Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija kakšna dieta še?

kakšna dieta še?

Polno dojim in ker so se našemu dvomesečniku pojavile velike težave s celodnevnimi krči, izpuščaji po celem telesu, drisko…že v prvem mesecu, sem dva tedna na dieti brez mlečnih izdelkov in jajc. Krči so izginili tako rekoč čez noč, koža se je popravila v nekaj dneh.
A pred tremi dnevi se je stanje začelo spet slabšati. Koža je iz dneva v dan bolj pikčasta in luskinasta, vsakič, ko kaka, je to čista driska. Kaj naj naredim? Kaj naj še poskusim izločit iz prehrane, kar bi mu lahko škodilo (jem isto kot prejšnja dva tedna)? Nerada bi šla z njim spet v ambulanto, da ne bo staknil še kakšne viroze… Na alergoloških testih še ni bil, ker je baje še premajhen. Bi morala sedaj vztrajat, naj ga pošljejo takoj na te preglede, da bomo vedli, kako ravnat naprej?
Hvala za kakršen koli nasvet.

Živjo, sonček Žan!

– verjetno se “skritih” dodatkov mleka in jajc že izogibaš (npr. v nekaterih vrstah belega kruha, piškotih, jajčni lecitin, itd.)

– splačalo bi se izogibat vsem aditivom v hrani (konzervansom, barvilom, nadomestkom za sladkor)

– pa razhudnikom (paradižnik, paprika, jajčevci, krompir, arašidi)

– pa morskim ribam, školjkam in rakom

– in še oreščkom…

Seveda ni treba vseh teh živil izključit kar naenkrat, jaz bi šla po zgornjem vrstnem redu. Če zgornja dieta ne bi učinkovala, pa spadata med najpogostejše alergene (v hrani) pri majhnih otrocih še pšenica in soja.

Alergološke teste pa delajo tudi pri tako majhnih dojenčkih, čeprav bi na tvojem mestu še naprej najprej poskušala “krivce” poiskati kar sama s (strogo) dieto, na teste bi šla šele, če dieta ne bi pomagala.

LP!

Zakaj pa na teste raje ne bi šla?

Saj nisem mislila, da na testiranje sploh ne bi šla. Izogibanjem živilom (razen soje in pšenice – brezpšenične oz. brezsojine diete pa ne bi uvajala brez testov), ki sem jih navedla, pravzaprav spada v dieto pri alergiji na mleko in jajca. Na pediatrični kliniki (pa tudi pri Voduškovi) dobiš pri alergiji na mleko in jajca naslednji seznam prepovedanih živil (glede na to, da še nisi bila pri specialstu, ga mogoče še ne poznaš):

– kravje in kozje mleko
– siri, skute, smetana, sirni namazi
– pudingi na mleku
– jogurti, kefir, kislo mleko, sirotka
– izdelki, ki vsebujejo mleko v prahu ali kazeinat ali sirotko

– maslo
– vsa ostala margarina
– rastlinsko, repično, arašidovo olje
– mast za cvrtje

– jagode, breskve, hruške
– arašidi, mandeljni, lešniki, orehi
– industr. prip. marmelade in kompoti s konzervansi
– med

– sušena mleta paprika
– sveža paprika in paradižnik
– industr. vložena zelenjava

– svinjina
– morski sadeži, rakci, školjke, lignji, ribje palčke
– vsi mesni izdelki – salame, paštete, pršut, itd.

– beli kruh in pekovsko pecivo
– vsa industrijsko pripravljena peciva

Če te zanima, ti lahko prepišem še seznam dovoljenih živil (je precej dolg, da ga ne bom pisala po nepotrebnem).

Problem pri testih pa je v tem:

– da lahko testirajo samo nekaj osnovnih alergenov (pri krvnih testih je za vsak alergen potreben 1 mililiter krvi, pri kožnih testih pa vsak alergen cca 4 cm2 kože – ponavadi na roki + dva kontrolna vboda)

– da niso zanesljivi (lahko ne pokažejo ničesar, čeprav z dieto ugotoviš, da neko živilo povzroča probleme)

– da so za male miši precej travmatični (ko je bila moja stara 8 mesecev in je bila do takrat trikrat prešpikana, se je – ko smo prišli samo do vhoda ordinacije pri Voduškovi – začela panično tresti in jokati, čisto jasno ji je bilo, kam je prišla)

Skratka zdi se mi, da bo mali vesel, če ti bo uspelo zadevo rešit samo z dieto, pa pri tem seveda ne mislim brezpšenične diete. Če pa dieta ne bi pomagala, pa seveda testi (lahko tudi BICOM, ki niso boleči, ampak mi smo imeli na žalost pač bolj nikakvo izkušnjo z BICOMom, mogoče smo pa naleteli na nepravo BICOM-gospo).

LP!

Brina, najlepša hvala za izčrpen odgovor!
Veš, ravno smo prišli iz alergološke ambulante, kamor nas je včeraj napotila pediatrinja, ki nam je celo napovedovala, da naju bodo zadržali v bolnici na opazovanju ob testiranju. Bila sem popolnoma zgrožena, še posebno ob misli na epidemijo, ki že tako razsaja okoli, kaj šele po bolnici. No, pa naju je alergologinja gor potolažila, da se lahko vrneva domov…čeprav je stanje dokaj alarmantno. Kožnih testov mu sploh niso mogli naredit, ker ima po rokicah preveč izpuščajčkov, zato so mu vzeli samo kri (on se je po šoku že pomiril, jaz pa še ne), rezultati pa bodo šele čez dva tedna. Do takrat moram biti še na strožji dieti in dobila sem seznam dovoljenih in prepovedanih živil (hvala za tvojega). In kot sem predvidevala zaenkrat ne smem niti soje, vsaj do krvnih rezultatov ne. Do takrat pa upamo, da se bo stanje kaj izboljšalo in da mu lahko naredijo tudi kožne teste, ki so baje manj boleči.
Vem, da bodo lahko vsi tej rezultati lažno pozitivni oziroma negativni, ampak nekje pač moremo štartat. Najhuje mi je, če vidim, da je nekaj narobe in nič ne ukrepam. Vsekakor pa bom največ lahko preizkusila s samo hrano. ZAenkrat se bom držala te diete, ki sem jo dobila danes, potem pa bom po lastni presoji rezultatov poskusila tudi kdaj kaj dodat in opazovat reakcije. Na prvem mestu mi bo pa način, za katerega bom vidla, da je njemu najmanj naporen in boleč.
Me pa zanima še nekaj. Pišeš, da nimate preveč dobrih izkušenj z Bicom terapijo. ZAdnje čase sem precej brala o tem in vse povsod sama hvala o tem. Saj ne vem, ampak sama sem glede teh stvari (najbrz zaradi osebnih izkusenj) precej skeptična, še posebno me moti tudi njihova pohlepnost po denarju, zaradi česar imam že avtomatično občutek, da mi mečejo pesek v oči. Mi lahko mogoče opišeš svoje izkušnje s to terapijo? Pri katerem terapevtu pa si sploh bila?
ZA tvoj čas in dobro voljo se ti prav zelo lepo zahvaljujem!

Se opravičujem, če se vmešam. Kolikor sem razumela na Bicom terapiji še nisi bila, veš pa da so pohlepni? Od kod ta informacija? Je pri vseh tako… Ker potem bolje da se tega izogibamo! Iz nekaterih podatkov na forumu nisem imela takega občutka.

Žal sem pobrala to informacijo iz razmih debat na tem forumu, iz prve roke se pa za cene še nisem pozanimala. Imaš ti drugačne podatke?

Žal, ne. Sem pa mnenja, da se mora vsak prepričati na lastno pest…

Vsekakor. Vendar informacije o izkušnjah drugih za začetek niso nikoli odveč. Kaj praviš?
Priznam, da te v prejšnjem odgovoru nisem popolnoma razumela – si brala, da tele terapije so ali niso tako zelo drage?

Gospa, pri kateri smo bili na BICOM testiranju, pravzaprav ni bila pohlepna, saj je za teste računala samo 2000 tolarjev, kot sem videla na tem forumu, so drugi precej dražji. Do takrat, ko smo šli na BICOM testiranje, so tako kožni kot krvni testi pokazali alergijo na mleko in pšenico (kasneje pa še na lep kupček drugih stvari, ki jih do takrat niso testirali). Moj sokoruznik, ki je nejeverni Tomaž (tako do uradne medicine kot do alternativnih terapij), je predlagal, da BICOM terapevtki pozitiven test na pšenico zamolčiva (da bi s tem še midva testirala BICOM in ne samo BICOM nas) in ji “priznava” samo pozitiven test na mleko. BICOM terapevtka je ugotovila alergijo na mleko in pralni prašek. Ker se nama je zdelo, da bi – glede na težave s kožo in dieto – moralo v mojem mleku (ki ga je tudi testirala) biti še kaj, na kar je mala alergična, je gospa še enkrat preverila moje mleko, in pri tem drugem poskusu je bakreno nihalo v njeni roki malo zanihalo, kar je pomenilo, da je mala vseeno malo alergična tudi na nekaj v mojem mleku. Vse skupaj se nama je torej zdelo neprepričljivo zato, ker BICOM testi niso pokazali pšenice (in drugih zadev, ki so jih kasneje pokazali krvni/kožni testi, pa do takrat še niso bile testirane), in ker je test na moje mleko v 10 minutah pokazal dva različna rezultata. Malo pa naju je zmotil tudi mačji alergen, ki se je sprehajal naokoli (če sva prav razumela, bi se mali alergiki morali izogibati mačk). Sicer pa je bila gospa zelo prijazna, tudi muc je bil prijazen, in ljudje, ki so nama jo predlagali (dva med seboj neodvisna vira), so nama poročali, da je nekaterim drugim tudi uspešno pomagala pri težavah.

LP!

Nujno vztrajajte na testiranjih!!!!Našo hči so tako packali 1 leto, ona pa ni mogla spati, vsa je bila v živih ranah,… Ko pa smo prišli na testiranje, sem tam videle otroke stare tudi dva meseca, ki so bili na preiskavi in tudi skupaj z mamico hospitalizirani. Ko sem to videla, mi je bilo zelo žal, da nisem bila vztrajna pri njeni pediatrinji.

ne priveč pričakovat od kožnega testiranja. našemu malčku na kožnih testih nikoli ni nič pokazalo (bili smo 2x na pediatriji, 1x pri Voduškovi in 1x privat pri dr. Kuharjevi), čeprav so na bioresonanci odkrili okoli 50 alergij. na krvi pa mu je pokazalo samo mleko in jajca, pa še to pri enem letu ne več, čeprav izpuščaji niso izginili.
Na krvi mu bodo pregledali največ 5 ali 6 živil, kombinacij pa je malo morje.

Sinko je danes star 19 mesecev in približno in z elekomom ga nisem namazala približno 4 mesece, 1 mesec pa je od tega kar izpuščajev resnično ni več, mogoče rahel obris če res dobro pogledaš ali če se razburi.

Sama menim, da je pomagala dieta oz. izogibanje alergenom, najbrža tudi bioresonanca in prestavili smo mu posteljo, ker jo je prej imel na kraju, kjer je baje ful sevalo (dali smo izmerit). Sam izraz “dieta” si po mojih opažanjih predstavljamo zelo različno. Nekateri recimo uživajo hrenovek, čeprav so alergični na mleko in podobno. Mi resnično nismo jedli nič “kupljenega”, torej nobenih konzervansov, kruh smo pekli doma, pisli smo stisnjen sok iz jabolk in prekuhan na 80%. Dejansko še danes mali ni poskusil nobene skladkarije, je samo doma pečen kruh in meso iz ekološke kmetije.

to je to!

lp

ja tudi pri nas smo potem stvari reševali z bicom, vseeno pa moramo hoditi še k alergologu in dermatologu.Dobro pri tem je to, da dobiš kako hladilno mazilo pa tudi alergologinja je na izvidu napisala, sa smo upravičeni do dodatka in to mi je zelo prišlo prav, saj vete, koliko zdrava hrana stane. Vam bi pa priporočala, da namesto Elocoma prosite za recept za ELIDEL, ki ne vsebuje kortizona, učinek je pa enak.

Lepo bi prosila, če mi lahko poveš, kje se naročiš privat za dr. Kuharjevo, Koliko stane to ?

New Report

Close