Najdi forum

kakšne vaje?

Redno opravljam delo maserke po 5 ali več dni v tednu in zdaj so se mi po 6 mesecih pojavile neznosne bolečine v predelu križa, ramah in vzdolžnih mišicah ob hrbtenici. Izkušena maserka mi je povedala, da imam vnet išiasni živec, pa trigger točke, in skoraj cel hrbet ter mi svetovala, naj delam vaje oz. se ukvarjam s kakšno vadbo (piltesom, jogo, fitnes…), saj drugače skoraj ni mogoče opravljati tega dela daljši čas. Delo maserke je precej zahtevno, ker stranke želijo dobre masaže z močnim pritiskom in zato spustim mizo, da uporabim svojo težo, pri čemer trpi hrbet.
Zanima me, kaj priporočate? In če lahko opišete vaje za npr. vsako jutro z domačimi izrazi, ker nisem šolana v tej stroki in ne poznam strokovnega izrazoslovja. Delam v tujini, tako da bi me obisk kakega fizioterapevta stal zajeten kup denarja, pa tudi urnik imam tak, da se zelo težko udeležim organizirane vadbe (delam namreč od 10h do 21h), zato sem pomislila na vsakodnevne domače vaje.
Hvala.

Pozdravljeni!

Žal vam moram povedati resnico. Pomagala vam bo samo trigger point terapija, saj se drugače trigger točke samo potuhnejo in postanejo iz aktivnih latentne.

Sama sem poskusila z jakuzzijem, savno, sproščanjem… in nič ni pomagalo – trigger točke so bile še vedno na istem mestu. Pomaga samo mehanski pritisk s prstom, da pomaga telesu razrešiti trigger točke in tako odpraviti bolečino in povečati mišično moč.

Vaje za moč vam lahko naredijo več škode kot koristi. Svetovala bi vam, da obiščete seminar za qi gong in da ga redno izvajate vsako jutro, še posebej uvodno “trepljanje”, ki ločuje mišična vlakna med sabo.

Pozdravljeni,

čeprav mogoče vaje ne morejo popolnoma odpraviti bolečin tako kot trigger point terapija pa zagotovo lahko vsakodnevno raztezanje omili težave. Osebno se mi kar precej hitro začne poznati, ko postavim raztezanje na stranski tir.

Glede bolečin v križu in vnetega išiastega živca bi svetovala vajo za razteg mišice piriformis, ki se nahaja pod mišicami gluteusa. Vneta mišica namreč pritiska na sam živec, kar posledično lahko povzroča išias, povzroča pa tudi bolečino v križu (poleg ostalih mišic).

Ena izmed vaj je prikazana tule http://www.izles.net/QykpZLcil4J/glutes-piriformis-muscle-stretch.html

Delno lahko mišice v ledvenem predelu razbremenite tudi z malo samomasažo. Vsedete se na stol in se nagnete naprej tako da je trup upognjen (s tem so mišice ob ledvenem predelu raztegnjene), nato pa s palci pritiskate ob hrbtenici.

Kakšna izmenjava masaže s sodelavko pa ne bi prišla v poštev?

Toliko na hitro pa vso srečo

Vanja Rogač

http://funkcionalnotelo.blogspot.com/

New Report

Close