Najdi forum

KAKŠNA NAJ BO KUHINJA

Pozdravljeni,

Prosim vas za pomoč oz. nasvet, vem da imate veliko koristnih.

Imamo novogradnjo in največ skrbi mi povzroča kuhinja. Velika je cca 8m2 in je v obliki črke U , ima torej tri stene in dva okna. Okenski okvirji so v živi oranžni barvi. Zelo mi je všeč oranžna barva, zato bi zraven kombinirala oranžne stenske ploščice, talne bodo v bež barvi, stena pa verjetno tudi oranžna, vendar odtenek ali dva nežnejša kot ploščice in okna. Zdaj pa sem v dilemi, kakšno kuhinjo zraven izbrati. Obvezno mora biti lesena morda v kombinaciji še c čim(npr.vanilija). Izdeloval jo bo privat mizar, zdaj mu moram povedtali le še iz katere vrste lesa (javor, naravna bukev, parjena bukev, lužena bukev, češnja, hrast, breza………..).
Vsak les mi je po svoje všeč, samo kombinacijo bi rada tapravo.

Na dan z besedo, vsako mnenje je dobrodošlo.

lp

kombinacija češnja vanilija. Tako imam jaz in tudi eno steno oranžno in je super:)

Lp

Jaz tu zraven nebi dajala neke tretje barve. V vsakem primeru enobarvno in to svetel les. Res pa je, da je trenutno moeren temen les. Dvobarvne kuhinje, sploh češnja pa so že malo out.

Živi in pusti živeti

Gretka,

točno tako obliko kuhinje in razporeditev oken imam jaz, sve skupaj se nadaljuje v jedilnico.
Vem da so dvobarvne kuhinje že aut, ampak jaz sem ob pogledu nanje še vedno navdušena, ob njih se vedno ustavljam, me pač potegnejo.
Okus prevlada nad modo, nanjo se kaj dosti ne oziram, v domu gre predvsem za lastno dobro počutje, tako ob barvah kot designu.
Si me pa vspodbudila k razmišljanji o opciji svetel les, čeprav mi nekoliko hladneje deluje. Bom pretuhtala.
Hvala

tUDI JAZ SE NE OZIROMA NA MODO AMPAK NA TO KAJ JE MENI VŠEČ IN MI OB POGLEDU NA TO ZAIGRA SRCE. IN KUHINJA ČEŠNJA – VANILIJA BO IN JE MOJA SANJSKA KUHINJA.

LP IN BREZ ZAMERE PAČ SEM AUT, AMPAK SREČNA V SVOJEM STANOVANJU.

Vsekakor je najpomembnejše, da se človek v svojem domu dobro počuti. Ker pa je Klavdi omenila kombinacijo dveh oranžnih odtenkov, talnih ploščic tretje barve in potem še kuhinjskih elementov dveh barv, mi to deluje preveč “nabasano”. Če bi že kombinirala les s še kako barvo, bi to gotovo bila oražna in ne vanilija, ki po mojem mnenju nima tu zraven kaj iskati. Jaz bi raje dala enobarvno kuhinjo in jo popestrila z dodatki v oranžni. Moja kuhinja ima oranžne zavese, oranžne blazinice na stolih, sliko v oranžnih odtenkih in še kaka oranžna vaza bi se našla. V jedilnici, ki je del kuhinje, je ena stena oranžna. Pohištvo pa je beljen hrast.

Živi in pusti živeti

Jaz osebno bi zraven kombinirala svetel les (javor) z vanilijo.
Menim, da se preveliko koncentracijo močnih barv kmalu naveličaš.
Tako pa lahko kuhinjo še vedno popestriš z oranžnimi dodatki.

V vsakem primeru sporoči kako si se odločila. Me firbec matra.

Lp, Kinca

kristina

Točno to kot pravi Gretka. Beljen hrast gre odlično na oranžno! Lahko tudi javor, ki je povsem nevtralen ali pa brezo, ki je zelo svetla, mogoče zate celo presvetla.

Kuhinja naj bo v eni barvi, sicer bo barvno prenasičena. Češnja ali bukev za moj okus vsebujeta preveč rdečkastega odtenka, kar mi je skoraj preveč rdeče/oranžne na kupu. Jaz bi se raje odločila za bolj nevtralno barvo lesa, da vse skupaj uravnovesi in ne še bolj nasiči.

Kaj pa o temnem kontrastu si kaj razmišljala? Kak oreh/wenge? Potem bi šele oranžna sekala 🙂

Ker vidim, da tako pridno odgovarjate tudi mene zanima kakšno kuhinjo naj izberem – ne zanima me toliko moda kot izgled oz. dobro počutje – predvsem tople, pastelne barve so mi všeč. Kuhinja je v istem prostoru kot jedilnica – skupen prostor 20 kv. metrov (1/2 kuhinja, 1/2 jedilnica – v kuhinji 1 okno, v jedilnici panoramska stena, okna bele barve), stene nežno rumene barve (ne kričeče, bolj pastelno), vrata bodo verjetno kar bela (? – če imam nežno rumene stene, se mi zdi dobro da je nek kontrast z vrati, sicer bi bil les morda malo dolgočasen??? ), na tleh bo keramika (barva lesa – hrast, ki povleče malo na rdeče…ni prav klasična češnja – hm, ne vem kakšne fuge naj dam,da bi izgledalo vse čim bolj v enem kosu – kot pravi les).
Pojma nimam kakšno kuhinjo naj dam, vsekakor pa ne sme biti temna – spet pa nočem, da se vse na njej pozna – v Ikei sem videla krasno kuhinjo bele barve in pult lesen (kot ploščice), to bi po moje bilo noro ampak nočem biti sužnja bele barve… kaj pravite na barvo nekje javor ali bukev? Potem pa še mizo in stole v jedilnici iste barve? Bi šlo? Kakšne pa naj bodo ploščice v kuhinji? Med jedilnico in kuhinjo bo 190 cm dolg pult. Kakšne izkušnje imate s kuhinjskimi otoki – no, jaz bi morda kar na pultu to uredila? A je res, da kuhanje na njem vse popacka (pošprica) naokrog? Upam na čimveč odgovorov saj se mi zdi, da je to nekako najpomembnejši del hiše (oz. najtežje za uredit)… aja, zdaj imam kuhinjo v barvi marelica/vanilija (lepe, pastelne barve), krasna kuhinja, ki pa ne vem če bi se mi barvno podala v novo hišico – s tem, da bi dokupila še nekaj elementov…

Glede fug. Pri barvi pazi prevsem na praktičnost pri čiščenju. Jaz osebno bi dala sive fuge, ker gre za najbolj hvaležno barvo, samo potem ne bo učinka lesa, kot si ga želiš. Sicer pa je logično, da če želiš efekt lesa, daš rjave fuge v takem (ali podobnem) odtenku kot je vsebovan v keramiki.

Bele kuhinje danes niso več tak bavbav za čiščenje kot včasih. So materiali/obdelave, ki se veliko lepše čistijo, zato ne vidim ovire pri nabavi bele kuhinje, če ti je všeč. Od ostalih dveh naštetih pa bi jaz raje vzela javor, za bukev se bojim, da mogoče ne bi šla na keramiko (ne poznam pravih odtenkov). V jedilnici seveda isto barvo, ker gre za isti prostor.

Marmoljadka, hvala za odgovor; kar se fug tiče bolj razmišljam o rjavih fugah, ker mi učinek lesa res veliko pomeni. Misliš, da se sčasoma take fuge bolj zamažejo – glede na to da so temnejše bi po mojem morale dlje časa zdržat “čiste”, kaj praviš?

Z rjavimi fugami nimam izkušenj, ampak načeloma se temnim fugam manj pozna umazanija, tako da če so ti všeč rjave, kar pogumno.

V eni od kopalnic imamo rjave fuge in lahko rečem, da so enakovredne sivim.

Živi in pusti živeti

Hvala za nasvet. Gretka, kaj pa praviš glede barve pohištva(kuhinja – opis zgoraj)?

New Report

Close