Najdi forum

Kam noseča in kasneje z otrokom?

Spoštovani.
Na vas se obračam, ker potrebujem pomoč.
Sem v sedmem mesecu nosečnosti. S partnerjem sva se razšla, ko sem zanosila, ker on ne želi otroka, jaz pa sem se odločila, da ga obdržim. Z njim ali z njegovo družino (oče, mati) stikov nimamo, ker si jih nihče od nas očitno ne želi.
Sedaj pa k problemu: živim skupaj z očetom v dvo sobnem stanovanju, v hiši. Oče je alkoholik, ki je lani septembra preživel možgansko kap. Ko se je zbudil iz kome, je bil popolnoma drug človek. V vsem tem času si je toliko opomogel, da poskrbi zase (higiena in prehrana), ter še vedno pije. Umsko pa ni več to kar je bil – pogosto me zamenja za svojo pokojno ženo (mojo mati, ki je umrla pred 15 leti) in takrat postane do mene zelo nasilen. To nasilje je bilo mesece in mesece bolj psihično, zadnje čase pa se me je lotil tudi fizično, vendar sem se pravočasno umaknila. V svojih blodnjah, ko misli, da sem njegova partnerka in me ne prepoznava kot hčere, me nadleguje tudi spolno – na srečo samo verbalno, ko poslušam razne vulgarne komentarje na račun svojega nosečega telesa.
Vsa situacija se poslabšuje in jaz postajam psihično in fizično zelo sesuta. Vame se je naselil strah, vsa zadeva vpliva na nosečnost, saj jo zelo težko prenašam. Skrbi me kako bo z otrokom, kako bova sploh zmogla živeti na tak način? Vse kar potrebujem je samo nekaj miru zase in za otroka, da ne bi živela v strahu pred nasilnim in blodnim očetom.
Naj omenim, da na zunaj zgleda dokaj “normalno”, saj vsi ljudje pravijo, kako se je po kapi “dobro poštimal” in kako dobro zgleda. Med štirimi stenami je čisto drugače. Ko ima svoje dneve “zameglitve” takrat npr. pušča tudi lastne iztrebke povsod po stanovanju, zliva alkohol kamor mu paše, ter pljuva in bruha v lijake (ima tudi KOPB v močno napredovalnem stanju).
Jaz tako naprej ne morem več, z njim pod isto streho ne zdržim več. Kmalu bo tu še otrok in skrbi me kako bo majhno bitjece lahko uspevalo v takem okolju.
Odločila sem se, da odidem, vsaj za nekaj časa, vendar še ne vem, kam naj sploh grem. Prosila sem že nekaj prijateljev, če me lahko, ko bom rodila, z otrokom kam nastanijo za določen čas, vendar do sedaj ni bilo uspeha.
V skrajni sili sem pomislila, ali bi bilo možno dobiti mesto v kakem materinskem domu, vendar ne vem, če izpolnjujem pogoje za tja. Imela bom zelo nizko porodniško (okoli 120.000,00SIT), saj sem imela zelo nizek dohodek. Po zaključku porodniške, bom ostala brez službe, ampak to bom reševala kasneje. Zaenkrat mi je najbolj pomembno to, da odidem iz tega bolnega okolja, od očeta, ki me že itak podi od doma.
Mi lahko svetujete na koga naj se obrnem, kam naj pokličem, da si začnem reševati situacijo?
Vesela bom vsakršnega nasveta in pomoči.
Lep pozdrav! Zaskrbljena bodoča mamica.

Spoštovana bodoča mamica!

Materinski domovi so namenjeni prav ženskam v takšnih in podobnih stiskah, v kakršni se nahajate vi. V Materinskem domu na Škofljici poskušamo za nosečo žensko v stiski vedno najti prostor. Jutri dopoldne lahko pokličete na tel.št., navedeno spodaj v podpisu, in se z vodjo Doma Lidijo Jerebic dogovorite za razgovor.

Na tej strani pa najdete tudi naslove in tel.št. še za vse druge materinske domove, varne hiše ter ostale organizacije, ki nudijo pomoč ženskam žrtvam nasilja. Zavrtite katero od številk in našla se bo rešitev za vas in malo bitjece, ki ga nosite in katerega moramo zaščititi. Za vas se mora najti nek varen prostor.

Poleg omenjenih organizacij se lahko obrnete tudi na: socialno službo porodnišnice, če ste iz Ljubljane na go.Zlato Ličer (tel. 01/522-62-79, 01/231-55-96) in na pristojni CSD.

Res je sedaj najbolj pomembno, da se umaknete iz tega bolnega okolja. Brez vsakih zadržkov poiščite pomoč, saj imate pravico do nje. Srečno!

Jana Metelko Materinski dom Škofljica-Zavod Pelikan Karitas, tel.: 01/366-77-21, <http://pelikan.karitas.si/materinski_domovi.htm>

V materinski dom – čimprej! Pa srečno in veliko miru in veselja z otrokom!

lpm

Draga bodoča mamica, jaz sem v kratkem razdobju dvakrat rodila in vem, kako sem si v zadnjem mesecu nosečnosti, sploh pa po porodu želela mirnega okolja. To je naravno, reče se mu gnezditveni nagon in vsaka bodoča mati bo naredila vse, da bi prihajajočemu otroku uredila toplo, čisto, varno, mirno gnezdece. Tega pa vi na žalost pri takem očetu ne morete. Zato, prosim vas, čimprej stran od tam, brez zadržkov, saj lahko sicer zapadete v hudo depresijo. Ne se obremenjevati zaradi denarja, pomoč vam pripada, kot vam je že napisala gospa Jana. Sicer pa sploh nimate malo denarja, s tem kar navajate, se že da dostojno preživeti, celo če živiš v podnajemniškem stanovanju! Poleg tega boste vložili za otroški dodatek, enkratna pomoč ob otrokovem rojstvu, preživnina… Otrok sploh ni tako draga zadeva, kot nekateri strašijo. Saj mu ne rabiš kupiti voziček za 120.000. V trgovinah z rabljeno otroško opremo dobiš odličnega za kakih 20.000. V Le’clercu v Ljubljani imajo tudi poceni otroško opremo, oblačilca… Ne boste verjela, kaj vse odneseš ven za deset jurjev. Palčka zavijalčka in takih oslarij ne rabita. Pa tudi Pampers plenice so odločno predrage, pa pravzaprav niso nič posebnega. Mi kupujemo Babylove v DM drogeriji. Ko imaš otroka, si več doma, tako da ti odpade ogromno nepotrebnih stroškov, kot je prehranjevanje po lokalih, kavice, prevoz,…

Moram vam povedati, da ste pogumna in čudovita ženska. Odločila ste se za to, da podarite življenje novemu človeku, čeprav se v tako težkih okoliščinah mnoge ženske odločijo za tisto žalostno stvar- splav. Vi ste se odločila za življenje in to vam bo bogato poplačano z vsakim dihom in nasmeškom vašega ljubljenega otroka. Saj se bo vse uredilo, vi samo pogumno, telefon v roke in takoj v akcijo!

Čimprej stran.

New Report

Close