Najdi forum

kamena volna : stiropor

Torej, kaj boste uporabili za fasado – kameno volno ali stiropor in kaj je boljše? zakaj?

kameno oz. stekleno volno, ker sta paroprepustni, stiropor pa ne. Imamo porotherm, kjer stiropor ravno zaradi te lastnosti ne pride v poštev

Tervol, ker je paroprepustna, ker je boljši zvočni izolator, ker se bojim mravelj, ker mi je tervol svetovalo več ljudi kot pa stiropor.
Meni je bilo (v grobem in skrajšanem) rečeno takole: glede toplotne izolacije sta tervol in stiropor na istem, glede vsega ostalega pa je stiropor slabši, razlog, da se ga danes še vedno kar precej uporablja, je pa cena, je namreč cenejši od tervola.

Je pa tervol: stiropor večna debata in je na obeh straneh enkup privržencev (ki so seveda “nasprotniki”). 🙂

Pa še v stiroporju potem mravlje rada gnezdijo

lp

Zakaj pa mravlje recimo v kameni volni ne bi gnezdile?

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

Stiropor je boljši toplotni izolator.

pri nas smo imeli v načrtu volno. pa je potem lani bilo junija hudo neurje, ki sva ga “na srečo” preživela na hiši in iz prve roke – na objektu – videla kako nama ob neurju s hudim vetrom dež pada VODORAVNO v hišo (smo na robu hriba). takrat nam je zamočilo notri (super – ker smo spremenili plane-razporeditev za talne obloge v pritličju), odkrilo del strehe na dveh mestih (je mož potem prilepil strešnike na kritičnih mestih) in še bolj poskrbel za dokončno odvodnjavanje. in seveda spremenil plane iz volne na stiropor. edini razlog – po 10 letih sigurno kakšna razpoka na celotni zahodni fasadi in namoćitev volne spodaj, kar ne presušiš več, vključno s fleki ki ostanejo.

enako so nama priporočili vsi fasadni mojstri ki jih poznava – pač pri nas je hiša na takem mestu, da volna ne pride v poštev.

lp,
N.

oj

Jah zato ker bodo v volni pa miške naredile luknjo, ha ha….

Mene moti samo to, da stiropor ne diha in imaš lahko posledično v hiši plesen. Bolj se mi zdi faj siporeks če že stiropor

lp

Tole z dihanjem tervola je bolj tako tako.
Da dosežeš ustrezno imenjavo zraka moraš zračiti, pa naj bo stiropor ali volna. Le z zračenjem lahko dosežeš pravo mikroklimo. Včasih moraš pa še vlažiti ali sušiti zrak.
Poleg tega večina potem kot zaključni sloj nanese material, ki praktično v celoti izniči “dihanje”.
Še to, plesen se pojavi zaradi toplotnega mostu (nepravilna izvedba) in ne zato ker fasada kao ne diha. Če bi bil nastanek plesni odvisen od dihanja fasade, potem bi najmanj plesni imele stare hiše brez fasade, a ni tako??? Pa je res tako???

Pa ne mislit, da zagovarjam ena ali drugo, samo dejstva povem.

oj

Vse stare hiše, ki smo jih podedvali pa jih ni malo so fajhtne zato, ker takrat še ni bilo ustrezne izolacije v temeljih kot sedaj in fajhtoba tolče od spodaj navzgor, kar poglejte stare hiše kot bi srkala vodo.

Novogradnje pa so plesnave tudi v 3 nadstropjih vse je prehitro vseljivo in zabito s tako in drugačno plastiko.

Tako da premislite kaj boste uporabili za izolacijo, plesni ko enkrat nastane se ne morete več znebiti razen z ponovno odstranitvijo izol, veliko je stroškov s tem. Tudi to govorim iz izkušenj, pri kolegici majo plesen v 2 nadstropju v kuhinji, čist v vsaki sobi ravno zaradi umetnih materialov in tako smrdi v tej hiši, kuhinja pa ni več nova ampak črna in plesen drgnejo z varekino in serkavo krtačo, OBUP, pa še vse cunje v omarah jim smrdijo. Hiša je pa 30 let stara.

lp

se podpisem pod gornji post o dihanju…ko na stene nanesete kit in jih zbelite potem pozabite na dihanje in tudi volna ne pomaga….

Naj še enkrat napišem, stori naj pa vsak po svoji vesti.

Gradbena fizika govori, da plesen nastaja zaradi toplotnih mostov, ki so posledica nepravilne izvedbe in ne zato, ker je fasada izdelana iz volne ali stiroporja.

Točno tako. Že samo jubolin izniči praktično vse, saj je to bolj kot ne plastičen premaz.

Tudi jaz sem se bolj nagibal k stiroporju, danes pa sem pri prelaganju stiroporja naletel na gnezdo mravelj in okoli gnezda je bilo vse votlo, kot da bi se stiropor stopil.
Menda je to zaradi mravljične kisline in če ti pridejo mravlje v stiropor, se ti lahko zgodi, da ti uničijo izolacijo.

A lahko se jaz nekaj prilimam zdraven?
Namrec…kako je z debelino izolacije pri enem ali drugem?
Jaz sem bolj za k. volno, pa me zanima, kaksna je razlika
v debelini enega ali drugega pri isti izolativnosti?

katera je vecja?

Za tervol mas na netu podatke o R glede na debelino, za stiropor jih pa nisem iskala.

pa gres na tervol->izolacija v gradbenistvu->izolacija fasade->si izberes en tervol (recmo FP LP) in cisto spodaj je tabela.

New Report

Close