Najdi forum

Kalorije na urah, test !!!

Hvala, Dejstvo, za dopolnitev. Tako je bolj natačno. Sicer pa še en odgovor Nonimus: ja, meri se, kolikokrat ti srce utripne v minuti. Iz tega strokovnjaki znajo marsikaj razbrati (iz npr. razlike med utripom v mirovanju in ob telesnem naporu, pa aerobno in anaerobno območje utripa, pa še in še).

Lp

ajaaaa, jaz sem pa skoz mislila da se meri prav tlak, tisto 120/80, in da se prva številka gleda koliko naraste 😀 drugo se mi je zdelo skoraj nemogoče, da bi ti srce lahko v minuti 200 x utripnilo, ampak očitno je to mogoče 🙂

Kar je v splošnem znak boljše kondicije. [/quote]

Nisem sicer strokovnjak, a logično bi mi bilo ravno obratno – da je nizek pulz znak boljše kondicije.

Kakšna strokovna razlaga?[/quote]

Znaki dobre kondicije (kar zadeva utrip):
– nizek pulz v mirovanju (ne ob naporu)
– sposobnost doseganja visokih pulzov ob naporu
– HITRA sposobnost dviga pulza ob naporu in hitra umiritev pulza ob koncu napora

Mogoče je, mogoče, nikakor pa ni priporočljivo vztrajati pri takem pulzu več kot kako minuto. To je zelo visok pulz!

Jaz sem očitno posebni primerek, ker po nekaterih izmed teh kriterijev imam dobro kondicijo, po drugih pa slabo 😉

Npr.:
– imam nizek pulz v mirovanju (46 do 48),
– ob naporu ne dosegam tako visokih pulzov, kot jih navajate drugi (recimo ob intervalni vadbi teka, ko izmenjaje 1 min šprintam z vso močjo in nato 1 min počasi tečem, ob šprintu dosežem komaj 160 – 165);
– pulz se mi ob naporu ne dvigne hitro, se pa mi zelo hitro umiri…

Jaz sem očitno posebni primerek, ker po nekaterih izmed teh kriterijev imam dobro kondicijo, po drugih pa slabo 😉

Npr.:
– imam nizek pulz v mirovanju (46 do 48),
– ob naporu ne dosegam tako visokih pulzov, kot jih navajate drugi (recimo ob intervalni vadbi teka, ko izmenjaje 1 min šprintam z vso močjo in nato 1 min počasi tečem, ob šprintu dosežem komaj 160 – 165);
– pulz se mi ob naporu ne dvigne hitro, se pa mi zelo hitro umiri…[/quote]

V splošnem so to znaki dobre kondicije.
Glede doseganja maksimalnih pulzov gre za sposobnost doseganja takih pulzov. Enominutni sprinti so za to prekratki (tudi moj pulz je pri tem podoben tvojemu), poleg tega je pulz odvisen tudi od zunanjih temperatur (poleti vo tvoj pulz verjetno višji).

Meni je ura bolj v pomoč primerjave med enim in drugim tekom. Imam shranjeno traso teka, pa potem butnem v mapo pod poločen tek in primerjam-napredek. Pa fajn je, ko gledaš koliko višinske si naredil kod si tekel, če terena ne poznaš. če si sam imaš še virtualnega partnerja, ki te tera itd.
Srčnega utripa in kalorij zaradi duševnega miru ne gledam, ker kot sem dejala, moj utrip je nemarno nizek, ko se zjutraj zbudim in me ne vznemirja kako trupelce poleg mene ;-), je moj utrip 38 do 42 utrip/min.
Na štartu LM je bilo prav hecno, ko sem enkrat gledala utrip, pa je bil utrip nekoga drugega poleg mene (sama nisem imela srčnega pasu) in sem se prav zdrznila, ker je imel že na štartu, po moje trema, 110 udarcev na minuto. Hudo.

Danes dobila uro – merilnik srčnega utripa, kalorij ipd.
imam pa vprašanje.. ne vem ali sem v priročniku spregledala kje to piše ali pa je samoumevno in jaz tega ne skapiram.. torej, uro sem imela gor 60 min v mirovanju (beri: delo za mizo) in je pisala poraba kalorij 43, nato sem šla na sprehod za 30 min pred tem pa prejšne podatke resetirala in po teh 30 min je kazalo poraba 70 kalorij.. kaj zdaj to pomeni da sem na sprehodu porabila dejansko 70 – 43 kcal ali 43 + 70 ali samo 70 na splošno ?

Zgolj v informacijo: danes sem (alpsko) smučala 5 ur, poraba kalorij 1100. Zdaj mi je jasno, zakaj vedno pridem iz zimskega dopusta težja:))).
PS: smučam intenzivno, hitro in agresivno, nisem nek statični opazovalec.

New Report

Close