Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Kalcij in dojenje

Kalcij in dojenje

Spoštovani,

sem mamica 5,5 mesečnega dojenčka, ki ga polno dojim. Zaradi hudega refluksa je od 6.tedna dalje pediatrinja priporočila dieto brez mleka in jajc, da bi videli, če je mogoče vzrok za refluks alergijski.. težave so sedaj že bistveno boljše, jaz pa še vedno vztrajam pri dieti. Kot dodatek k prehrani jemljem Novalac kapsule, vendar sem šele zdaj opazila, da le te ne vsebujejo kalcija. Sedaj ne skrbi, da sem v telo v teh dobrih 4 mesecih vnašala premalo kalcija. So lahko zato kakšne posledice pri dojenčku ali telo potreben kalcij počrpa iz mojih zalog? Kakšno je vaše mnenje glede nadaljevanja moje diete? Z malčkom počasi že poskušava gosto hrano, vendar je količinsko zaenkrat tega še zelo malo. Je boljše, da nadaljujem dieto in potem njemu poskušam uvesti majhne količine mlečnih izdelkov in jajc ali je bolje, da jaz počasi pričnem uživati nazaj?

 

Najlepša hvala za vaše mnenje. Lep pozdrav

Gastroezofagealni refluks je zelo pogosta težava dojenčkov v starosti 1-4 mesecev, pri večini razen preobremenitve pralnega stroja ni drugih posledic. V primeru, da dojenčki ne uspevajo, da imajo znake aspiracije mleka (kašelj, hripavost, celo pljučnice) se odločimo za zdravljenje, ki pa večinoma zajema gostitev mleka ter zdravila za zmanjšanje izločanja želodčne kisline (inhibitorji protonske črpalke). Alergijskega GER ni in zato za zdravljenje materina dieta ni učinkovita.

Pač pa se lahko neprenašanje sestavin iz materinega mleka (ki je včasih lahko tudi prehodno) kaže kot izrazito napenjanje, trebušni krčki (ob katerih dojenček tudi polije), kjer pa ima materina prehrana svoje mesto. A tudi tu ne gre za zelo strogo, dolgotrajno in omejevalno dieto – tudi zato, ker mama res lahko pokuri vse svoje zaloge, ne le kalcija, tudi drugih pomembnih elektrolitov in mikroelementov.

Glede na starost dojenčka bi svetovala, da vseeno počasi pričnete nazaj normalno jesti – vračajte po en tip hrane vsak teden. In če je bila za fantove težave kriva vaša hrana, boste kmalu vedeli, kaj in kako. Še nekaj mesecev, ap bo tudi dojenje pri njem bolj večerni obrok, za crkljanje, saj bo sprejel in užival v gosti hrani.

Glede kalcija pa nič ne skrbite, narava je poskrbela za mladička in za stabilno sestavo materinega mleka, tudi ob njeni pomanjkljivi ali prekomerni prehrani.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close