Najdi forum

kakšne smuči?

No torej zanima me kakšne smuči bi bile zame primerne- visok sem 185 cm, smučal nisem že 2 leti tko da ne vem kako je z znanjem, bomo obnovili. Predvsem me zanima koliko morajo biti visoke, pa kaj je s tem pol-carving in carving, kaj je bolje?

Prosim za nasvete!

Premalo podatkov, da ti lahko pomagam. Predvsem lahko poves kaksno je bilo tvoje znanje pred 2 leti, kaksen stil smucanja imas in telesna teza ter koliko denarja imas na voljo.

Če si finančno sposoben, si kupi karving smučke (npr. Elan SLX ) dolžine okrog 160 cm. Čeprav piše, da so to smučke za zelo dobre smučarje, je z njimi neprimerno lažje smučati kot s kakšnimi polkarving kao za začetnike in rekreativce.

Ne mores priporocit rekreativcu SLX smuci, ki so zanj definitivno pretrde, ker verjetno ne misli smucat 2 uri na dan, ampak bo menda izkoristil karto in smucal dlje. Ce smo ze pri Elanu, bi ti priporocil S8 ali M8 (ne vem kaksen je tvoj stil, niti ne vem telesne teze) nekje do 170cm dolzine. Ce vozis pretezno slalom, potem lahko tudi 160, ce si bolj umirjen in delas daljse zavoje, lahko malo daljse, da bos bolj stabilen. Ce finance niso ovira, probaj Fusion S8 ali M8.

ODVISNO, KOLIKO SI PREJ ZNAL SMUČATI; ČE SI OBVLADAL, BOŠ TUDI SEDAJ, ČE NE PA BO RES TREBA OBNOVITI; SVETUJEM TI PA KLASIČNE SMUČI.

Ma kaka klasika, kupi si Fischer Radarc, za tebe 167 cm, ne moreš falit. Samo brez straha, vrži se na robnike, tudi če sploh ne znaš smučat boš znal v pol ure.

Sej pravim – karving in to čim bolj hude!

Sem že videl dosti ljudi, ki so se na polkarving lomili, na krajših karving smučkah pa peljali kot stenmarki!

s karving je baje ful lažje; sploh se ti ni trba skoraj nič trudit.., jaz bom verjetno ostala na klasiki, enkrat si bom morda sposodila carving; meni pa sicer klasika ful ustreza-te smučke so super, ki jih imam že ene 6 let…; vse prehitim…in lahko smučam v vseh razmerah…še najraje, če je ledeno.

So se lomili na polcarving dilcah, ker so bili navajeni na full carving. Če se ne znaš peljat z enimi, potem se tudi z drugimi ne kot profi.

Ubogaj Diverja in si kupi ene normalne dilce. Pri 185cm imaš verjetno med 80 in 95 kg? Lahko poskusiš tudi z Elanovimi HCX. Niso tako trde kot SLX, se pa z njimi fino kljuka.

Ne dam roke v ogenj ampak mogoče se da v Elanu kaj izposodit, pa greš za kak dan testirat. Tako boš vsaj videl kako ti odgovarjajo ene ali druge smučke.

Pa zapomni se: če robniki niso nabrušeni, potem na trdem ne prime. Če ne pritisneš, ne prime. Če… Saj imaš kolege, ti bodo že povedali kako.

Ma kakšna klasika, to je zgodovina. S carving se ravno tako zmatraš, samo bolj fino lahko zavijaš in zalagaš v ovinke…uhu…

You never know when an old calendar might come in handy! Sure, it's not 1985 right now, but who knows what tomorrow will bring? -Homer Simpson

Kozu – si pa res pameten.

SLX totalno skritiziraš in predlagaš “ene normalne dilce” kot so HCX. V čem se tako grozno razlikujejo, da so ene normalne in primerne za začetnike, druge pa totalno out?

Sem peljal z obemi in bistvene razlike ni!

A lažje da je? Poskusi enkrat na polno vozit cel dan s kratkimi karving dilami, pa da te slišim… Če ne bi bil v taki kondiciji kot sem in imel v nogah toliko moči, bi lahko kar pozabil na moje Rossignolke (130 cm, 10 m radija) nikoli pa ne bi niti pomislil na Blizzard Yahoo (110 cm, 8 m radija) pri katerih lahko dobesedno ležim na snegu. Vseeno koliko je strmo ali ledeno, samo robniki morajo briti; ampak bedra pa pečejo!!!! Pol pa mi rečejo da je ful lažje in da se ne zmatraš…

Razlika je velikanska. Če si začetnik je res skoraj ni, ampak ko bo pa Primi speljal, mu bo pa jasno.

Evo ti analogija: recimo, da si car in imaš dolgega 18 cm (baje je to povprečje). Potem se pa enkrat zbudiš in imaš dolgega 30 cm. Je razlika, a ne?

HCX imajo 3 mm titanovo ploščo, SLX pa 5 mm. Vem, vem, samo 2 mm razlike, ampak zato sem ti pa najprej povedal zgodbico.

V praksi je razlika taka:
a) Začetnik: nagnem — in zavije. Ql! Pa še, pa še… Super! Že ful obvladam.
b) Boljši: nagnem in malo zavije, bolj nagnem in bolj zavije. Yes! Sem že na pravi poti.
c) Odličen: nagnem kolikor hočem zavit, pelje kot hočem.

Tistega med a) in b) z SLX dilco zlepa ne bo naredil, sploh ker mu bodo zraven vsi pametovali kako enostavno je vozit carvin dilce. Samo malo se nagibaš, nič ne delaš in to je to. Eeee, dragi moj, ni čisto tako. Na teh dilcah se tudi dela in to pošteno. Zaradi tega SLX za začetnika niso primerne. Trde so, držijo v vsakem ledu (kar je definitivno velik plus) ampak jih je pa tudi treba krotit: nastavit, držat, mirit… S tem je tako kot z ženskami. Vsak bi hotel nimfomanko, ampak bi hotel tudi, da bi se ona le njega držala.

Pri 85+kg se mu bo HCX obnašala prav lepo. Veliko hitreje se bo odzivala, lepše bo speljevala ovinke, ob tem mu pa ne bo treba toliko garat. In ker verjetno fant ne štartuje na naslov lokalnega prvaka v kljukanju — če bi, potem si ne bi privoščil dveletne pavze — je na prvem mestu užitek.

SLX so garaške dile za garače. Popolna dilca za tistega, ki jo obvlada, če se ti ne da borit z njo, je pa boljše, da si omisliš nekaj mehkejšega. Recimo, da je HCX ravno tako živahna punca, ki rada preizkuša različne položaje, vedno je za, le manj promiskuitetna je.

Kot da to ni dovolj, ti pa še nobene hlače niso prav! Vse je po bedrih nabito polno, pod koleni pa maha kot zastava.

Kozu – ti že veš.

Kar pa se garanja tiče – ni prav nič odvisno od stranskega loka smuči. Je pa dejstvo, da se s karving smučmi lepše pelje ob enakem vloženem naporu kot s klasičnimi. Bedra trpijo tudi, ko se z klasičnimi smučmi prebijaš čez metrske kupe oddrsanega snega proti koncu dneva.

In še namig za tiste, ki bi radi šli smučat, pa nimate volje it skozi tečaj:
BIG FOOT (dolžina 63 cm, r=6m)! Stopiš in se pelješ. Razen, če si res totalen antitalent….

Bigfoot – absolutno odsvetujem,
Salomon Snowblade (ali izpeljanke drugih firm) – toplo priporočam.

Pač tvoje mnenje. Jaz svetujem ravno obratno. Zakaj?

Big Foot so kratke in zelo lahko obvladljive. So tudi širše in s tem bolj stabilne. Kdor ima osnovno ravnotežje, bo znal peljat!

Salomon in podobno dolžine ca. 90 cm zahtevajo večje hitrosti in so za začetnika zelo težko obvladljive. Nisem še videl, da bi kdo s takimi smučmi res dobro smučal.

Se morava kdaj zmenit da ti demonstriram

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close