Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Seksologija – želiva si spolnosti Kako zgleda pregled pri urologu?

Kako zgleda pregled pri urologu?

Pozdravljeni,

Zanima me, kako zgleda pregled pri urologu. Bil sem pri svojem zdravniku, ker sem opazil težave z erekcijo, pa me ni nič pregledal, samo dal mi je napotnico za urologa. Slišal sem, da je pregled pri urologu boleč, zato mi je zoprno iti.

Hvala in lp

Pozdravljeni!

Za nas moške je pregled pri urologu stvar, katere se bomo morali lotiti prej ali slej. Veliko je vprašanj okoli tega, kao izgleda, kaj vse vključuje “fizično” urološki pregled.

Opisal bi na kratko, na splošno, kako izgleda pregled pri urologu. V kolikor ste še bili kdaj pregledani pri drugih specialistih npr. pri kirurgu, internistu, pediatru ali drugem, potem približno veste kako ordinacija izgleda, kar se tiče samega pregleda ni veliko razlik.

Začne se s spraševanjem o stanju pacienta (Anamneza) in sicer, zanima nas kateri problem je razlog za obisk, potrebujemo natančen opis težav. Zanima nas tudi ali ste zdravi oz. ali se zdravite zaradi bolezni, ali ste bili že kdaj operiran in zakaj. Zanima nas ali jemljete zdravila in ali imate alergije, zlasti na zdravila ali medicinske preparate.

Nato sledi pregled. Lahko vključuje pregled trebuha s palpacijo (otipavanje, pritisk na steno trebuha da vidimo, ali ste tiplje kaj nenormalnega, ali kaj boli) in avskultacijo (poslušanje s slušalkami po trebuhu, da ocenimo kvaliteto črevesnega gibanja, ali so prisotni žilni šumi). Pregleda se tudi predel dimelj pri sumu na dimeljsko kilo.

Pri urološkem pregledu je pregled genitalij ciljen pregled. Zanima nas ali so prisotni znaki anatomskih sprememb ali nepravilnosti, ali so navidez prisotni zunanji znaki bolezni (pordelost, kožne spremembre, tvorbe, rane itd) na penisu in skrotumu v celoti. Palpacija je tudi del tega pregleda, pomembna je ocena testisov, velikosti, bolečnosti in anatomske pravilnosti mod, obmodkov in funikulusov oz. povesm (skupek ven, arterij in semenovoda).

Nato pride tisto, kar je lahko marsikomu neprijetno, in sicer pregled prostate. Najbolj direkten način za oceno velikosti, oblike, konzistence in oceno znakov vnetja ali prisotnost nepravilnosti v obliki, je rektalni pregled. Z digitalnim pregledom prostate pridobimo pomembne informacije o stanju žleze. Pomembno vlogo ima tudi pri odkrivanju raka na prostati, kajti lahko pri pregledu postavimo sum pri odkrivanju nepravilnosti, seveda skupaj z drugimi preiskavami kot je PSA. Ali je to neprijetno? Na splošno lahko rečemo, da ni ravno prijetno. Boleče pa vsekakor ni (govorim seveda o primeru, ko ni znakov vnetja ali druge spremembre, tako v predelu anusa in danke, kot na prostati). Potrebno je slediti navodilom zdravnika med pregledom, da zmanjšamo občutek neprijetnosti.

Potem, ko je fizični del pregleda končan, sledi lahko diagnostični ali terapevtksi načrt. Kakšen krat že s anamnezo in pregledom lahko pacientu predlagamo program zdravljenja. Včasih pa se zgodba nadaljuje če pridejo vpoštev druge preiskave, nrp odvzem krvi za PSA pri pacientih, starejšij od 40 let. Lahko urolog naroči ultrazvočno preiskavo ali druge potrebna “slikanja”.

Med celim procesom je ključnega pomena, da vprašate vse kar vas zanima o vašem stanju, vaši bolezni. Ena stvar je, da urolog po pregledu ve kaj Vam mora predlagati. Druga je, da Vi kot pacient v celoti razumete kako boste ravnali z navodili urologa, pe posebej če morate zdravila jemati, ali če Vam bo urolog predlagal operativni poseg.

Upam, da boste s temi informacijami bolj mirno šli k urologu. Vse kar je pri specialistu za opraviti je pomembno in nam daja dragocene informacije o vašem stanju. Gre za vaše zdravje!

Srečno na pregled!

Lep pozdrav.

New Report

Close