Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala kako vas, Slovence po svetu, sprejema lokalno prebivalstvo?

kako vas, Slovence po svetu, sprejema lokalno prebivalstvo?

Zivjo Shipman
Jaz vem kdo je ta mulc ki se stalno javlja pod drugacnem imenu ter je izredno nesramen. Toda ne zlorabljam zaupanja, toda vse ima svojo mero. Mu nima smisla odgovarjat ker je,ocividno mlecen, mladoletnik, ki se vmesava v pogovor odraslih vse je laz saj ni zapustil svoje vasi dlje kot na morju hrvaske.Nima nobene koristne kvalifikacije, je prakticno nezaposljiv. Poleg vsega se pa se ne zna lepo obnasat. Njegova bodocnost je zapecatena.Ce ne bo dal miru Ga bom primoran enkrat zatozil njegovemu fotru ki ga ze tako ali tako komaj prenasa in ga bo vrgel na cesto.
Pa pustimo to. Ja,, leta tecejo se spominjam tebe Shipman. Kot sem omenil zgoraj ne zlorabljam zaupanja zato se raje pogovarjam s tabo privatno. Mislim da imam tvoj email.
Lp

Britishman: Recimo, da poznas Slovenijo in UK. Cool! Vec od vecine. In zato se cutis poklicanega, da napises kaj pametnega. Okay, za razne nadobudneze, prepricane, da je izven meja Slovenije vse bolje, najbrz res ne skodi, da slisijo, da ni nujno vse tako roznato, kot si morda predstavljajo. Pa ceprav jim s tem kdaj stopis na zulj. Vedi pa, da je svet dosti vecji od Slovenije in UK. Namrec, vidi se ti, da ga poznas predvsem po _pripovedovanjih_ sebi podobnih ksenofobov, majhnih Anglezev z vecvrednostnim kompleksom, ki zaradi lastnih slabih izkusenj z “angleskimi cefurji” (Pakistanci, Indijci, Poljaki, …) mislijo, da je vsepovsod enako. Pa temu ni cisto tako.

Vsako okolje ima svoje specifike! In izkusnje posameznikov so lahko zelo razlicne. Se bolj pa se razlikuje nase dozivljanje realnosti.
Poglej Slovenijo. En Zoran Jankovic, rojen na podezelju v Srbiji, postane od ljudstva izvoljeni zupan Ljubljane, glavnega mesta!! Zanimivo, a ne, ceprav za vecino Slovencev se vedno ostaja cefur. Ti bi rekel, da on ne bo nikoli sprejet v Sloveniji.
Torej, kaj sploh pomeni “biti sprejet”? A si ze “nesprejet”, ce nekaterim “domacinom” nisi po godu? Koliko “cistokrvnim” Slovencem, povratnikom iz tujine, proslavljenim ali cisto povprecnim, razni sodrzavljani, sodelavci, “prijatelji”, znanci in neznanci, “povedo” naj se spokajo “nazaj”, od koder so ze prisli? Pa pustimo povratnike, emigrante, cefurje, in taksne ali drugacne prisleke. A se sploh kdo na tem svetu pocuti od vsakega popolnoma sprejet? Pa naj gre za cestarja ali cistilko, direktorja ali predsednika.
A si vedel, da v Sloveniji obstajajo ciganski zaselki katerih otroci so zaradi mesanih vez ze bolj beli od “pristnih” Slovencev? Skratka, gre za vec generacij Slovencev. Med njimi so solani ljudje, obrtniki, uspesni. Lokalni ljudje vedo, da tako kot ni “pristnih” Slovencev metat v isti kos, tako so tudi med cigani velike razlike. Vedo, da je razlika med ciganstvom, nekim nacinom zivljenja in razlicnimi cigani, osebami. In s tem, ko jih ostali zaplankanci, in tu mislim predvsem na tebi podobne ksenofobe!, se vedno mecete v isti kos, vec poveste o sebi kot nekem ciganu.

Obratno od ciganov v Sloveniji, pa se ponekod gleda na “zahodnjake”, ki v nekih okoljih uzivajo visji status od vecine domacinov. Verjame se, da so kvalitetnejsi kader. Da so lepsi od domacinov. In z izjemo promila praviloma korumpiranega najvisjega sloja, je “belec” apriori iskreno spostovan. Ne le zaradi predvidoma debele denarnice, temvec, kot receno, tudi drugih kvalitet. Ne bom nasteval drzav. Tako ne gre za okolja kamor se vrli slovenski emigrantje masovno selijo.
Seveda pa lahko tudi v takem okolju se vedno ostanes depresivni tujec, karkoli ze to pomeni. Ostajajo razlike v veri, obicajih, razmisljanju, itd. Nekdo se z lahkoto prilagodi, vzivi in zivi bolje in bolj spostovano od 99% lokalnega prebivalstva. Ti pa vsem dopovedoval, da si tujec. In takega, neprilagodljivega negativista, malega Angleza z vecvrednostnim kompleksom, bo malo kdo z veseljem sprejel medse.

Evo ga pametnjakovic ki ve vse. Vidim da si mlad in neizkusen.Da smo si na jasnem.Ce me ze kategoriras me vsaj postavi tam kjer spadam. Ce ze imam kompleks je to manjvrednostni kompleks katerega imam ugrajenega ze od malega, ko smo v sivi atmosferi komunizma sanjali o ameriki in angliji ko smo poslusali Clif Richarda ali Elvisa itd. Poleg tega Saj sem sam rekel da smo slovenci za angleze cigani ali cefurji vzemi kot ti pase. Kaj to tebi pomeni da imam superioriti kompleks ali obratno, daj no. Jaz se pocutim manjvreden samo tu v angliji toda ne drugje po svetu, razlozi to? Mogoce je to spostovanje do rase ki je dosegla najvisjo mozno stopnjo civilizacije na tem usranem, koruptiranim svetu. Kaj smo pa dosegli mi slovenci v primerjavi.?
Pa se nekaj ko sem tako rekoc primoran da omenim.. Jaz nisem dipresiran, to je vas problem, ste vi in ne jaz ki ne morete ven iz slovenije, jaz sem dosegel moj cilj zivljenja in sem ponosen da zivim v UK sem ponosen na moje britansko drzavljanstvo ter vse kar spada zraven, tu se pocutim varnega,preskrbljenega. Rule Britania.Kaj pa ti v Slo. Rule slovenija..ha.ha??Predno zanikas poglej malo po svetu kdo ga spravlja v red ce se cigani ne obnasajo kot treba, rule britanija. Clovek mora biti ponosen na to,ali ne!..Amen.
PS, Predvsem bodi dostojen se izplaca. To sem se naucil od anglezov.

Evo ti hinavskega crva Brita. Sedaj je pa ponosen, ker je kao Anglez. Vse kar se tice njega v zvezi z Anglijo in imigracijo je OK. Anglija je tedaj super oh in sploh. Ko pa jaz Janez omenim, da bi imigriral pa tujina takoj postane nicvredna in nadaljuje kako lepo zivljenje imamo v Sloveniji. Se enkrat si preberite kaj je napisal ta sekret zgoraj. On ima v Angliji vse, kaj pa vi cigani v Sloveniji. Vi ne morete iz Slovenije???? Da te ni sram ti pezde. Cel cas se nam roga v obraz ta dihur. Bitishman TI si izmecek cloveske rase in edino prav je, da nisi vec v Sloveniji. Ni cudno, da je Anglija greznica Evrope, ko pa ima take imigrante kot si ti. Ti in tvoji pankrti ste jim zasrali celo sosesko v kateri zivite. Ni cudno, da so te se lastni starsi zavrgli in se te sramovali, ko si pa tak hlod.

Ti povem zakaj imas vecvrednostni kompleks, Britishman. Iz pisanja se ti vidi, da si se poistovetil z Anglezi, ki so bili do druge svetovne vojne vodilna svetovna velesila in tako oh in sploh, izumitelji, osvajalci, itd. Pohvalil si se kako si prevzel navade njihove visoke “civilizacije”. Medtem ko s(m)o ostali Slovenci ostali isti primitivci, kot si bil pred 40. leti tudi sam, a ne?

Od tu pa vec ni dalec do vzroka tvojih frustracij. Namrec, kot sam pises, opazas, da te Anglezi ne sprejemajo kot sebi enakega. Paradoks, si preprica. Ti si postal napreden Anglez, oni pa ti tega ne “priznavajo”, a ne? In tvoja razlaga? Se po 40. letih me imajo za tujca!! In tako je in basta, a ne? Haha… Ne dopuscas pa moznosti, da te imajo za tujca tudi zaradi tvojega obnasanja, ne le ker si nekdanji priseljenec in govoris z naglasom. Morda te imajo tudi po 40. letih za tujca (kot cigana s ciganjskim obnasanjem) predvsem zato, ker si pobral najslabse od Anglezov, vecvrednostni kompleks, in najslabse od Slovencev, to kvazi balkansko obnasanje, ki ga ocitas ostalim Slovencem. Kaj pa, ce se le nisi toliko spremenil, kot si sam preprican? Kaj, ce si se vedno nekolturni cigan? 😉

Ce pa se kak emigrant ne pocuti diskriminiran, in se tu oglasi, pa si razlagas kot, zelen je se, pojma nima kaj si folk o njemu, tujcu, res misli. Namrec, preprican si, da si v 40. letih zivljenja v UK popil vse obstojece znanje o “tujcih”, oz. obnasanju in misljenju “domacinov” o prislekih.

Ne bom govoril za vse. Pravzaprav, sploh ne dvomim, da bo vec kot polovica Slovencev, emigrantov, tako ali drugace sem pa tja obcutila, da so tujci. Sploh nizje kvalificirani, ki zivijo & delajo po EU in UK. Ti pa kot dolgoletni emigrant z bogatimi izkusnjami zivljenja marsikje po svetu lahko zaupam, da so moje izkusnje bistveno bolj pozitivne od tvojih. Dalec od tega, da bi me obravnavali tako kot tebe, cigana. Tvoje besede! Zamisli, se kjerkoli sem zivel, so me spostovali in placali vsaj toliko kot primerljivega domacina. V nekaterih okoljih pa so se mi prav zaradi tega, ker sem beli tujec, odprla marsikatera vrata. To se ne pomeni, da sem bil nujno vedno eden od njih. V enih receh ja in v drugih ne. Odvisno od tega, kaj sem imel s kom skupnega. Ampak tako je vsepovsod. Tudi kot mladostnik sem pripadal “svoji” klapi, za druge pa sem bil “tujec”, ce ze hoces, pa ceprav je znanec iz druge klape zivel niti 50m od mene. 😉

Ti pa kar ponavljaj svojo zlajnano zgodbo, kako je tujec vedno tujec. Argumentov si bore malo natrosil. Se enkrat si preberi zgodbo o Jankovicu. Pa spomni se guvernerja Kalifornije, Arnolda. Sami tujci. Samo malo drugacni od tebe. 😉

Goodness Gracious Me si se pa razgovoril ampak se vedno nisi dojel bistvo debate. Poslusaj Moj rojstni kraj je slovenija. Zivim v tujini torej sem tam tujec. V sloveniji me ne more nihce imeti za tujca, ker sem rojen v sloveniji.Toda v tujini kjer nisem rojen sem pac tujec, pa basta! Mislim da to pove vse. Amen. Kako se negdo pocuti, ali sprejet glede tega, to je pa druga tema, mogoce kdaj drugic, a ne? Enostavno.
Kako si sprejet v tretjem svetu pa ne obravnavamo tu, ker mene to sploh ne interesira. Bha,ha..beli tujec, pa kaj se…..! nehaj ga srat lepo te prosim. Kam si pa sel….Zululand?Banglades,Tibet?

Tvoje razmisljanje je sila omejeno. Ti si v tujini. Zato si tujec. Amen. Basta. Kako smo sprejeti je nepomembno. “Obravnavamo” pa le tisto kar je tebi znano, te interesira. Sedaj pa zdruzno ponovimo, v tujini bomo vedno tujci. Simpleton!

Si kot clovek, ki celo zivljenje dopustuje v istem apartmaju na hrvaski obali, pivca zuli v istem kaficu, hrano kupuje na isti trznici, “pozna” vse domacine, potem pa si zaradi sivih las domislja, da ve vse o turizmu. Ampak svet je velik. Ze hrvaska obala je dolga. Ne zanimajo vse samo apartmaji. Ljudje smo razlicni in ze zaradi tega nas domacini razlicno obravnavajo. Ampak, kako to simpletonu dopovedati…

Britishman je priskuten hinavec, ki se ima za nekaj vec. Gnil si od glave do pete.

NAVEDENO:Obravnavamo” pa le tisto kar je tebi znano, te interesira.
Bravo.

Evo ti,imas koncno prav, jaz obravnavam samo tisto kar mi je znano, docim vi se pa spuscate v nepoznana podrocja samo zato ker ste trmasti kot mladolitniki, se mi ze zeha…..

Spet je ven udaril tvoj vecvrednostni kompleks. Mislis, da ves vec od “drugih”. Ostali pa smo neizkuseni mladoletniki. Ves, mimo so casi, ko so bili sivi lasje pokazatelj modrosti. Svet je prevelik, preraznolik in prehitro se spreminja, da bi nam lahko s svoje omejene UK perspektive solil pamet. Malo vec skromnosti ti ne bi skodilo. 😉

Ja, me spomnis na mlada leta, ravno tako sem jaz govoril ko sem bil mulc neumen.

Bil si mlad in neumen, sedaj si pa samo se neumen!

A se sploh zavedas, Britishman, kako neargumentirane so tvoje replike? Obnasas se kot otrok, ki mu ni mar za argumente, le svoje tera dalje…

Ne ta bebo Britishman se ne zaveda nicesar. zavraca ga cel svet ampak pametnjakovic kot je, bo trdil svoje ter se brezvezno oglasal. Nikomur noce pomagati ampak samo trosi naokoli neumnosti ter pametuje. Tipicen aroganten, nevoscljiv ter vase zagledan hlod! Preglejte vse njeovoe objave in boste videli, da se nikoli ni dal prakticnega nasveta ali, da bi komurkoli pomagal. Navaden gnoj si, ki se ga je treba sramovati!

Po vsem zgornjem izvajanju človek lahko samo ponovno ugotovi, da ste Slovenci agresivni psihopati, ki se me seboj obkladate kot najbolj nevzgojene živali. Mentalna bolezen je res močna v tem narodu.

Eni so me sprejeli zelo dobro. Moji sosedje domacini so postali moji res dobri prijatelji. Zdaj pa trenutno zivim v majhnem kraju, kjer so ljudje sicer prijazni, vendar so tudi bolj zaprti vase in ne sklepajo prijateljstev z ljudmi, ki jih niso poznali ze v osnovni ali srednji soli.

Na splosno pa lahko recem, da si v njihovih oceh vedno tujec, zato je veliko odvisno od nas, prislekov. Jaz sem bolj tihe sorte, zato je zame tezje. Pa se precej visoke standarde imam, s kom se druzim.

Treba se je prilagoditi. Kjer zivim, so stiki med ljudmi precej drugacni kot v Sloveniji. Tu ni kofetkanja, neskoncnega posedana in opravljanja. Kletvice so nesprejemljive, prav tako kajenje v hisah, stanovanjih, glasno govorjenje, razburjanje in custveni izpadi tudi niso zazeljeni. Vljudnost je obvezna. Ce se vsemu temu prilagodis, ce prej tega nisi imel v sebi, bo slo. Potem bos dobil prijatelje, cetudi si tujec.

West nas gleda Z nezaupanjem kot vse ostale prebivalce z Easta. in ce tega ne razumes bom poenostavil , nas gledajo tako kot mi gledamo na Bosance in albance in cigane.lp

To vemo tisti, ki zivimo v tujini, tisti, ki zivijo v Sloveniji, tega ne bodo verjeli, dekler tega ne bodo skusili na lastni kozi. In to vedno tudi povem, ko grem v Slovenijo na dopust, pa me gledajo, kot da je kaj narobe z mano, ces, kako se sploh lahko primerjam z Bosanci.

Kljub temu, po zacetnem nezaupanju, ki pa lahko traja kar dolgo casa, ce vidijo, da si v redu clovek, te bodo sprejeli. Take so moje izkusnje.

Kadar si tujec se moras z tem sprijaznit da ne bos imel nigdar pravih prijateljev z katerim bi lahko drug na drugega zaupal — ne za posojo ali cuvanja tvoje zene ker tudi to se ni mogoce v Sloveniji …Temvec za
skupne hobije ali za prijetno zdruzevanje in izhodi na dopust ali na izlete pa tudi sport ..Ti si na tvoji strani oni so na drugi ..To je ze krivo v delu da ze od mladosti starsi nas ucijo da se ne smemo druziti z ljudmi ki so nam nepoznati da moramo zmeraj pazit komu govorimo ali se druzimo ..Ko smo pa mi tujci vsi drugacni kot oni cetudi kljuna nimamo nas to oni drugace vidijo …Ce pa slucajno prijatla imas se moras zmeraj nauciti da za hrbtom gledas da opazis ze prej preden bi zelel te — kadar se oni druzijo je to najveckrat za kak pridobicek nigdar ne smes za iskreno prijateljstvo od katerega ti nic ne pricakujes edino dobro vedenje en proti drugemu brez gliste v gavi …Ko smo mladi bli smo vsi v tujini imel veliko prijateljev .V mojem primeru smo bli stirje ki smo si eno hiso delili vsak za sebe toda moja soba je bla bolj proti cesti in je veckrat popoldne bla cela soba polna zacasnih prijateljev in prijateljic za privatni disco
in smo cele popoldne plesali z dekleti z bliznjih ulic in se skupaj zabavali alkohola skoraj ni blo .Ko so se pa vsi dobro naplesal pa smo sli vsak po svoje najveckrat se vedli nismo mi stranci kdo je kdo .Uporabljal so nas da se sprostijo kar doma nismo mogli v druzini ..Imeli smo pa naso druzbo da gremo lavfat po mestu na pijaco ali osvajalni konkurs kdo si bo lepso najdo ali v mestu ali v disko .. Odrasli pa smo vsi imel tudi te vrste prijatlov ki so zmeraj ok ce jih ti povabis na kosila poleti v naravi pri sebi ali na izletu in nato smo kar v naravi improvisirali za kuhanje rib ali klobas _pecenke etc
Toda po dolgem se zavedas da so zmeraj isti ki vabijo drugi pa samo profitirajo …

Bad boy
Kot prvo se nauči brat, bereš kar hočeš in ne kaj je napisano: nisem skipman
Kot drugo: sem Shipman in nimam veze z Britom. Zakaj bi jo pa imel? Kaj nimam svojega lastnega mišljenja? Kaj sem ovca kot ti!?
Kot tretje: nimaš pojma v kateri državi sem zato ne obsojaj in ne delaj zaključkov na tvoji omejenosti in nerazgledanosti. V tejle državi je miselnost in kultura popolnoma drugačna. Ljudje te nekako sprejmejo, traja pa dolgo, dolgo časa. Dajo ti lepo vedeti da si samo tujec, tako pač je tukajle.
Kot četrto: koliko let pa imaš, da si tako brihten? Koliko izkušenj imaš, kje vse si bil? Jaz ti lahko naštejem kje vse sem bil, pa tako naprej.
Kot peto: veliko je odvisno od vsakega posameznika kako se vživi v okolje in ne sodi nikogar, ker ne veš njegove zgodbe. Delati zaključke na ta način je omejeno.
Kot peto: naj vrže kamen tisti, ki je brez greha!
Kot šesto: daj kaj povej o sebi, pa da te vidimo na piedestalu. Imaš jajca? Si v tujini? Kaj si pustil v Sloveniji, koga zapustil, zakaj si šel v tujino..
————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–
..Ok ce si ti zares druga roba kot ta koza ==Brit ==Bolj resen clovek se mi zdis kot pa je .
On pa pise z vse podobnimi imeni pa je veliko forum odprtih in jih samo on polni ker najboljse on sam z seboj zivi .in se sebe hvali .Jas nisem na severu kot ti sem v juznem delu Fr ancije . Mene sneg in led me niso nic privlacili in sem rajsi na sonce sel kot na smucanje .Upam da ti je dobro tam in da srecno zivis .Kot recemo tu “” da lahko vse povsod srecno zivis ce si tudi tam tvoje gnezdece naredis .””
Kar je pa najhujse je cas ,dokler si se cisto sam in nikogar ne poznas , takrat pa zares v tujini srece ni cetudi imas vec denarja to pa ni vse Srecno

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close