Kam vlagate svoj denar?
Še za Sandro:
15% letni donos skladov je realen, z inflacijo je nekje med 20-30% letno. Seveda je potrebno gledati na daljsi rok (vsaj 3-5 let).
Banka pa da v najboljsem primeru relnih 5% letnega donosa.
Skladi pa so stagnirali(pa se to ne vsi, Alfa se je kar dobro odrezala, bolje kot banka vsekakor) leta 2000, ki je bilo tudi nasploh neugodno leto za borzno trgovanje.
Nepremicnina ni ravno najbolj donosna nalozba, ce upostevas nakupno vrednost, ki je med 100.000 in 150.000 DEM in kaj lahko s tem denarjem naredis (tudi bancne obresti niso zanemarljive, da ne omenjam bolj donosnih nalozb). Ce upostevas, da je povprecna najemnina nekje 800 DEM mesecno, temu odstejes se stroske vzdrzevanja prides do zakljucka, da nalozba ni ravno najblolj donosna (5% bancne obresti za 120.000 DEM nanese 6000 DEM). Pa tudi likvidnost ni najvecja.
NSVS je precej ugodna varianta varcevanja, vendar se vedno slabse kot skladi.
Frucka, pri nepremicninah ne gre le za to, koliko “obresti” ti prinasajo v obliki
najemnine, ampak tudi za dejansko spreminjanje njihove trzne vrednosti, ki
v Sloveniji se vedno narasca (da npr. o Ljubljani kot o posebnem primeru sploh
ne govorimo).
Z bivso partnerko sva l. 97 kupila v Lj stanovanje za okoli 150.000 DEM in
ga 14 mesecev kasneje, ko sva se razsla, prodala za 190.000 DEM.
Torej 29 odstotni donos v dobrem letu.
Nimam visokih prejemkov a vseeno varčujem: modro varčevanje (mesečno vsaj 10.000 sit), stanovanjska varčevalna shema (2 lota), rentno zavarovanje (safeinvest)…Nimam kreditov niti limita, ker tistega česar nimam nočem zapravljati (včasih mi pomaga mami). Ja, enkrat sem kupila tudi bančne obveznice, se mi zdi, da bodo kmalu dospele, moram čekirati doma.
Me pa zanima naslednje: mami bi rada oplemenitila svoj “kupček” in ji ne vem dobro svetovati, kaj vi svetujete (sedaj ima vezavo)? Menda je zanjo pametno, da si kupi max. pokojninskih bonov (2004 bo izpolnila pogoje za upokojitev) – če kdo ve kaj več prav o tem, bi bila vesela komentarja.
Kakšni so pa kaj vaši občutki v zvezi z evri? Menda bodo naše devize na bankah avtomatsko zamenjali, je mogoče bolje imeti tolarje —> o tem pa res nimam pojma!?!?!
Mnenja, izkušnje dobrodošle…
LP!
Jaz sicer sorodnikom nisem posojala, ker me pač niso prosili. Sem pa posojala prijateljicam pred leti. Pa so mi potem tiste fičnike vračale in vračale, nekatere nikoli vrnile. Potem pa sem enostavno začela govoriti, da nimam. Me niti ni zanimalo, ali mi verjamejo ali ne. No, danes me več ne sprašujejo.
Pozdrav od Lili
Frucka – odvisno.
Sam sem nekaj denarja v sklade (Galileo in Hrast) vložil pred 2 – 3 leti. Do pred 6 meseci je bil moj letni donos le 4%. Sedaj se je sicer popravil na 12%, kar pa je še zmeraj manj kot bančna vezava na 3 leta.
Če bi denar v pravi sklad vložil poleti letos, pa bi bil donos blizu 50%.
LPL
Za Tvoja
Absolutno kupi pokojninske bone.
Ker se mi ne da razlagati vseh prednosti, si preberi na http://www.ebrokers.si/. Če ti kaj ne bo jasno, pa lahko komentiram.
LPL
Prekopiral sem članek iz časopisa FINANCE…….odločite se sami kam boste investirali…….
Poleg nepremičnin imajo slovenski vlagatelji radi tudi stanovanjsko varčevalno shemo in domače delnice
Tipični slovenski vlagatelj je moški, star od 30 do 60 let. Najprimernejša se mu zdi naložba v nepremičnine, bolj kot tuje pa ima rad domače delnice. Od njih pričakuje v povprečju kar 13,3-odstotno realno dolgoročno donosnost.
V nadaljevanju povzemamo nekaj pomembnejših ugotovitev raziskave Varčevalne navade in mnenja slovenskih investitorjev – 2001, ki jo je v okviru publikacije Razvoj trga kapitala v Sloveniji založil Časnik Finance.
Nepremičnine na prvem mestu
Po kriteriju primernosti uvrščajo anketirani slovenski vlagatelji na prvo mesto naložbe v nepremičnine. Kot primerno oziroma zelo primerno naložbo jih je ocenilo 59,4 odstotka sodelujočih. Sledijo ji varčevanje v obliki nacionalne stanovanjske varčevalne sheme (46,2), delnice slovenskih podjetij (34,3) in dolgoročne tolarske bančne vloge (33,8 odstotka). Najmanj primerne se zdijo slovenskim vlagateljem naložbe v obliki kratkoročnih deviznih vlog. Tovrstno naložbo je kot neprimerno označilo 62,8 odstotka vprašanih. Sledijo ji naložbe v delnice pidov (59,4), v pokojninske sklade (53,9) in v slovenske vzajemne sklade (52,4 odstotka).
Najpomembnejša zaupanje in varnost
Več kot polovici vlagateljev se pri izbiri finančne institucije, prek katere bo nalagala prihranke, zdi najpomembnejši kriterij zaupanja in varnosti. Na drugem mestu je pričakovana donosnost naložb, na tretjem pa kakovost storitev in prijaznost osebja. Nekoliko drugače pa je pri kriterijih izbire finančnih naložb. Slovenski vlagatelji dajo v povprečju nekoliko večji poudarek pričakovani donosnosti naložbe kot njeni varnosti.
Za brezskrbno starost neposredno v delnice
Kar 45,5 odstotka anketiranim vlagateljem se kot najprimernejše pokojninsko varčevanje zdi neposredno varčevanje v delnicah in obveznicah. Naložba v slovenske pokojninske sklade se zdi primerna le 27,2 odstotka anketiranim vlagateljem. Kljub temu jih več kot 40 odstotkov napoveduje, da bodo varčevali tudi v okviru dodatnega prostovoljnega pokojninskega varčevanja. V slovenskih pokojninskih skladih bo varčevalo tudi 37 odstotkov vlagateljev, ki se jim zdi neposredno varčevanje v delnicah in obveznicah najprimernejše pokojninsko varčevanje. To neskladje avtorji raziskave razlagajo z dejstvom, da bo tem vlagateljem mesečno rento podaril njihov delodajalec.
Za tvoja
Z nakupom pokojninskih bonov in njihovo zamenjavo za pokojninsko polico pri
PPS (Prvem pokojninskem skladu) pridobite dve vrsti zavarovanj.
1. Do 60 leta ste življenjski zavarovani za cca. 2.5 M Sit pri nakupu 10.000
bonov (= 470.000 Sit).
2. Po 60 letu začnete prejemati doživljensko rento, ki je odvisna od vaše
sedanje starosti in bodočih donosov pri PPS (približni izračuni na
http://www.ebrokers.si/).
Prednosti:
– edino dodatno pokojninsko zavarovanje za katerega jamči država,
– rente se ne bodo prištevale k osnovi za dohodnino,
– izplačilo rente se začne pri 60 letu, ne glede ali boste takrat v penziji ali ne,
– rente so za ženske enake (dodatna ugodnost za ženske).
LPL