Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk kam na pregled

kam na pregled

pozdravljeni!

Kam naj s eprijavim za prventivni pregled dojk? Ali rečem osebnem zdravniku za napotnico? ali kaj veste kakšne so čakalne vrste? ali so dolge? kje se to izvaja? zanimam se za ljubljano.

lp

Lepo pozdravljeni,

imamo več različnih diagnostičnih tehnik, ki jih uporabljamo pri odkrivanju bolezni dojk (mamografija, ultrazvok, medicinska radiotermometrija ali metoda BreastScan). Vse naštete tehnike lahko uporabimo v preventivne ali diagnostične namene, ko že obstaja sum za nastanek bolezni. Metode se med seboj razlikujejo, vsaka na svoj način odkriva bolezen v določenem starostnem obdobju, vsaka ima svoje dobre ter slabe lastnosti, pomembno je vedeti, da se med seboj ne izključujejo, temveč dopolnjujejo.
Ob starosti 50 let, boste prejela vabilo v program Dora, kjer izvajajo preventivno mamografijo. Če imate rak dojke v družini, če ste prvič rodila po 30. letu, če ste imela v mladosti ali imate trenutno benigne spremembe v dojkah, se o smiselnosti izvajanja preventivne mamografije pred 50. letom, pogovorite z vašim izbranim ginekologom.
Mamografija pri mlajših ženskah, ki nimajo nobenih težav in so “normalno” ogrožene, ni priporočljiva, ker so njihove dojke goste in polne žleznega tkiva, tako da še tako izkušen radiolog ne more odkriti začetnih rakastih sprememb. Pri mladih ženskah uporabljajo mamografijo kot diagnostično metodo samo pri že tipnih tumorjih.
Lahko pa samoplačniško izvajate metodo BreastScan. Metoda BreastScan oz. Medicinska radiotermometrija, na srečo ni odvisna od slikovnih informacij (mamografija najde tumor star povprečno 3-5 let ali več), temveč sodi med funkcionalne tehnike, kjer s pomočjo izmerjene temperature v globini in na površini tkiva, ocenjujemo obnašanje celic v tkivu dojke. Tako dobimo osnovno informacijo o delovanju tkiva, spremljamo razvoj, rast rakavih ter nerakavih sprememb v dojki, hormonalne vplive, vnetne procese, celjenje tkiva.

New Report

Close