Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija kako ziveti s celiakijo

kako ziveti s celiakijo

Preizkusila sem kar nekaj mok, najboljša se mi zdi Finax Fibre Pan moko, ki jo kupujem v Mercatorju. Prejšnji teden je v trgovnini nisem našla, zato sem kupila novo Orgran-ovo. Pečem pa v avtomatu. Tudi bombice Pekarne Piskač smo že jedli, in so zelo dobre.

Zanima me, če kupujete samo izdelke, ki so na seznamu?
Kaj pa kvas, ali je od vseh proizvajalcev ustrezen?

Lep pozdrav.

Irena

Schar kupujem tudi zato, ker mi je najbolj pri roki (DM). Kvas uporabljam Digo ali pa kar “navaden” mislim, da Fala ali kako se mu reče. Mislim, da sta oba primerna. Finax moka je tudi nekoliko dražja, kajne. Finax uvaža tudi Polak, samo je nekaj drugače (za drugo tržišče). Ne bom razpredala, da ne bo kdo mislil, da širim kako reklamo (negativno ali pozitivno). Vsak se sam odloči kakšno moko bo uporabljal.
Spiska, ki ga dobiš pri dietetičarki ali pri društvu se pa skušam čimbolj držati, tudi v šolo sem nesla skopirane stvari (lani tudi v vrtec). Včasih na deklaraciji niti ne piše, kakšen škrob je (modificiran) niti ali je, če je letega malenkost.

Lahko si izmenjava tudi e-mail naslove, da ne bo kdo rekel, da klepetamo.

Lep sončen dan, Maja

Finax moka stane pri najboljšemu sosedu 1.800 SIT za kilogram, kupljena direktno pri uvozniku pa 900 SIT. Razlika je očitna, zato naročam direktno pri uvozniku in mi jo pošlje na dom!

Sergejah,

sin mojih prijateljev, ki je star 8 let, ima tudi celiakijo. Od njegovega 3. leta opazujem, kako dobro se da s to težavo živeti. Prijatelji so včlanjeni v društvo, kjer so dobili sezname živil in izdelkov, ki jih sin lahko je. Ta seznam sproti dopolnjujejo in izbira hrane je res velika. Na tujih (nemških)spletnih straneh spremljajo ponudbo živil, ki je morda bogatejša kot pri nas. Na otroških zabavah pripravljajo torte brez moke (receptov je veliko), pico pa sinu spečejo posebej. V Ljubljani so tudi picerije, kjer se dobijo pice za celiakaše. Društvo organizira izlete in počitnice za otroke s celiakijo…

Kot prijateljica spremljam otroka že več let in lahko rečem, da živi povsem normalno. Ko npr. pride k nam na obisk, namesto nezdravih piškotov, vsem postrežemo sveže sadje, razne milk-shake in podobno. Pri mesnih jedeh postreženo riž namesto makaronov ipd. Tako vsi jemo bolj zdrave stvari in niti opazimo ne, da bi otrok bil kakorkoli prikrajšan ali poseben. Fantovi starši danes pravijo, sa je še sreča, da ima fant “samo” celiakijo.

Dosti sreče pri odkrivanju živil in kuhanju,
VV

Maja
Se strinjam, lahko mi pišeš na email.
LP
Irena

Pozdravljeni!

V Mc’Donaldsu lahko celiakaši jemo pomfri,kraljevsko solato s tremi različnini prelivi(jaz imam najraje jogurtovega) in Mcflurry okus jagode(sladoled).
To je tudi BREZGLUTENSKI MENI ZA BOLNIKE S CELIAKIJO,ki ga dobimo študentje na bone.Če vas še kaj drugega zanima pa vam bodo pri blagajni vse prijazno razložili.

Priporočam,da se včlanite tudi v Slovensko društvo za celiakijo(ima tudi svojo spletno stran),ki poleg družabnih srečanj,poletnih kampov(otroci vsako poletje letujejo v Poreču) daje informacije o ustrezni prehrani in novih izdelkih.Vsako leto izide tudi zbornik,kjer so med drugim podatki o vsebnosti glutena v izdelkih(od krem za torte do paštet…).

V Ljubljani lahko vsak četrtek v restavraciji v Maximarketu dobimo palčinke in v piceriji Gregorino se dobi (vsak dan) brezglutenska pizza(ni treba vzeti seboj testa za pizzo!!!).

Zdravo,
tudi pri nas doma imamo celiakaša, sicer odraslega, na dieti že več kot 4 leta in moram reči, da smo se v parih mesecih navadili na dieto. Res je, da večino stvari pripravljamo sami, kadar pa gremo jest ven, se pač dogovorimo, da ne sme biti zraven nič moke… Nikjer ni bilo problemov. Menije je pač treba prilagoditi na hrano iz žara, riž, krompir, zelenjavo, sadje…
Mnenja smo, da je to ena “najboljših” diet, kar te lahko doleti. Ob tem, da povdarim, da je zdravstveno stanje po nekaj mesecih postalo drastično bolje!

Večino slaščic se da pripraviti po klasičnih receptih, le da se zamenja moka za brezglutensko. Mi uporabljamo po vseh preizkusih (Schär, Glutano,…) izključno Polakovo moko in je super. Kruh pečemo v avtomatu, dodajamo semena…

Sicer pa se navadiš na branje deklaracij in opuščanje vseh sumljivih proizvodov.
Pa v društvu je pravi vir informacij in podpore.
Srečno in korajžno.

Zdravo!

Pod temo v kazalu “celiakija-pustni krofi” je naslov slaščičarne Lincer,ki peče brezglutenske slaščice(tudi krofe),kruh,…Vse je odličnega okusa!:))

Toplo priporočamo,da poizkusite.

LP

Zdravo!

V našem primeru smo imeli bruhanje in zavračanje hrane. Ampak potem smo izvedeli za celiakijo in zelo hitro je šlo na boljše, tako apetit kot počutje nasploh. Tudi mi smo bili zmedeni, vendar smo s pomočjo računalnika, raznih revij itd. hitro dojeli za kaj gre. Sicer pa ti povem, da imamo celiakijo v družini že pet let in čisto lepo in normalno preživimo. Cela naša družina je brezglutensko hrano in smo ugotovili, da se v večini primerov sploh ne opazi razlike med brezglutenskimi in “navadnimi” izdelki, meni so na primer brezglutenski celo velikokrat boljši.

Kadar gremo ven jest, v restavraciji izberemo kaj na žaru in prilogo (krompir, riž, zelenjava…), kadar nismo sigurni, pa vprašamo. Skoraj povsod se kaj najde, ljudje pa so tudi vse bolj seznanjeni, se mi zdi. Pa tudi na trgu je res ogromno raznovrstnih brezglutenskih izdelkov, ki jih dobiš že v skoraj vsaki bolje založeni trgovini. V glavnem, lačni še nikoli nismo ostali.

Glede tega, da bi se pa otrok počutil drugačnega, pa vsaj mi nismo imeli težav. Mislim, da se otroci kar hitro navadijo in da to ne predstavlja težave. Na večini šol so tudi pripravljeni kuhati posebej za učence s to dieto.

Bodi vesela, da ima Ana celiakijo, ker brezglutenska hrana ne vsebuje lepka (glutena), ki je zelo škodljiv za kogarkoli. Poleg tega imajo ljudje na svetu toliko drugih neprimerljivo hujših bolezni in tegob…boš videla, čez nekaj časa ta dieta popolnoma preide v navado!

Zdravo!

V našem primeru smo imeli bruhanje in zavračanje hrane. Ampak potem smo izvedeli za celiakijo in zelo hitro je šlo na boljše, tako apetit kot počutje nasploh. Tudi mi smo bili zmedeni, vendar smo s pomočjo računalnika, raznih revij itd. hitro dojeli za kaj gre. Sicer pa ti povem, da imamo celiakijo v družini že pet let in čisto lepo in normalno preživimo. Cela naša družina je brezglutensko hrano in smo ugotovili, da se v večini primerov sploh ne opazi razlike med brezglutenskimi in “navadnimi” izdelki, meni so na primer brezglutenski celo velikokrat boljši.

Kadar gremo ven jest, v restavraciji izberemo kaj na žaru in prilogo (krompir, riž, zelenjava…), kadar nismo sigurni, pa vprašamo. Skoraj povsod se kaj najde, ljudje pa so tudi vse bolj seznanjeni, se mi zdi. Pa tudi na trgu je res ogromno raznovrstnih brezglutenskih izdelkov, ki jih dobiš že v skoraj vsaki bolje založeni trgovini. V glavnem, lačni še nikoli nismo ostali.

Glede tega, da bi se pa otrok počutil drugačnega, pa vsaj mi nismo imeli težav. Mislim, da se otroci kar hitro navadijo in da to ne predstavlja težave. Na večini šol so tudi pripravljeni kuhati posebej za učence s to dieto.

Bodi vesela, da ima Ana celiakijo, ker brezglutenska hrana ne vsebuje lepka (glutena), ki je zelo škodljiv za kogarkoli. Poleg tega imajo ljudje na svetu toliko drugih neprimerljivo hujših bolezni in tegob…boš videla, čez nekaj časa ta dieta popolnoma preide v navado!

Sindrom luknjastega črevesja, se pojavi zaradi stalne naselitve gliv (kandida – kvasna gliva in zidna plesen Aspergillus). Površina črevesne flore je ravno zaradi stalne naselitve gliv nezaščitena in se pojavi alergija na določena živila, kot obrambna reakcija že samo pri vnosi neškodljivih snovi, kakor mlečne beljakovine in ogljikovi hidrati iz pšenice. Sluznica črevesja je zaradi obrambnih reakcij kronično vneta in pojavljajo se otekline, katere preprečujejo razstrupljanje, simptomi se kažejo kot razdražljivo črevo, Chronova bolezen, kolitis,cerlekija…Vneta črevesna sluznica zelo težko razgrajuje hrano in tako prihaja do vretja in gnitja, pri tem pa nastajajo strupi, ki telo dodatno obremenjujejo, posledično pa se zaradi ugodnih pogojev glive množično razmnožujejo mi pa se vrtimo v začaranem krogu. Kar neprijetna stvar. Je pa rešitev ravno v zdravljenju črevesja. Probijotiki…

Aleš

New Report

Close