Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje KAKO “ZMANJŠATI” DOJENJE

KAKO “ZMANJŠATI” DOJENJE

Pozdravljeni!

Punčko, staro 10 mesecev, še vedno dojim in to skoraj na polno. Drugače ne zaspi, kakor z dojko (tudi podnevi). Problem imam v tem, da se mi počasi izteka porodniška in grem čez en mesec delat. V tem času bi jo rada odvadila dojenja podnevi, pa ne vem kako. Naj povem, da sem z uvajanjem goste hrane začela pri šestih mesecih, ampak ona bi se samo dojila, ostalo hrano poje le kakšno žličko ali dve – zahteva dojko.

Prosila bi, če mi lahko kako svetujete, kako naj jo odvadim dojenja podnevi, drugače nameravam dalje dojiti (zvečer, ponoči..). Naj povem še to, da “slepe” dude noče imeti, na stekleničko pa pije le sok (in še tega zelo, zelo malo).

Najlepše se zahvaljujem za vsak nasvet in vas lepo pozdravljam. Mojca

Ni treba kaksnih posebnih priprav – ko bos sla v sluzbo, se bo hcerka hitro navadila na novo realnost. Tudi moja se je.

Draga Mojca,
prosim, oprostite za moj pozen odgovor.

Vaša deklica ima deset mesecev, je še veliko dojena. Razumem vašo skrb, saj se boste kmalu vrnili nazaj v službo. V tem času bi radi omejili dnevno dojenje. Deklica sedaj poje zelo malo goste hrane, zavrača dudo, po steklenički pije sok (malo).

Vaša deklica se preko dneva doji še pogosto, zato razumem vašo skrb, kako ravnati. Ali je bolje počasi in postopoma navaditi na spremenjen urnik ali je bolje lepo uživati naslednji mesec in potem kar bo pa bo… nikoli ne vemo, kako je prav, to je odvisno tudi od našega otroka…

Otroci zelo hitro osvojijo sistem:
– mama tukaj – dajmo se dojit, karnaprej
– mame ni – dajte mi že tisto kašo.

Sama sem imela podobno skrb ob moji neješči deklici, a me je pediater takrat potolažil, da ob polni skledi ni še nihče stradal. Čeprav sem takrat, ko sem bila sama v podobni situaciji, zgoraj napisano zelo skeptično sprejemala, se je potem izkazalo da je točno tako tudi bilo.

Mnoge matere imamo izkušnjo, da smo kljub odhodu v službo še vedno normalno dojile naprej svoje otroke. Tudi zaposlena mati lahko doji, le čas in količino dojenja se pač prilagodi delovnemu urniku. Ko je otrok starejši od enega leta, bo morda zadostoval podoj zjutraj preden greste v službo ter dojenje po otrokovi želji, ko ste popoldne in zvečer doma ali morda samo še pred spanjem. Za otroka, katerega mati je zaposlena, postane dojenje njun poseben skupen trenutek, ki ga lahko posvetite samo njemu in tako nadomestite čas, ki ga ne preživljata skupaj.

Če bodo v času odsotnosti prsi prepolne, bo koristno, če boste med delovnim časom malce mleka iztisnili, le toliko, da vam bo v oljašanje. Prsi se bodo v nekaj dnevih prilagodile spremenjeni ponudbi in povpraševanju in tudi iztiskanje ne bo več potrebno.

Mojca, poskusite tudi najprej ukiniti sok po steklenički. Sadni sok vsebuje VELIKO KALORIJ in sadnega sladkorja, nekaj požirkov soka je za takšne otročke poln obrok. Žal pa je tak obrok bogat le s kalorijami in sladkorjem, le če je sveže iztisnjen sok pa še z vitamini in minerali. Pravite, da deklica popije zelo malo tega soka, a možno je, da jo tudi nasiti in tudi zato odklanja “pravo” hrano.

V času otrokovih obrokov, ji med ali po obroku ponudite le navadno vodo ali nesladkan čaj. Otroku ponudite pijačo v navadni, široki in nizki skodelici, kozarcu, plastičnem, nelomljivem kozarcu, lahko ji ponudite slamico. Otrok v tem času dobi še dovolj tekočine z materinim mlekom, domačo juho (ne iz jušnih koncentratov, ker vsebujejo preveč soli!), svežih sadnih in zelenjavnih sokov in sadja ter zelenjave.

Prilagam še povezavo, kako postopoma omejiti dojenje in odstavljati otročka:

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

New Report

Close