Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Fizioterapija in masaže kakšna blazina za spanje

kakšna blazina za spanje

Pozdravljeni, imam lažjo obrabo vratnih vretenc, včasih se zbudim z glavobolom v predelu vratu, ki kmalu, ko vstanem, izzveni. Šumi mi tudi v ušesih. Blazino za spanje imam nizko. Kaj svetujete, rabim višjo blazino? Ali mora biti na blazini tudi vrat, ali samo glava? Ponavadi spim na boku. Kakšen nasvet, prosim.

hvala vam

Pozdravljeni,

iskreno se vam opravičujem za pozen odgovor – imeli smo namreč tehnične težave…

Za okvarjene diske v vratu je najbolj priporočljivo spanje na trebuhu, saj ta  položaj fiksira diske, ki ne morejo ponoči nikamor zdrsniti. Za ležanje na trebuhu blazina ni potrebna. V vseh  ostalih položajih mora  biti vrat dobro podložen. Navadno je problem podložiti med prehodom kjer se ramena končajo in vratom…morda so zato najbolj primerne blazine s puhom in perjem, ki se lahko povsem prilagodijo…višina blazine je odvisna ood tega, koliko se vam na  boku rama pogrezne v jogi. Bolj ko se pogrezne, nižjo blazino potrebujete.

Če je glavobol zaradi tiščanja blazine, vam priporočam, da izberete drugo polnilo, ki bo mehkejše, a še vedno  omogočalo dobro oporo.

Prijazen pozdrav 😊

 

Barbara Purkart mag.kineziol., dipl. fizioterapevt, spec.ort.med., trigger point in manualni terapevt

Pozdravljeni!

Pred leti sem prebolel hernijo spinalnega kanala. Prejšnje leto pa sem začel opažati bolečine v vratu in zgornjem delu hrbta, ramen. Ko sem odstranil vzglavnik je bilo bolje. Bolečine se še pojavljajo, včasih več, včasih manj. Vglavnik je bil iz spominske pene, sedaj pa sem si kupil z umetnim polnilom, ki se lahko čisto splošči, ampak še vedno je moteče.  Sem alergik na pršice in perje. Večinoma poizkušam spati na trebuhu, kot ste že svetovali.  Povejte mi prosim.

Ali delam napako, če spim brez vzgavnika? Pa kakšno ležišče mi priporočate, glede na mojo situacijo ? Sedaj imam ležišče iz pene, ki pa je že kar par let staro.

Najlepša hvala za vaš odgovor.

Pozdravljeni,

za  spanje na trebuhu  ne potrebujete vzglavnika.

Billerbeck nemško podjetje nudi tudi blazine iz puha in perja, ki soo zelo mehke in se podajo po vratu, prevleka pa je iz gosto tkanega bombaža na način, da naj bii bile primerne tudi za alergike – morda je za preveriti…

Sama sem izjemno navdušena nad ležiščem  vrhunskega proizvajalca, ki je razvil to spominsko peno z NASA tehnologjjo. Je sicer dražje, ima pa kar 15 let garancije. Izbirate lahko med tem kakšen  naj bo občutek, ko se uležete (kot na oblaku, mehak, trd, zelo trd…) in pa kakšno oporo naj nudi (zelo dobro, dobro, slabo…) – podjetje je Tempur.

Hvala za odgovor. Prav pri temu me je strah za nakup neprimernega ležišče, da ne bi bil premehak ali pretrd.  Ne vem ali mora biti ležišče takšno, da se oblikuje po hrbtenici ali mora biti bolj trše. Sedaj imam bolj mehako ležišče in ni spanje, kot je bilo preje na trši peni. Ni bila spominska, ampak hladno stisnjena pena.  Sem preizkusil že kar nekaj ležišč, ki se lahko preizkusijo v trgovinah z ležišči in spominska pena mi sploh ni . Je premehko in kot da bi ležal v luknji.

Kaj pa menite glede ležišč, ki so z vzmetnimi jedri, ki so nekako obloženi in naj se ne bi čutili, kot pri starejših vzmetnicah?

Ležišče naj bi se prilegalo hrbtenici in jo podprlo tako, da ni nobenih prostih mest – lukenj.

Naj vas ne bo strah, pomembnejše kot to kaakšno vzmetnico imate je v kakšnem položaju spite in pa še bolj kot to v kakšnem položaju ste, ko ste pokonci. Takrat so sile oz navori tudi po  10 krat močnejši kot pa kadarkoli, ko ležimo.

Nimam mnenja o vzmetnicah z vzmetmi – strokovnih znanstvenih člankov z dobro metodologijo žal ni, sama pa tudi nisem spala dalj časa na njej.

New Report

Close