Kakšne so prednosti ekonom lonca
Prednost kuhanja v ekonom loncu je baje ta, da se ohranijo skoraj vsi vitamini, rudnine in ostale koristne hranljive snovi.
Dolga leta sem redno uporabljala ekonom lonec za kuhanje vse hrane (podobno kot B*). Zadnje čase sem spet prešaltala na klasično kuhanje, ker se mi zdi, da vendarle je razlika v okusu.
Sploh pa praksa dela mojstra in kar pogumno h kuhanju v ekonomu!
ja, na višji temperaturi kuhaš.
ker je to lonec pod pritiskom, voda ne zavre pri 100 °C ampak pri višji temperaturi, zato pa je skuhano prej.
Globoko se pardoniram-res je ekonom lonec specifika. Čisto sem pozabila, da se tlak seveda povečuje, ker nima kam “pobegnit” in posledično seveda tudi temperatura (ob istem Volumnu seveda). Mea culpa! Vsekakor je pa res, da se drastično zmanjša čas kuhanja in se okus in vitamini ohranijo dlje. Ker pomemben je tudi čas stika z vodo-tudi solata namočena v hladni vodi eno dopoldne, izgubi praktično vse vitamine (svetloba, zrak)….tako da ni glavni krivec visoka temperatura, ampak vsi faktorji skupaj.
lp efka