Kakšna razlika je sprejemljiva testisi 5letnik
Pozdravljeni
Lepo vas prosim za pomoč.
sin bo novembra dopolnil pet let. S partnerjem naju skrbi, ker opažava (nama preveliko) razliko med njegovim levim in desnim testisom. Levi testis je v velikosti lešnika, medtem ko je desni v velikosti malo večjega oreha. Upam da je razlaga razumljiva.
Skratka izgledata povsem drugače in ko jih potipaš je desni na otip napihnjen, levi (manjši) pa kot mala bulica v mošnji.
Testisi na otip niso boleči in se ne spreminjajo.
Lepo vas prosim podajte mi informacijo o tem, ali je kaj takega normalno za to starost, ali testisi so lahko tako različni ter kakšne so možne nevarnosti opisanega.
Po vašem odgovoru bom sina tudi peljala k pediatru, toda ker ga v našem kraju ni, mene pa precej skrbi stanje, vas iz srca prosim za hiter odgovor.
Najlepša hvala za vaš trud in razumevanje že vnaprej ter lep pozdrav
Po opis ni mogoče pojasniti, za kaj gre, dejansko pa je razlika v velikosti in testise naj potipa pediater oz. urolog. Lahko gre tudi samo za vodno kilo, lahko pa je testis res večji (oz. drugi manjši), kar naj s pregledom pojasni urolog.
pozdravljeni
hvala vam za odgovor. Sin ima kot ste predvidevali vodno kilo. Je že naročen na poseg 27.10.2016.
sedaj pa še k enemu vprašanju. Od prejšnjega tedna (sreda) preboleva vodene koze. Danes so po večini telesa že krastice. Sina seveda ne nameravam dajati v vrtec še vsaj ta teden ne. Ker pa je operacija že prihodnji teden, me zanima, ali je bolje, da ostane doma tudi takrat? Ali so vodene koze, ki naj bi bile do operacije že prebolene, ovira pred posegom?
zanima me tudi sledeče: Hčerka (tri leta) je imela vročino 38 (samo en večer) pred bratcem, toda ni imela nobenih drugih znakov varicelle. Zasledila nisem niti enega mehurčka. Ali je možno da bo ona koze prebolela v tako milejši obliki, ali pa še je možnost, da zboli tekom prihodnjih dni? Gre se seveda zato, da ne vem, kdaj naj jo dam nazaj v vrtec…
Najlepša hvala za razumevanje in odgovor!
Lep pozdrav,
PIKA
Norice bo otrok sicer prebolel, 19.10. bo 10 dni od pojava prvih in 27.10. bo 8 dni po prebolelih noricah. Štejemo, da bo otrok zdrav, pa vendar je bolje, da pokličete v urološko ambulanto in vprašate še njih, če so zaradi tega kakšne ovire.
Izjemno redko lahko norice potekajo tako blago, da ne opazimo mehurčkov. Boste videli, če bo v roku 14 dni dobila norice (v tem primeru bi se nalezla od bratca) in je bila ena špica vročine nekaj drugega. Če nekako do 7. ali 8. leta starosti ne bo noric, bi bilo dobro narediti preiskavo protiteles na norice, da se vidi ali jih je tokrat prebolela samo z enodnevno vročino.
pozdravljeni
Sin je sedaj že po operaciji hidrokele, ki naj bi bila uspešna in je sedaj seveda že slab teden dni doma (operacijo je imel v četrtek 29.10).
sedaj pa me zanima ali je normalno da se mu je tik ob rani, kjer je bil rez, naredila rdečina in oteklina, ki je na otip kar precej trda. Fant je prve tri dni res veliko počival, sedaj pa ga seveda redno opominjam na ležeč in mirujoč počitek, ampak je res težko da bi cel dan ležal, zato se seveda tudi igra in miga naokoli. Vročine nima, ampak vseeno mi ta rana ne da miru, saj ne deluje normalno.
Medtem, ko je oteklina na testisu (jajčku kjer je tudi bil nekakšen majhen rez ali dva) že skoraj povsem izginila, je ta kjer je rana večja, še vedno prisotna. recimo da oteklina je glede na velikost rane sprejemljiva, kaj pa rdečina? naj povem, da je prve dni ni bilo, nastala je včeraj in do danes še ni izginila. Sin sicer ne toži o posebnih bolečinah, ampak vem, da ima prag bolečine zelo visok, sploh takrat ko mora izbirati med počitkom in igro….
torej, lepo vas prosim samo opišite nekakšne normalne znake celjenja operativne rane, kaj je za pričakovati in kaj NIKAKOR ne smem spregledati.
Pregled pri zdravniku bi naj opravili šele v roku 14 dni.
Najlepša hvala vam že vnaprej ter lep pozdrav!
PIKA
Najverjetneje gre za normalno cepljenje operativne rane, kar traja 7 – 10 dni. Ob tem je lahko prisotna manjša oteklina, tudi blaga rdečina, občutljivost na dotik.Ni mogoče opisovati cepljenje ran, v podrobnosti po dnevih.
Če pa se rdečina širi, oteklina veča, se morda priduži še vročina, morate na pregled.