Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina kakšna je razlika med..

kakšna je razlika med..

Vljudno vas prosim, če mi lahko obrazložite oz. napišete kakšna je razlika med naslednjimi bolezni: akutni bronhiolitis, akutni obstruktivni bronhitis, bronhopulmolarna displazija in bronhiektazije. Ali se npr. bronhiolitis šteje med bronhiektazije. Hvala za odgovor! lp

Spoštovani!

Bronhitis je vnetje srednjih in drobnih sapnic – bronhijev.

Obstruktivni bronhitis je isto s pesniškim dodatkom obstruktivni, kar pomeni, da prevladuje obstrukcija, tj. zapora dihal. Priljubljena diagnoza pri številnih otrocih in pri znakih, ki so na prvi pogled podobni astamtičnemu napadu – piskanje in vtis oteženega dihanja.

Akutno = nasprotno od kronično oz. nedavno nastalao stanje.

V obeh primerih je zralvjenje približno enako – čakanje, da bo bolje, ker gre večinoma za virusno okužbo in podpora lažjemu dihanju glede na vits hudosti (obstrukcije) z zdravili, ki “širijo” bronhije.

Bronhopulomonalna diplazija je nezadostno razviti bronhiji in pljuča.

Bronhiektazije pa so posledica bakterijskega ali hudega virusnega vnetja srednjih in še pogosteje malih dihalnih poti z delnim propadom tkiva in zato nekakšnimi razširitvami, kjer se dogaja vnetje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

To se pravi, če sem vas prav razumela, da bronhitis in bronhiolitis pomeni isto? Hvala in lp

Spoštovani!

Dobro, da ste me opzorili – prvo vašo diagnoz sem prebral kot bronhitis in ne kot bronhilotis. Bronhitis pri otrocih potek z drugimi znaki okužbe zgornjih dihal. Brobnhiolitis pa je prav tako akutna bolezen, vendar prizadene prvenstveno spodnja dihala, tj drobne bronhuse. Zaradi več pisaknaj in pokanja je stanje precej podobno astmi, vendar gre za prvi pojav takih znakov.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close