Kam vlagate svoj denar?
Pozdravljeni!
Zanima me kako plemenitite svoje osebno premozenje?
Torej kam vlagate sredstva:
1. v banko (katero?)
2. v delnice (katere?)
3. v obveznice (katere?)
4. v vzajemne sklade (katere?)
5. v zavarovalnico (katero?)
6. drugo (nepremicnine, umetnine, … ) (kaj?)
Prosim tudi za kratek komentar odlocitve za vlaganje v doloceno obliko plemenitenja premozenja.
( kaksen letni donos ste dosegali do sedaj, kaksen letni donos pricakujete v prihodnosti,…)
P.S.: Midva s tipom vlagava v vzajemne sklade (Galileo, alfa, delnisški in SPD), nekaj denarja imava tudi na banki, za nepredvidene situacije (200 -300 jurjev)Čez nekaj časa, ko oplemenitiva zdajšnji denar, pa se bova igrala tudi še z delnicami.
Ce se prav spomnim, v casopisju vsake toliko casa objavijo kaksno statistiko,
kako v Sloveniji ljudje varcujejo, kam vlagajo denar ipd. Zdi se mi, da so bili
rezultati taki, da kar velik del ljudi ne varcuje, ker enostavno ne more oz. so
mocno zakreditirani.
Kar se mene tice, sem varceval za stanovanje, ko se ni bilo stanovanjske
sheme, na SKB, tam varcujem se sedaj, ko stanovanje imam. Od ostalih
omenjenih moznosti sem lansko leto kupil garazo, ceprav takrat nisem imel
avta – kar bi lahko na nek nacin imenoval nalozbo v nepremicnino – ker z njo
nimam nobenih stroskov, vrednost ji kvecjemu raste, zdaj pa jo tudi oddajam v najem.
Denar sem varčevala na skb. banki…….
Tako, da se kupila stanovanje in sedaj ga dajam v najem, ker jaz imam hišo…..
Drugo je, sem kupila novi avto, ker je bila cena dokaj visoka…..
Ja no sedaj imam nekaj malega na banki nekaj deviz in nekaj tolarjev…………..
Ta denar pa šparama za hude čase, ker bodo seveda prišli tu ni kaj dosti razmišljat……
Saj vidimo, da ta naša ljuba država bi nas slekli, če bi lahko do golega……..
Če ima kdo komentar prosim.
L.P, Doroteja
Lili, a ti lahko dam primerjavo med skladi in banko, ki jo trenutno najbolj poznam. Na banki imaš letno povprečno nekje 4-5% letnega donosa, v skladih (najbolje je, da imaš mešane) pa je povprečni donos nekje okrog 15% letno, eni več, eni manj. Razlika je očitna. So pa manj riskanti od delnic. Najbolje, je,da imaš mešane in sicer delniške(ki jim vrednost niha glede na dogajanje na borzi) in obvezniške, ki se nanašajo na obveznice RS in vrednost konstantno raste (manjši donos od delniških). Če te zanima si poglej stran http://www.vzajemci.com.
Zadnjega pol leta so donosi skladov res kar v redu, prej so pa dolgo stagnirali. Problem pri tistih 15% je, da je sem vključena tudi inflacija, ki je okrog 9-10%, potem pa donos ne zgleda več tako dober.
Obresti na vezane vloge pa so npr.tom + 2,70%, kar trenutno znaša garantiranih 10,25% obresti na leto, pa še država jamči za vloge do višine 4,2 mio.SIT.
Razen tega se v sklad splača vlagati edino dolgoročno (nad 3 leta), ker je sicer vsak dobiček obdavčen z 30% akontacijo dohodnine, obresti pa zaenkrat še niso obdavčene. Velja pa, da naj bi skladi dolgoročno vedno prinašali več kot vezava, garancije pa seveda ni nobene.
Jaz se zaenkrat držim banke in modrega varčevanja, za sklade se pa nekako ne morem odločiti.
Daleč najpametnejša možnost je, tako kot dela Doroteja – kupiti stanovanje in ga oddajati v najem ( z najemnino lahko plačuješ tudi obroke kredita za stanovanje).
LP,
Sandra
Najbolj je pa zajebano, če posodiš žlahti in, ko je treba vrnati denar se pa rajši skrega……
Kot pregovor pravi žlahta je rastrgana plahta. Tako je.
Že dve leti so mi dolžni vrniti denar in, če jim kaj omeniš za vračilo pa samo povejo, da oni ne morejo denar roditi….
Kaj vi menite o tem kako postopati………
Hvala
L.P. Doroteja