Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Kam na urgenco?

Kam na urgenco?

Sva par, ki živiva v Izoli in imava osebnega zdravnika v Kopru.

Zadnjič ponoči je mož dobil napad ledvičnih kamnov. S hudimi bolečinami ga je tašča peljala v izolsko dežurno ambulanto. Tam so mu rekli, da naj gre v Koper, ker ima v Kopru karton.

Je klical mož v Koper, kjer so mu rekli, da ni problema, da ga bodo sprejeli, samo naj dobi iz Izole papir, da ga ne sprejmejo.

Je šel mož nazaj v Izolo po ta papir in šele potem so ga s težkim srcem sprejeli. To ni bilo prvič. Se je isto zgodilo že enkrat prej.

Ko je rekel, kaj pa če sem v Ljubljani? Bom šel iz Ljubljane v Koper na urgenco ker imam tam zdravnika? Mu je rekla zdravnica, če mu da tablete za živce. Mož ji je lepo razložil, da ni živčen, ampak ga bolijo ledvice. Potem je dobil injekcijo proti bolečinam in napotnico za kirurga ?!?

Kasneje je šel k svojemu zdravniku, kjer je dobil napotnico za ultrazvok.

Kaj ni urgentna ambulanta tista, ki ti je najbližja? Če stanujemo v Izoli, je po moje to v Izoli. Zakaj nas torej nočejo sprejet in nas pošiljajo v Koper?

In kaj ima veze kirurg z ledvičnimi kamni? Po moje je bolj pametno naredil osebni zdravnik, ki ga je poslal na ultrazvok.

Lep pozdrav
Barbara

Spoštovani!
Nujna stanja pokriva ambulanta, določena za vaš teren, ne glede na to, kje imate izbranega zdravnika. Preko dneva in ob odsotnosti izbranega zdravnika, je nadomeščanje običajno organizirano znotraj zdravstvenega doma (če imate zdravnika tam). To velja seveda za stanja, kjer se ne mudi in ki ne terjajo intervencije ekipe nujne medicinske pomoči.
Kar se tiče ledvičnih kamnov, se bolečine zmanjša z zdravili (injekcijo), gibanjem, pitjem v pričakovanju, da se kamen, ki je povzročil težavo, izloči sam. Če ima ambulanta možnost potrditi, da je šlo dejansko za kamen (uz, laboratorij) zadeva ni problematična. Pogosto te možnosti (posebno ponoči, izven rednega delovnega časa) v dežurnih ambulantah ni, takrat je smiselna napotitev k specialistu. S tem se ukvarjajo urologi (kar je veja kirurgije).
Organizacija urgentne službe se po Sloveniji nekoliko razlikuje, praviloma pa velja: osebnega zdravnika si lahko načeloma izberete kjerkoli, nujne intervencije pa opravlja enota, ki pokriva področje, kjer se zgodi.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close