kakšne rastline pred hišo
Pozdravljeni!
Malo me je zamikalo, da bi bila tudi jaz tako “gostobesedna” v svojem odgovoru kot ste bili vi, draga “rastlina”.
Ampak, tema je zanimiva in bo pomagala še kakšnemu forumcu, zato nekaj možnosti, kako določiti zasaditev rastlin pred hišo.
Odgovor ni tako enostaven in bo potrebno najprej analizirati obstoječe stanje. Najprej je potrebno parcelo razdeliti na izseke: poiščemo središče hiše, izmerimo smeri neba in narišemo izseke (bolj podrobno sem o tem že pisala, tudi v knjigah o FS je to razloženo). Te krake podaljšamo iz hiše na parcelo, da je tudi parcela rezdeljena na izseke. Nekateri viri priporočajo, da se parcela sama razdeli na izseke, neodvisno od položaja hiše, vendar jaz v zadnjem času delam drugače in se mi zdi, da je tako najbolje.
Zdaj vemo, kateri izseki se nahajajo pred hišo in kako so veliki. Vsakemu od teh izsekov pripada en element, ki ga pa določimo po Zgodnji nebeški sekvenci (to je malo drugačen razpored triagramov, kot je to mogoče komu znano iz Pozne nebeške sekvence).
Na primer:
Prostor pred hišo je razdeljen na dva izseka: severnega in SV. Severnemu izseku pripada element zemlja, zato zasaditev in druge morebitne okrasne predmete (kamenje, luči, stole, tlak za teraso …) uporabimo ta element. Na SV izseku pa dobro energijo poudari element les, kar poudarimo s pokončnimi zelenimi rastlinami (na primer ciprese, bambusi, trave), leseno teraso, sv. modrimi cvetočimi rastlinami.
Pri določanju velikosti zasaditve moramo obvezno paziti na pravila iz Šole oblik. Če je prednja stran hiše tudi obraz hiše (velikokrat je drugače), ne smemo tja posaditi visokih rastlin, ki bi zakrile obraz hiše (in energija ne bi mogla priti do vhodnih vrat).
Ko jaz delam analizo, upoštevam še druge kriterije, predvsem manjkajoče dele hiše ali parcele, okolico, predvsem pa rezultate metode Ba Chop, ki me opozori na morebitne škodljive oblike iz okolice.
O izboru konkretnih rastlin se posvetujte s strokovnjakom (vrtnarjem, krajinskim arhitektom), to ni naloga svetovalca za FS.
Spodaj so naštete smeri neba in možni elementi pri ureditvi okolice (tudi za in ob strani hiše)
sever: klop, paviljon, skalnjak, kamen in keramika, nizke kvadratne oblike, rumene, oranžne in rjave barve
severovzhod: višje, pokončne rastline, zelene in svetlomodre barve
vzhod: trikotne, špičaste oblike, svetila, ogenj, rdeča, roza ali vijolična barva
juzovzhod: igrala za otroke iz kovine, okrogle oblike, siva ali bela barva
jug: okrogla kovinska miza, paviljon, klop, bela ali siva barva
jugozahod: nepravilne, valovite oblike, voda, srednjevisoke pokončne rastline, zelene in svetlomodre barve
zahod: nepravilne, valovite oblike, voda, steklo, temnomodra in črna barva
severozahod: skalnjak, kamen in keramika, nizke kvadratne oblike, statične rastline, rumene, oranžne in rjave barve
Lep pozdrav,
Helena Golenhofen