Kakšni zakoni
Sem normalen najstnik. Živim v družini, kjer je oče alkoholik. Vsak dan se ga napije in psihično matretira mojo mamo, mene in sestro. Že zdavnaj je prepozno govora o kakšnem zdravljenju, saj on pravi da ni pijanec.Zapravlja denar po mili volji za pijačo, cigarete, vpije, nori mi pa trpimo. Od kje ima denar me boste vprašali? Dobil, je dediščino po pokojni mami in vse je njegovo.
Mama razen skromne plače nima nič. Je zelo pridna, skrbna in popolnoma sama skrbi za ves finančni položaj v družini. Tepe nas ne , ampak psihično nasilje je hujše, kot bi me udaril. Bil sem že vse povsod in nikjer nam ne morejo pomagati. Na centru so nam rekli, naj gremo v varno hišo, ali se naj gre zdravit? Halo? Mi naj gremo. Kot da mama ni pretrpela dovolj ob pijancu. Mi se moramo umakniti pred njim?
Zakaj ni zakona, kjer bi nasilno odstranili pijance, jih zaprli, ali vsaj odpeljali in jih kaznovali.
Lahko samo nemo opazujem, kako nas uničuje? Dokler ne bo prišlo, do družinske tragedije? Tudi na policijo sem ga že ovadil. Prišel je policaj, ga popisal in šel. V času policistov se je obnašal, kot da ga je samo malo preveč spil, se opravičeval, ko pa so odšli , da bi videli hudiča v hiši.
Vsi smo poškodovani, najbolj pa mama. Zaradi nje trpim, ker vem, da bo prej ali slej pristala v bolnišnici?
Kakšni zakoni, zakaj se nihče nič ne zgane, preden bo družinskih tragedij še več?In potem, ko bom sam vzel pravico v svoje roke, bo prepozno zame, in bom ždel za zidovi nekaj let.Mar je to pravica?
Spoštovani Maks!
Ker praviš, da si najstnik, dovoli, da te kar tikam. Iz napisanega vidim, da si skupaj s svojo mamo in sestro v veliki stiski. Upravičeno se sprašuješ, zakaj je tako malo zakonskih možnosti, da se prepreči nasilje in pogosto res šele takrat, ko so vsi vpleteni že zelo prizadeti. Seveda bi bilo najboljše, če bi “obstajala hiša, kamor bi šli “nasilneži” in bi se tam spremenili, ostali družinski člani pa bi mirno živeli naprej. Ampak ni tako. Praviloma so družinski člani šibkejši, saj jih alkoholik potrebuje, da se nad njimi izživlja in zato je včasih najboljša rešitev, da se umaknejo družinski člani- alkoholik se ne bo.
V varni hiši prav gotovo dobite dodatne informacije kaj naprej, pravno pomoč in pomoč svetovalnega delavca.
Za svojce alkoholikov so tudi skupine AL anon, dežurni telefon 041 590 789, ali e-mail:[email protected], Skupine so namenjene osebni rasti družinskih članov, da se psihično okrepijo in iščejo nove poti. Skupine so namenjene tako tistim,ki živijo z alkoholikom, ki (še) ne razmišlja o zdravljenju kot tistim, ki so se za zdravljenje odločili.
Vem, da je krivično, da bi morali od doma vi, ki ne povzročate problemov, ampak mir in življenje brez strahu lahko odtehta tudi dom- ki pravzaprav ni dom.
Poskusite si vsaj vi trije utrgati kakšen prijeten trenutek, bodite skupaj, počnite kaj, kar vam je v veselje, da boste počasi postajali močnejši.
Za zaključek pa še to: Maks, sam si izkusil, da nasilje prinese samo gorje zato ne obračunavaj z nasiljem! Prineslo bi še več gorja tebi in tvojim najbližjim. Včasih je vendarle umik najboljša možnost. vsaj začasno.
Želim ti, da bi mirno preživel počitnice in da bo tvoja žalostna zgodba imela srečen konec. Oglasi se še kaj! Srečno!
Dovolite, da dodam se tole:
Več informacij dobis tudi preko AA:
– AA (Anonimni alkoholiki) 01 4338225
– Al-Anon (pa je skupina svojcev alkoholikov) 014323001
ali na http://www.aa-drustvo.si
Vas lepo pozdravljam!
Wrba