Kakšne so vaše izkušnje s Champixom
Pozdrav vsem,
se psihično pripravljam na veliki korak …
Moja zasvojenost je kar huda, zato razmišljam o Champixu, ker eno pomoč sigurno rabim. Zanima me, če ima že kdo tu kakšne izkušnje; ali ste že v prvih dveh tednih terapije (ko še kadiš) kaj zmanjševali, ali ste kar “odrezali” in ali res in koliko pomaga pri abstinenčnih simptomih. No, zanima me čimveč iz prve roke o tem.
Hvala, LP
Sama jemljem Champix in ti lahko rečem, da sem že po 3 dneh jemanja omejila kajenje, enostavno ni mi pasalo, ko sem ga prižgala sem imela občutek, ko da je že deseti v dnevu, občutek prekajenosti v glavnem.
Po enem tednu sem BREZ PROBLEMA ukinila vse cigarete. Nanje ne pomislim in tudi nadomestkov ne iščem, prezadovoljna sem. Kaj bo po prenehanju jemanja Champixa ti pa še ne morem povedat, upam na najbolje.
Hvala, bolkica. Pa si bila ti huda kadilka, jaz sem namreč res dobro “prekajena”. Dvakrat sem že nehala po skoraj eno leto in z “samo enim” končala nekadilsko kariero. Drugi teden sem naročena k zdravnici, da dobim beli recept in takoj poskusim. Aja, v lekarni sem malo povprašala in so mi rekli da obstaja pakiranje za 37 eur ali pa za 41 in ker trenutno niso imeli na zalogi mi niso znali povedat kaj dosti kakšna je razlika. No, očitno je pri tebi delovalo tudi za 37 :).
Pa iskrene čestitke! LP
Valentina1,
ja, bila sem kar strastna kadilka, cigareto sem enostavno imela rada. Puhanje mi je predstavljalo užitek boljši od čokolade:) Skadila sem nekje škatlo na dan, ko sem ugotovila, da vse pogosteje tudi že presegam to svojo dnevno dozo sem se odločila, da temu naredim konec. Začela sem športat in jemat Champix. Trkam ob les…Champix mi pomaga, da je neverjetno. Tekom celega dne se res samo iz navade spomnim na cigarete, sploh ne zaradi potrebe po nikotinu. V smislu, ooo zdej bi blo pa fajn enega prižgat pa kavico popit. Nisem nervozna, nemirna, ne cepetam in ne mislim konstantno na to. Super res.
Uf, iz tvojih ust v božja ušesa. Upam da bo tudi pri meni podobno. Abstinenca mi je od predhodnih dveh poskusov namreč ostala v neprijetnem spominu; še bolj pa mojim bližnjim, saj sem kar bliskala od živčnosti. Pa upam da mi vseeno čokolada ne postane preveč všeč, ker kil imam že zdaj preveč.
Srečno še naprej, pa ostalim tudi, LP
Na kaksen nacin pa zadeva deluje? Ti preprosto ni vec, da bi prizgal? Ali ne cutis tiste telesne odvisnosti? Meni je najhuje zjutraj. Ko se zbudim preprosto moram dobiti cigareto.
Denar mi ni problem. Bi placala, ce deluje. Saj tudi cigarete placam.
Nisem se povsem odlocena, kdaj bi nehala. Sem pa lani obljubila, sebi in drugim, da do naslednjega rojstnega dne bom. In nimam vec veliko fore.
Zakaj mi mora zdravnica napisati recept, ce pa bom zdravilo placala?
Spoštovana!
Novo zdravilo deluje tako, da se veže na enake rceptorje kot nikotin. Ima dvojno funkcijo: s tem prepreči vezavo nikotina in v manjši meri stimulira receptorje, da so stranski učinki pomankajna nikotina čim manjši – vse to sem opisal zelo poenostavljeno. Ker pa gre za zdravilo in je tako tudi registrirano, ga mora vedno predpisati zdravnik. Ta namreč kontrolira njegovo delovanje in lahko registrira in zabeleži morebitne stranske učinke. Kot vsako zdravilo pa ima tudi to kontraindikacije (v tem primeru določene psihične bolezni), zato mora zdravnik, ki pozna svojega pacienta, oceniti primernost predpisa zdravila. Vse kar sem napisal, velja za vsako zdravilo. Pri vas menim, da ne bi smelo biti težav, zato se le odločite in poskusite.
Jaz bi vsem, ki se odločate prenehati kaditi namesto Champixa in preostalih mogoče slabših pomagal priporočal, da enostavno nehate. Ne pa, da se že prej sprašujete o tem, si čim se boste drogirali, da boste zmogli, pa še sploh niste probali. To je še vedno najboljša metoda za prenehanje kajenja.
Nekaj statističnih podatkov : http://whyquit.com/pr/123106.html
Prvi resen poizkus : lansko leto januarja, zdržal pol leta, po dveh mesecih sem prvič probal dim, sploh ni pasalo. Potem se na kaki fešti. Enkrat po štirih pirih skadil enga zvitega iz tobaka. Kr pojedel sm ga. Svetovno prvenstvo v fuzbalu na dopustu pa je bilo prelomno. Nazaj na škatlo do dve vsak dan, petek ali svetek, bolan ali zdrav. Isti simptomi. 16 let kajenja od 16 leta.
Drugi resen poizkus : Danes je četrti dan brez. Vmes par hudih trenutkov na šihtu. K sreči imam sodelavce, ki ne dajo kr tk čika od sebe. Za kupit še nism bil. Veliko berem literature na to temo. Zjutraj tečem. Vreme zdajle mi glih ne dene, zatorej surfam 🙂 Zdajle sm že prepričan da bo šlo dans skoz. Ne verjamem, da me bo kaj tak vrglo iz tira, da bi se zapeljal na prvo pumpo 10 km vstran v takem vremenu. Jutri pa nov fajt.
Tabletke. Ne, hvala.
p.s.:
mogoče nehajte v petek zvečer, da ne bo kdo na šihtu mislu, da se vam je spipalo 😉
Hvala za odgovor. Vsekakor bom stopila do svoje osebne zdravnice in jo prosila za recept. Priznam, da me je malo minilo veselje, ko sem prebrala besedno zvezo psihicne bolezni, ker potem raje kadim, kot da si taksnega hudica nakopljem na glavo. Brez pomagal pa sploh ne zelim poskusiti, ker vem, da mi ne bi uspelo. Cetudi nikoli nisem poskusila, vem. Prevec rada kadim. In zaenkrat nimam zdravstvenih tezav. Ter si zato mislim, da malo si pa se lahko dovolim. Vsekakor pa vem, da je bolje, da cim prej neham.
Spoštovana!
Mislim, da ste narobe razumeli to kar sem napisal v zvezi s psihičnimi boleznimi. To kar sem napisal samo pomeni, da tisti, ki imajo že takšno bolezen, morajo biti previdni pri jemanju tega zdravila. To ne pomeni, da samo zdravilo povzroča kakšno od teh bolezni in že jemljejo določena zdravila. Zato menim, da vaš strah ni upravičen. Vsekakor je odločitev vaša, bi vam pa zares svetoval, da prenehate.
Spoštovana!
V programu CINDI se je izobrazilo zelo veliko zdravnikov in sester iz cele Slovenije, kako nuditi pomoč pri odvajanju od kajenja. Ne vem,ali pri vas to poteka. Najbolje bo, da se posvetujete s svojim zdravnikom v Zdravstvenem domu. On bi vam lahko svetoval. V kolikor ne boste uspeli dobiti informacije, lahko pokličete na CINDI Slovenija in jih povprašate, kje najbljižje vam poteka pomoč. Telefon CINDI je 01 / 230 73 62,ali 01 / 230 73 60.