kalcij v mleku
Moj 21 mesečni sin ima ugotovljeno alergijo na mleko. Ker je zelo slab jedec in je veliko presuh in slabo raste imam včasih pomisleke glede diete, predvsem me skrbi, da ne dobi zadosti kalcija in maščob. Kakšna hrana bi zadostila potrebe po kalciju? Ali je res, da mleko sploh ni tako pomemben vir kalcija?
Mleko res vsebuje veliko kalcija, vendar porabi telo pri presnovi in prebavi mleka več kalcija, kot pa ga mleko vsebuje. Govorim o mleku iz trgovin. Pri svežem mleku je bilanca samo rahlo pozitivna, pri predelanem (pasteriziranem, homogeniziranem) pa negativna (kalcij porabljamo). Vse to je s poskusi dokazano! To pomeni: čim več mleka popijemo, tem več kalcija porabljamo iz telesa. To pomeni: mleko iz trgovine je škodljivo!
Več kalcija boste dobili v zelenjavi, maščobe pa iz kakovostnega olja (bio, hladno stisnjeno), ki ga polijete po obroku, tik predno ga pojeste. Tudi za otroka!
LP
kalcija je veliko v sezamu – lahko pripravite namaz iz tako imenovane sezamove kreme – tahinija ali sveze zmletega potresete kot posip na hrano – rizek, makaroncke, ajdovo kaso,…
veliko kalcija ima bancha caj – vejice, ki ga lahko kupite v kalcku. na njem lahko zakuhate potem polento, riz, kuskus, in ostale zitarice, ki pri kuhanju vsrkajo tekocino.
sanja loncar priporoca star recept – lupino ekoloskega jajce drobno zmeljes in jo premesas v kislo zelje. pustis fermentirati nekaj dni. tako lupina sprosti kalciji v zelje in tak kalcij lahko cloveski organizem dobro izkoristi.
Končno sem dobila odgovor na vprašanje, ki si ga že dolgo zastavljam. Že skoraj trideset let ne pijem mleka, sedem let nisem poskusila nobenega mlečnega izdelka zaradi alergij, gostota mojih kosti pa je pri petdesetih nadpovprečno dobra. čeprav ne uživam tablet kalcija. Jem pa ogromno zelenjave, solate …
Takšnih sporočil smo vedno veseli!
Pazite tudi na uživanje dobrih maščob.
LP