotom. To bo prispevek, k večji učinkovitiosti kamina.
Da pa ima izkoristek 75%, je pa , vsaj zame, malo preveč optimistično.
Pozanimaj se kako je z komoro, kjer se ogreva zrak; kako je z ventilatorjem; način krmiljenja;

Izvajalci ki, bi ti postavil kamim, iščeš/sprašuješ??
Postavljeno je vprašanje , kot da bi izdelovala klasični kami!
Inox dimnik se lahko postavi. Pozornost nemeni , kje boš imela čistina vratca. Dimnikar se bo verjetno vparaš, na kakšen način bo čostil dimnik!! Dostop na strehi? Ne pozabiti na sam dovod zraka za omenjen kamin.

LP

No, pa smo ga dobili, sprobali in je ODLIČNA stvar.
Že po dobri uri kurjenja se je temperatura povzpela iz 12 na 18 stopinj in občutek je neverjetno dober ob tako hitrem učinku pri kurjenju s kaminsko pečjo, glede na to, da smo prej hiško cel dan ogrevali z glamox radiatorji na maximumu.Se pravi visoka poraba energije, majhen učinek z radiatorji na elektriko.
Kamin Supra pa je zakon. Ko gremo zvečer npr. ob 11 uri spat, naložimo v peč še eno poleno, dovod zraka damo na minimum in zjutraj ob 5 uri ko vstaneš, je v peči še žerjavica, katero obudiš z manjšim polenom in max dovodom zraka spet v ogenj.
Edina slabost pri tej peči je da se zgornja loputica s katero uravnavaš izhod ali zadržek toplote v prostoru regulira le z odprtjem celih vratic.Če bi bila ročica za uravnavanje zunaj, tako kot pri dovodu zraka, bi bilo odlično. Ne vem pa če je normalno, da se na ročici za odpiranje vrat barva iz litega železa že odstranjuje in se že vidi siva železna barva.
Peč je modernega videza oz. takšna da se lepo poda v vsak prostor in pri nas odlično ogreva spodnjo etažo velikosti 36m, ter zgornje prostore (prevroči…včasih 25 stopinj) velikosti cca. 20m.
Priporočam nakup Supre Lytham, moći 7 kw.
Mi smo jo kupili v Celju, v salonu na Mariborski cesti pri gospodu Toniju Lojenu, ki je odličen svetovalec, nevsiljiv in korekten in zelo uskladljiv glede cene in plačilnih pogojev.
Sonja

Noter se najde tudi zidanje kamina pa še kaj zanimivega

https://plus.google.com/u/0/photos/102201402566146814199/albums/5970506743514502753

Kamin je super stvar, če je narejen kot mora bit. Mi smo ga naročili pri KERAKAMINU in smo zelo razočarani. Vzeli smo kvaliteten vložek, njihova strokovnost, vgradnja in kvaliteta materialov pa zanič. Ko smo zadevo reklamirali, so nas vlekli za nos več kot pol leta in še danes ni rešeno. Če se odločate bodite pozorni pri izbiri ponudnika..

Zdravo “udccnhep”
Mi lahko tu razložite malo bol podrobno kaj je bilo narobe. Sedaj se ravno odločam menj njimi in enim drugim ponudnikom. Tudi meni niso bili najbolj prepričljivi. Kater vložek imate vgrajen?
Hvala lp

New Report

Close