Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje kakovost življenja po papilarnem karcinomu

kakovost življenja po papilarnem karcinomu

Pozdravljeni!
Avgusta 2000 so mi pri 30 letih potrdili papilarni karcinom ščitnice in septembra je sledila odstranitev celotne ščitnice.V levem režnju sem imela 2.7 cm velik tumor,v desnem pa 4 majhne metastaze.Vratne bezgavke so bile čiste.V novembru 2000 pa sem imela še zdravljenje z radiojodno terapijo.
Sedaj živim skoraj brez težav,raven hormonov je večinoma v redu,jemljem eltroxin.
Pred 8 meseci sem tudi prvič rodila,po popolnoma breztežavni in lepi nosečnosti.
Čeprav sem prebrala nešteto literature,sledim forumom….me včasih razjedajo vprašanja:
-ali je ozdravitev dokončna?
-je možna ponovitev raka kje drugje v telesu(vem da pap. karcinom razseva limfogeno)-bezgavke?
-kako ugotoviti morebitno ponovno ponovitev?Z markerji??
– glede na kakšne faktorje se ponovi zdravljenje z radiojodom?

Vesela in zelo hvaležna bi bila kateregakoli odgovora…ali podobne izkušnje!

Spoštovani!

Verjetnost, da bi se papilarni Ca ščitnice ponovil po totalni odstranitvi žleze in dodatnem zdravljenju z radiojodom je zelo majhna. Vsekakor so potrebne kontrole pri onkologu, klinično spremljanje in določevanje tiroglobulina (Tg), ki je neke vrste marker, za ščitnične karcinome. Včasih je potrebno ponoviti tudi scintigrafijo celotnega telesa 131I. Za ponovno aplikacijo radiojoda se odločijo ob lokalnem recidivu (ponovna rast golše na vratu), porastu Tg , oziroma kopičenju radiojoda na scintigramu telesa z 131I.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani Dr. P,

vezano na to temo me predvsem zanima kako je z dedovanjem raka ščitnice? Marsikdo odvsetuje nosečnost, češ, da naj bil s tem ogrožal 2 življenji.
Vnaprej hvala.

Spoštovani!

Karcinomi ščitnice se , z izjemo redkih oblik medularnega Ca, ne dedujejo direktno. Absolutnih zadržkov za nosečnost ne vidim.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Šnucika pozdravljena!

Pridruži se nam na forumu društva Metuljčica, kjer boš izvedela še več informacij o ščitnici in njenih boleznih in mogoče našla tudi odgovor na svoje vprašanje.

http://metuljcica.mojforum.si/

Sončen pozdrav,
Karmen

Živjo!

Meni so pri 16 letih odstranili ščitnico (diagnoza enaka tvoji). Stara se 26 let in imam 3 otroke (dvojčici in dojenčico). Včasih me razjedajo enaka vprašanja kot tebe. Skušam jih odmisliti in živeti čim bolj povno življenje. Vem kako težko je včasih in ljudje, ki se niso ukvarjali s tako boleznijo te ne razumejo kako ti je pri srcu.

Lahko mi pišeš na mail pa se malo pomeniva.

Srečno:)

.danes sem dobila od svojega zdravnika navodilo, kjer piše, da z ozirom na TSH in ščitnične hormone ter TG priporoča zvišanje TIROXINA 200mcg, oz. 4. tablete ELTROXIN 50.
ali to pomeni, da se stanje, kljub temu, da je bila operacija pap. karc. narejena že konec maja, ne popravlja ali kaj?

Lucija

Lucija!
Če so ti ščitnico v operaciji odstranili (celo, ali pa delno), je normalno, da sama ne zmore proizvajati dovolj hormona, zato ti ga dodajajo. Mislim, da z večjo koncentracijo dosegajo tudi to, da se bolezen ne ponovi. Sicer pa ti bo dr. Pirnat najlepše odgovoril. Če bo tvoj post slučajno spregledal, ga napiši pod novo temo še enkrat.
Sicer pa se nam tudi ti lahko pridružiš; najdeš nas na

Spoštovani!

Pri papilatnem ca ščitnice je potrebno opraviti popolno odstranitev ščitnice. Nato pa dodajanje L-tiroksina v odmerku, ki zniža raven TSH pod spodnjo mejo normale na okoli 0,05 do 0,01 mE/l, medtem, ko sta prosti T4 in T3 v zgornjem območju normalnih vrednosti. Verjetno je bil pri vas odmerek Eltroxina nekoliko premajhen. Zvečanje odmerka pa nikakor ne pomeni poslabšanja bolezni.

LP

New Report

Close