Kam grejo nesposobni odrasli?
Morda sem malo narobe napisala vprašanje, pa vendar me zanima, kam lahko grejo odrasli (40 let), ki so bili že parkrat zdravljeni na psihiatrični kliniki, brez službe, brez upokojitve, doma pa skoraj uničijo ostalo družino, bojim se, da bo nekoč prišlo do katastrofe…
Ko ni denarja za najem stanovanja oz. nesposobnost, da bi živeli sami, starše pa spravljajo ob živce in obratno.
Ko nimajo ravno potrdila, da z njimi ni vse OK, pa vendar ni, to najbolje ve družina…..
Kako naprej?
LP, Mojca
Spoštovana Mojca!
Iz naših izkušenj vam moram povedati, da se tudi mi (strokovni delavci) večkrat znajdemo v začaranem krogu, saj sistem pomoči takim posameznikom in njihovim svojcem ne deluje prav dobro.
Kaj lahko storite?
Pogovorite se z zdravnikom, seznanite s temi težavami Center za socialno delo, povežite se s socialno službo v bolnišnici – prosite vse skupaj, da bi se vsedli skupaj in se pogovorili, povejte kako je, kje so težave, da tako ne gre več, da ne zmorete skrbeti za to osebo, da potrebuje več nadzora, skrbi, vodenja…, tudi vi potrebujete pomoč in jo od teh služb zahtevajte, saj so za to tu.
Naj se še tako grdo sliši, toda starši niso dolžni skrbeti za tako osebo, je pa dejstvo, da bi to veliko lažje delali, če bi dobili kakšno pomoč in podporo od ustrezne službe, če že posameznik, ki je bolan ne zmore vsaj minimalno funkcionirati – če je tako bolan, da to ni mogoče, potem je potrebno urediti nekakšno pomoč družini oz. njemu – kakršno-koli že potrebuje.
Vztrajajte pri tem, da potrebujete in pričakujete pomoč, saj sami ne zmorete, če bi še tako radi.
Špela, Šent
Forum je zaprt za komentiranje.