Najdi forum

kalcinacije v jetrih

Pozdravljeni!

Zaradi občasnega močnega zbadanja skozi desni predel pod rebrnim lokom oz. proti desni ledvici, me je zdravnica poslala na UZ trebušne votline. Sama sem bila nekako prepričana, da imam kakšen pesek v desni ledvici. Potem pa so na UZ ugotovili, da imam v jetrih posamezne kalcinacije (največje nekje 0,65 cm). Ostalo je bp.
Glede na to, da jetra niso oživčena, naj ne bi bolela. Torej moja bolečina ne more izvirati od teh kalcinacij? Naj omenim, da me že kakšno leto močno srbi koža, boli desna rama in sem precej slabokrvna (trenutno jem Retafer, ker sem imela pred 2 mesecema Fe=2,6).

Zakaj te kalcinacije v jetrih sploh nastanejo? Ali so nevarne? Se to kaj zdravi?

Hvala in lep pozdrav.

Pozdravljeni!

Kalcinacije v jetrih-kadar so v parenhimu in ne v vodih-ne pomenijo nič nevarnega. Ponavadi jih vidimo po prebolelih parazitnih okužbah, najpogosteje po okužbi z ehinokokom. Potrebno je seveda izključiti motnjo v metabolizmu kalcija, predvsem hiperparatiroidizem.
Srbenje kože je lahko posledica kopičenja žolčnih kislin pri posebni obliki ciroze-primarna biliarna ciroza, nanjo pomislimo pri patoloških jetrnih encimih.
Ne vem koliko ste stari-če ste v rodnem obdobju, je anemija lahko posledica menstrualnih krvavitev. Če ste izven tega obdobja, je lahko znak resnega obolenja, predvsem raka prebavil.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close