Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo KAM PO POMOČ?!

KAM PO POMOČ?!

Pozdravljeni!

Naša stara mama ima 91 let. Je sicer pokretna, tako da gre še sama na wc. To pa je tudi vse. Ne kuha si že 10 let, za osebno higieno nič ne skrbi in tudi ne pusti, da bi ji kdo pomagal, tako da okoli nje že vse smrdi. Kuha ji naša mami, katera je slabega zdravja in ji skrb za staro mamo še otežuje stanje. Staro mamo zapušča spomin, tako da jo je treba kar naprej kontrolirali, ka ni kaj narobe, da vzame zdravila…. Skratka, moja starša že 10 let nikamor ne moreta, ker cele dneve skrbita zanjo. Zdaj pa sta tudi sama slabega zdravja in je vedno težje.
Denarja nimamo, da bi jo dali v dom in tudi nimamo denarja, da bi si lahko privoščili negovalko, da bi staro mamo očedila. Zaprosili smo za pomoč za postrežnino, vendar je komisija našo prošnjo zavrnila, ker je ugotovila, da je naša stara mama pri 91 letih še pokretna in ne rabi pomoči. Ne morem verjeti, kako je to mogoče, saj v resnici ničesar ne more narediti sama, ker ima hud artritis in ji roke sploh ne služijo, noge pa jo komaj nosijo. Zanima me, kam se lahko obrnemo za pomoč, da bi vsaj enkrat tedensko prišla patronažna sestra in staro mamo vsaj umila. Zanima me tudi, kaj se bo zgodilo, ko bosta starša tako zbolela, da ne bosta zmogla več skrbeti zanjo. Kdo bo potem?! Hvala za nasvet.
Karmen

Pozdravljena!

Najprej Vam svetujem, da stopite v aktiven kontakt s patronažno medicinsko sestro, ki deluje na naslovu Vaše stare mame. Skupaj bi lahko le poiskali možnost, kako oskrbo narediti sprejemljivo za vse vpletene. Možnosti po posameznih področjih so različne, zato je ona najboljši naslov. Vsekakor je tu še osebni zdravnik, ki poda predlog za dodelitev sredstev za pomoč in postrežbo. Zdravniki so povratno obveščeni ali dotični prejema pomoč ali ne. Naj bi bilo tako. Torej vloga se lahko ponovno odda.
Starejši težko sprejmejo dejstvo, da potrebujejo pomoč pri higieni. Posega v intimo, ki je posebno občutljivo področje. Že veliko prej je dobro razmisliti pri sebi, kako bom reagiral, če bom odvisen od drugih. Marsikatera težava je manjša in zadovoljstvo večje. Odprt pogovor z veliko mero razumevanja je v Vašem primeru nujen. Stari mami naj se pove, da jo imate radi, da želite , da se ima dobro, da pa predvidevate, da tudi ona vam želi enako. Tako bo odprava smradu le posledica obojestranske naklonjenosti. Vsak negovalec potrebuje počitek. Otroci tega ne razumejo, mi smo praviloma mlajši. Ostarela oseba naj bi razumsko sprejela dejstvo, da je nekdo utrujen v skrbi zanjo. In omogočila, čustveno, da skrb začasno prevzame nekdo drug. Vse to so procesi, ne spremeni se čez noč.
To je za pokušino nekaj misli, s katerimi bi jaz vstopila v Vašo hišo. Če si lahko z njimi kaj pomagate, me veseli, če služijo kot odskočna deska, tudi prav.
Srečno!

***************************** Irena Ahčin, patronažna med. sestra.

Pozdravljeni!

Še ena možnost je: pomoč na domu, ki jo nudi najbližji dom upokojencev, financira pa jo delno občina, delno pa tisti, ki pomoč rabi – stane okrog 1000 sit na uro.

Če želite tako pomoč, se najavite pri socialni delavki v najbližjem domu upokojencev, razložite situacijo in dobite vlogo za pomoč na domu. Možno se je dogovoriti tudi za dostavo kosila. Pomoč na domu pa lahko obsega kuhanje, čiščenje, higieno, druženje…. odvisno od potreb.

Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close