Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina Kam prijaviti nasilnega psa?

Kam prijaviti nasilnega psa?

Hvala bogu, da je še kdo, ki razmišlja podobno kot jaz!

Lep pozdrav sem lastnica majhne pasme psa shitzu.Pred tednom dni sva bila napadena s strani velikega mešanca,ki ni imel ovratnice in je sam taval naokoli po naselju oziroma na otroškem igrišču.Zanima me kam se naj obrnem po nasvet kaj narediti,da bi temu lastniku odvzeli tega nevarnega psa.To se ni zgodilo prvič,pes kar naprej uide gospodarju in se spravlja na druge pse in lastnike.Zdaj sem bila tarča ugriza jaz,kaj bi pa bilo če bi namesto mene bil kakšen otrok ali starejši občan.Lastnik tega psa se vedno izgovarja da njegov pes ne uide in,da je vedno v boksu.

Si ugriz prijavila?

Naslednji dan sem šla k osebni zdravnici,bila sem cepljena potem sem morala še na infekcijsko in dobivam cepiva proti steklini.Tu so mi rekli dokler ne najdem lastnika psa,ko lastnika najdem prekinejo zdravljenje. Povedala sem jim,da vem za lastnika psa ki me je ugriznil.Dobila sem občutek,da nočejo imeti sitnosti glede tega dogotka.Ne vem ali nočejo prevzeti odgovornosti ne finančne ne kakršne druge.

Veš da res. Če so te res cepili, so morali podati naprej uradno prijavo. Ali morda misliš, da je to tako simpl zadeva, da se bodo z njo kar malo tako igrali?
Si ti prijavila na Policijo in na inšpekcijo?

Očitno ta prijava ne gre naprej,če obiščeš zdravnika in pa očitno policaji ne upajo ukrepat.Mislim,da bom vso stvar morala sama opraviti in ponovno klicati policaje in tako naprej.To se dogaja samo pri nas.

Preveri pri osebnem zdravniku, če je bila po uradni dolžnosti podana prijava – ker jo morajo podati naprej!
Ti sama prijaviš dodatno na Policijo in upam, da si to že zdavnaj naredila.

Citirano iz Z A K O N O ZAŠČITI ŽIVALI uradno prečiščeno besedilo (ZZZiv-UPB2),

vir: http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200743&stevilka=2354

“7. Ugrizi psov in šolanje psov

26.a člen

Zdravnik, ki obravnava poškodbo človeka zaradi ugriza psa, mora osebo napotiti v antirabično ambulanto skladno s predpisi, ki urejajo nalezljive bolezni, pri čemer mora v primeru smrti človeka ali posebno hude telesne poškodbe pisno obvestiti območni urad upravnega organa, pristojnega za veterinarstvo, v roku sedmih dni od obravnave smrti oziroma posebno hude telesne poškodbe in mu posredovati osebno ime ter naslov poškodovane oziroma umrle osebe zaradi izvedbe postopkov iz prvega in tretjega odstavka 26.b člena tega zakona.

Antirabična ambulanta mora vnesti podatke o ugrizu psa v centralni register psov, pozvati skrbnika psa, da se s psom zglasi v pristojni veterinarski organizaciji zaradi preveritve suma na steklino in o ugrizu psa obvestiti pristojni območni urad upravnega organa, pristojnega za veterinarstvo.

Pristojna veterinarska organizacija mora podatke o opravljenih pregledih na steklino iz prejšnjega odstavka vnesti v centralni register psov in o rezultatih teh pregledov obvestiti antirabično ambulanto. Če antirabična ambulanta ne prejme podatka o opravljenih pregledih na steklino v roku petnajstih dni od ugriza psa, mora o tem obvestiti območni urad upravnega organa, pristojnega za veterinarstvo.

Pristojna veterinarska organizacija, ki obravnava poškodbo živali zaradi ugriza psa, mora podatke o ugrizih psov v roku treh delovnih dni vnesti v centralni register psov.

O ugrizih psov morajo policija in druge osebe iz 42. člena tega zakona, ki dogodek obravnavajo, v roku 24 ur obvestiti območni urad upravnega organa, pristojnega za veterinarstvo, ki podatke o ugrizih psov vnese v centralni register psov.”

Preberi si še tukaj od 19. strani naprej:
http://www.vurs.gov.si/fileadmin/vurs.gov.si/pageuploads/PDF/pdf1/VURS_pes10_tisk.pdf

pozdravljeni. imam naslednji problem. v nedeljo sem prišla domov k staršem kjer sem imela svojega psa (pekinezerja). pes je bil hišni zato ga nisem dajala cepiti ker je bil na sprehodih ves čas nekdo z njim, use do te preklete nedelje. sosed ima psa ovčarja. Bili smo zunaj, ko je moj pes odšel 50 m stran od hiše kjer ga je napadel ovčar katerega lastnik je imel na špagi. zlomil mu je vretence, odpeljali smo ga takoj veterinarju, vendar žal ni bilo pomoči.pes je bil pravi borec ampak žal je bila poškodba prehuda in ga je bilo potrebno uspavati. Lastnika ni niti malo ganilo. prišel ni niti vprašat kaj je s psom če rabimo pomoč karkoli. bil je čisto hladnokrven in to me tako jezi… Kaj lahko ukrenem, če sploh lahko kaj glede na to da moj pes ni bil cepljen in še ni bilo na dvorišču. za psa mi je res hudo. bil je naš sonček, hodil je z nami na morje vse vse… bil je družinski član in ne samo hišni ljubljenček. sedaj pa nevem kaj narediti da lastnik dobi svoje kajti to je bil tretji napad. prvič je napadel sosedovega psa ki je komaj preživel, mojega pa je zdaj napadel že drugič.prvič je komaj ostal sedaj pa je bilo usodno. nočem da napade še kašnega psa, še manj otroka ali koga drugega. lepo prosim za pomoč.

Moje sožalje, ne morem si predstavljati da bi se to zgodilo z mojim psom.
Kljub vsemu ne moreš nič (vsaj jaz si tako mislim), saj si ti kršila 2 zakona (spuščen pes, cepljenje), lastnik napadalnega psa pa nobenega. Žal.

ma ne nakladi. če pes laja name, če me pes napade, me je pes, ne lastnik. eni psi so pač zoprno nasilni, sploh če sta dva, k v naši ulci.

Ja, lastnik je pa tam za okras ali kako?
Saj zato pa e, kakor je. Če bi vsakega nevestnega in neodgovornega lastnika prijavili, ne bi bilo težav. Tako pa tudi če psa potamanite, si bo isti lastnik brez posledic vsakič znova nabavil psa, ki bo popolnoma isti kot prejšnji.

Človeka bi dala na verigo??? Daj preberi še enkrat kaj si napisala… Pes je žival!!! Jaz bi pa tebe malo k zdravniku poslala, da vidi če si čist gladka…

Človeka bi dala na verigo??? Daj preberi še enkrat kaj si napisala… Pes je žival!!! Jaz bi pa tebe malo k zdravniku poslala, da vidi če si čist gladka…

Aja, in ker je pes žival, lahko z njim delaš kot svinja z mehom?

živjo
Danes sem se kot vsak dan odpravila ob 15:30 uri na sprehod z yorkijom in po isti podi greva vedno. Danes pa naletiva na presenečenje od sosedovega psa, ki je zlati prenešalec in sklepam da še mladič ampak to ne upraviči njegovih dejanj. Mojega psa je napadel z vso hitrostjo ko ga je zagledal in ker se je ustrašil se ni želel igrati. Sosedov pes je pa kar rinil in rinil vanj ga praskal da je naš že jokal in cvilil nato sem ga poskušala dvignit nekajkrat žal neuspešno saj je skakal tudi po meni ko sem ga pa končno uspela dvignit je prišel lastnik privezal psa in sva midva odsla odložim psa na tla in očitno ima gospod poškodbo nog in ni zmežen tečt in ga potegne in on spusti flexi in ponovno priteče h nama in stisne našega psa ob rob in ga praska. zelo sem se ustrašila, saj našega še nisem videla takšnega. Zgodilo se je na cesti. Pred hišam ni dvorišča tako da bi pes moral biti prevezan a žal nikoli ni. Najhuje je pa da je lastnik zlatega prenešalca pred hišo malcal in gledau. Seveda nisem nič rekla ker imam šele 17 let in mu nisem upala reči. Bi pa res rada to razrešila, saj je že prej enkrat otroka, ki je z mamico odhajal iz vrtca prestrašil in začel skakat. Kaj bi lahko naredila v takem primeru?

hvala za odgovor

Oprosti, ampak pri 17-ih letih ti dejansko ni treba reagirat, kot da imaš 5 let.
Drugače pa povej staršem in naj se gredo s tem sosedom pogovorit. Če ne bo zaleglo, naslednjič prijava.

jas samo gledam komentarje pa vidim kak eni debili govorijo o čist nekem drugem sranju, en je vprašal če si bla na njihovi posesti al nekaj takega, mater nevem če je debil ali pa si ploh ni prebral kaj ste napisali, nekdo drug pa je pravil da naj se psa ne daje na metersko verigo, to ni poanta, poanta je da je pes napadalen in ta sploh ni na verigi, da preidem k bistvu zgodila se mi je ista stvar, ker sem še čisto malo do tega da sem polnoleten še moj moped ni nastavljen da se lahko pelje hitreje od 25km na uro, in ker se nisem hotel zvečer peljati skozi gozd zaradi srnjakov sem se peljal po cesti poleg katere je kmetija pri kateri me je na mopedu ko sem se peljal mimo že lansko leto lovil rotvajler, sem mislil da bo letos drugače ampak, upsi spet se je zgodilo, zvečer ob prekleti osmi uri me napade isti pes, havala bogu me ponovno ni mogel ujeti a kaj če mu enkrat uspe, zdaj ko vem da moram preprosto poklicati policijo bom to storil, nepravim da je kriv zato pes ali lastnik, morda je kriv samo eden posebej ampak to bom prepustil da ugotovi policija

New Report

Close