kakšen je vakumski porod?
zanima me,če ima katera izkušnje z vakumskim porodom in kako to izgleda?a je fejst grozno?
sama sem se odločila,da bom rodila z epiduralno pa me je včeraj ena sestra sestrašila s tem,da je pri epiduralni zelo pogost vakumski porod.zdej me pa malo skrbi in ne vem kaj naj si mislim o tem???kakšne so kej vaše izkušnje?
za odgovore se vam zahvaljujem.
maja 35 t
Za tvojega otročka je ja, zelo grozno! Lahko pride poškodb tako mehkih kot trdih struktur na otrokovi glavici in tudi oteklino na glavi imajo prisotno še kak teden!
Je pa dokazano, da ženske z EA slabše pritiskajo, oz. niso zmožne sodelovanja pri porodu. …je odvisno tudi od anesteziologa!
Sorry, vem da ni nič kaj spodbudno, pa vseeno en lep pozdravček!!!
Jaz sem prvo hčerko rodila s pomočjo vakuuma in ni sploh noben bav-bav. Pri meni je šlo za zastoj na medeničnem dnu in je bila mala že v stiski, ker ni šla naprej in so takoj odreagirali. Mož je moral za tisto minutko, dve ven iz porodne sobe, prižgali so tisto˝ta operacijsko˝ luč in ko je prišel popadek so samo pomagali mali naprej in 1,2,3 je bila zunaj, skratka, če mi ne bi povedali, da bodo pomagali z vakuumom sploh ne bi nič vedela. Mala je imela po porodu na glavici takšno izboklino kot en vesoljček, a je čez kak dan, dva splahnela. Nič bat, tudi če bi bil slučajno potreben;))
lp,
T.
Eh, ˝mojmoj˝ preberi kakšno novejšo literaturo o vakuumskem porodu, ne da brez veze strašiš nosečke po forumu. Z vakuumom samo nadomestijo manjkajočo porodno silo zaradi utrujenosti, nesposobnosti lastnega pritiska, bolezni nosečnice ali ogroženosti ploda in le-ta se tako porodi prej. Poseg je dan danes v večini bolnišnic oporavljen strokovno, seveda, in tako ne predstavlja za plod in nosečnico pomembnih posledic.
lp,
T.
Hej Maja,
se ti oglašam z drugega zornega kota – mama me je namreč rodila z vakumskim porodom (tooooliko let nazaj). In mi prav nič ne manjka! Kot otrok nisem imela nobenih težav, nobenih posebnih bolezni, še celo nobene značilne otroške bolezni nisem imela. Možgančki delujejo super, skratka sem deklina in pol 🙂
Mene je mama rodila s pomočjo vakuma in tudi meni nič ne manjka 😉
Jaz sem pri prvem porodu imela EA in se je porod res končal z vakumom in zaekrat nič ne kaže, da je otroku kaj škodilo. Na glavici je imel odprto rano,ki so jo pediatri oskrbeli in je kmalu zacelila. Jaz nisem nič čutila, razen tega da se je s spomočjo vakuma vse skupaj hitreje končalo za otroka, saj je obtičal v porodnem kanalu. Še sedaj ne vem ali je bila za to kriva EA, ali splet okoliščin, glavno je da je vse ok.
Menim, da so dandanes zdravniki zelo dobro podkovani in vejo kdaj je vakum potreben, da čimmanj škodi otroku.
Želim ti lepo porodno izkušnjo in vse dobro obema. Predvsem pa se čimmanj obremenjuj vnparej. Vedi, da imaš ob strani osebe, ki ti bodo pomagala če bi slučajno šlo kaj narobe (tok tok po mizi …. ne bo šlo nič narobe :))
LP,
Nina
Imam dve prijateljici, ki sta brez EA rodili s pomocjo vakuuma. Noben od otrok nima poskodb. Tudi ko sem sama rodila sem videla otroka, ki se je rodil z vakuumom, pa je imel le eno tako podplutbo na glavici, nic posebnega. Skratka, kar sem do zdaj brala, je bolj problematicen porod s klescami kot pa z vakuumom. Mogoce je problem ze v zastoju poroda (dihalna stiska?) kot pa v samem vakuumu.
Nehaj strašit.
Rodila z EA, vendar BREZ vakuma. Normalno sem pritiskala, tudi čutila popadke.
Kolikor sem jaz brala, ni vakumskih porodov bistveno več pri EA. Na predavanju za EA nam je znani anesteziolog tudi povedal, da ne morejo nobene analize nedvoumno pojasniti ali je do vakuma prišlo zaradi EA ali bi prišlo tudi, če bi porodnica rojevala normalno. In zakaj? Ker nobenega poroda ne moreš doživeti dvakrat, enkrat normalno, enkrat z EA – torej ne more biti primerljivih podatkov. Vse je bolj v stilu kaj bi bilo, če bi bilo….
Maja, ne poslušaj raznih tet, ki so sto let za lesenimi kamni in se ne pusti strašiti. Verjetno ti je jasno, da boš rodila svojega otroka, in da mu želiš vse najboljše in se boš zato zanj maksimalno potrudila. In zato boš poslušala babico, sledila njenim napotkom in bo šlo. Tam so zato, da ti pomagajo, pa tudi ti moraš pomagati njim. Tako bo najbolje za otročka.
V prvo rodila brez EA, v drugo z EA – obakrat brez vakuuma. V drugo sem imela zaradi bistveno skrajšanega trajanja poroda, večje sproščenosti in posledično spočitosti precej več moči za iztis, ki je bil, kljub EA, precej enostavnejši ter seveda mnogo mnoooogo manj boleč, kot v prvo.
Poleg mene pa je bila porodnica, ki je rojevala brez EA, pa je bil pri iztisu kljub temu potreben vakuum. Tako da ne vem…
Tako da lastne izkušnje glede vakuuma nimam, lahko pa ti samo povem, da je EA zakon.