Najdi forum

kakšne so njene opcije

Živjo!

Imam prijateljico, ki še študira, njen brat je malo mlajši, s poklicno izobrazbo. Živita s staršema. Njun oče je alkoholik in psihično labilna oseba. Vsake toliko časa udari/pretepe mamo, pred kratkim se je zgodil incident, ko je pretepel mamo in njeno hčerko (mojo prijateljico). Na žalost pa ga nista prijavili… Oče pretepa svojo ženo že od začetka, a ta nikoli ni zbrala dovolj moči za ločitev (delen vzrok za to je tudi denar. Mislim… koliko pa sploh stane ločitev?), niti za ovadbo na policiji. Oče je poln dolgov… Pred kratkim je mama le zbrala nekaj moči, da bi poskusila nekaj storiti in je predlagala prodajo stanovanja. Oče je popenil… Nekaj dni nazaj pa je sam zahteval prodajo stanovanja in ženi zabičal naj se z otrokoma izseli ali pa… Seveda hoče polovico denarja…. Da bi pa pokazal kako resno je mislil je pa mimogrede še par stvari razbil… Na kupni pogodbi sta imena obeh staršev. Je oče po zakonu upravičen do polovice denarja ali samo do četrtine? Na koga se lahko moja prijateljica in njena mami obrneta? Naj poudarim, da niso premožni. Lahko ostanejo pa brez vsega, če ne bo žena pravilno in hitro ukrepala. In ja, sem omenila, da je oče slučajno policist….? Njih pa ščiti poseben zakon…

Lep pozdrav, J.

Spoštovana J!

Nanizala si nekaj vprašanj in komentarjev. Če poskušam iti po vrsti:
– za sestavo tožbe za ločitev vzame nekaj desettisoč tolarjev notar, nekje več deset tisoč tolarjev pa so razne takse in sodniški postopek. Plačila notarja se da izogniti, če tožbo sestavimo sami ali pa jo sestavi odvetnik, (ki ga plača država) v okviru brezplačne pravne pomoči (upravičeni so tisti, ki ne presegajo določenega cenzusa, uveljavlja se na sodišču) ali na PIC-u, kjer se plača za svetovanje in sestavitev tožbe okoli 10.000 (Povšetova – Lj tel: 01/540 19 14).
– razdelitev premoženja, v tem primeru stanovanja, se med poročenimi in ločenimi partnerji deli na polovico, razen če eden zahteva višji delež. Če je bilo stanovanje kupljeno s skupnim premoženjem v času trajanja zakonske zveze, potem bosta dobila vsak polovico stanovanja oz. nadomestila za stanovanje. Ne razumem, zakaj naj bi on dobil samo 1/4.
– Po pravno pomoč naj se obrneta, po mojem mnenju, na PIC (Pravno informacijski center), kjer bosta v svetovalnem razgovoru dobile te informacije.
– Po pomoč v stiski zaradi nasilja naj se obrneta na Žensko svetovalnico ali Društvo za nenasilno komunikacijo (01/434 48 22)
– Policajev pa ne ščiti noben zakon. Njihova prednost je dostop do informacij, ki so drugim težje dostopne in poznavanje problematike nasilja, ljudi, ki v policiji na njem delajo… Nihče pa ni nedotakljiv. Le kar pogumno.

New Report

Close