Kam ubežati pred alkoholikom?
Imam problem z možem, ki je alkoholik in kot vsi alkoholiki, tega jasno ne prizna. Skratka-želim se ločiti, vendar tu nastanejo vsi problemi. Imava dva otroka, ki se jima že poznajo posledice alkoholizma v družini, kljub temu, da še nista prav velika. Stanujemo pri moževih starših, zato moram oditi jaz z otrokoma, vendar kam?! K staršem žal ne morem, ker imata premajhno stanovanje- malo večjo garsonjero. Kamor koli kličem za stanovanje, se ponavlja ista zgodba: Slovenci očitno ne marajo otrok. Sama ženska še dobi stanovanje, par z otroki morda tudi še, ženska z dvema otrokoma in povrhu še ločena pa je očitno že hudo preveč. Ponujala sem poleg plačila tudi pomoč v gospodinjstvu oz. pri oskrbi. V centru za pomoč oz. varni hiši ni prostora, klicala sem že na nešteto uradov, ki bi mi morda lahko pomagali, vendar NIČ! Pravijo, da v zakonu, v katerem vlada alkohol, nima smisla vztrajati, pa mi lahko kdo pove, kaj sicer? Zaradi njegovih izpadov imam že zdravstvene težave, ki zaenkrat še ne vplivajo na službo (vsaj to imam), imam pa voljo in željo otroke in sebe spraviti čim prej in čim dlje od vsega tega. Ima kdo nasvet zame???
Žana,
Povprašaj še na Karitasu. Varna hiša je tudi na Gumnišču pri Škofljici, cca. 12 km iz Ljubljane .
ZAVOD PELIKAN – KARITAS
GUMNIŠČE 5 (01) 366 77 21
(01) 366 36 60
ZAVOD PELIKAN – KARITAS
GUMNIŠČE 5
– MATERINSKI DOM (031) 333 477
Čimprej stran !!!!!!!
Pa obvesti center za socialno delo glede omenjenih zadev. Če ti že ne bodo našli stanovanja oz. rešitve, te bodo vsaj imeli v evidenci glede skrbništva, ločitve (sodišče), morebitene socialne pomoči, višjega otroškega dodatka…
Držim pesti, da ti bo uspelo.
Torej jaz ti priporočam, da zbereš pogum in odideš k nekomu na Center za socialno delo, v tvojem kraju, če pa se bojiš da bi se razvedelo, greš lahko v katerikoli center za socialno delo. Tam boš lahko skupaj s strokovno osebo, ki ti bo znala tudi ustrezno svetovati dobila potrebno pomoč, da zaščitiš sebe in otroka. Toda vem, da si v stiski, ko ne veš ali bi to naredila ali ne, ker se bojiš za prihodnost. Skratka bojiš se narediti spremembo. Toda naredila jo boš slej kot prej, zato bodi pogumna in stori to čimprej, dokler imaš še zdravje in pridne roke in “zdravo” glavo. Če boš ostala v takem razmerju se bodo odnosi vedno bolj slabšali in nekega dne boš morala narediti odločilen korak.
Stanovanje se za pošteno in zanesljivo plačilo že dobi,le odločena moraš biti,da si to res želiš.Živiš pri njegovih starših,vzgajaš njihova vnuka,ki rasteta v takem okolju.Si prepričana, da ti ob brezizhodni spremembi ne bi stala ob strani in ti pomagala,da ti ni treba iskati stanovanja ampak bi sinu lepo povedala, da zahtevata njegovo odselitev,če se ne strezni in zdravi.Sicer jima zatrdi,da odideš sama.Vendar ne smeš biti polovična.Kar rečeš,moraš resnično želeti in ukrepati,če se stvari ne spremenijo.Zato rabiš pogum.
Veliko sreče
Alenka