Že dolgo prebiram tale forum, zato sem se odločila da se oglasim. Imam eno vprašanje, ki se bo mogoče zdelo banalno. Prvič se srečujem s tem , da bom morala gledat na kalorije. Pravzaprav bi morala že prej pa nisem.Ko imam podatek npr. riž-359kcal/100g živila me zanima, ali se to računa teža suhega surovega riža ali kuhanega. Isto me zanima za krompir, testenine, zelenjava,… Ne bi rada šla iz ene skrajnosti v drugo(enkrat sem šla v tisto s točkami brez OH, vendar vsem svetujem da si tega ne grejo. Je tema spodaj na forumu), zato sem se odločila, da pač jem vso hrano, vendar po pameti.Prosim za informacijo.Hvala in LP
1 g beljakovin=4 kcal
1 g ogljikovih hidratov(OH)=4 kcal
1 g mascob(M)= 8 kcal
npr. Ce ima riz 100 g riza 80 g hidratov je to 80x4KCAL=320 Kcal, 10g beljakovin je 10×4=40Kcal in 7 g mascob je 7×8=56Kcal ter vlaknine.
Tako beljakovine, hidrati in mascobe se med seboj razlikujejo. Predvsem pri dietah pazimo na vnos OH in M, katere obstajajo razlicnih zgradb in s tem tudi razlicnih lastnosti. Tukaj se stvari zacenjajo zapletati, zato bi vam predlagal, da si preberete kaksen clanek, da boste stvari bolje razumeli. Tako boste bolj sigurni kaj boste zauzili.
1g mascob ima prej 9 kalorij (ce ze zaokrozujes)
Boštjan, hvala za odgovor, prebrala sem nekaj člankov in so mi res nekatere stvari postale še bolj jasne, čeprav sem imela že prej kar dobro zasnovan jedilnik, oz. načrt. Ampak še vseeno mi ni jasno tisto, kar zgoraj sprašujem. Ali se šteje teža surovih testenin in riža, ali kuhanih. Sestava mi je jasna. ( OH ,M, Beljakovine) POglej primer , riž 359 kcal, krompir 82 kcal, testenine381 kcal.Zanima me samo to, ali se za te kalorije upošteva teža surovega izdelka, ali teža kuhanega. Hvala in LP
PS Ali je mogoče kje na internetu dobiti, kakšne jedilnike, da bi lahko primerjala s svojimi. Za vsako pomoč hvala!