kako vas, Slovence po svetu, sprejema lokalno prebivalstvo?
Mene pa zanima, kako vas, Slovence po svetu, sprejema lokalno prebivalstvo?
I feel like a one legged man in an arse kicking contest
Ceprav ta tema je bila opisana ze stokrat, ne bo skodovalo ce jo obravnavamo se enkrat, ker nekateri se vedno imate neke nerealne iluzije glede tega. Slovenci mislite da ste nekaj posebnega, da ste drugacni kot ostali balkanci. Ja to je res da po samem izgledu ne spadate na balkan niste tako temnopolti itd. Toda videz vara, to je ze star pregovor ali ne. Kajti po znacaju,obnasanju in nacinu ter navadah zivljenja, ta vas izda. In tega se ne da prikrit. Prej ko slej balkanska mentaliteta pride na povrsje.
Seveda veliko vlogo igra kam in kje ste v tujini. Jaz govorim o naprednih drzavah, severna evropa itd za katerimi je slovenija se sto let zadaj. Pa ne mi reci kje je povprecno vec BMW in Mercedezov.s tem je ravno dokazano kaksni vulgarni primitivci ste.In na kratko povedano v teh drzavah vas prezirajo kot cigane.
Lp Brit
Brit,
nikoli ni vse tako črno belo … povsod se najdejo/mo takšni in drugačni, ni fino vse zmetat v isti koš. Jaz živim v Sloveniji in se z marsičem kar si napisala strinjam (še marsikaj bi lahko dodala). Mogoče sem ravno zato mnenja, da tle ni primerno okolje za mene in bi morala spokat stran. Samo pač, to ne gre čez noč. Mogoče z malo vaše pomoči in podpore zlezemo stran vsaj tisti netipični slovenci.
LP
Zavedaj se da ljudje imajo ze v naprej dolocene predsodke o tebi kot tujcu. Sedaj je veliko odvisno od tega kaksne iskusnje so to bile, dobre ali slabe. Zato te takoj ocenjujejo tako kot ti druge. Ocenjujejo te napram svojih norm, ki so popolnoma drugacne kot slovenske Ze na primer da v uk reces da bos namesto rozic in trate v tvojem vrtu poflancal zelje in krompir je to napaka! itd,itd. Sosedje bodo seveda rekli “kako prakticno” v resnici pa mislili na izgled ulice. No ja to je en primer katerih pa je na miljone za katere se sploh ne zavedas. Toda ocenjen si in bos.
Se nekaj bi dodal, namrec da vidis razliko in da lahko komentiras o kulturi,navadah in predvsem kaj domacini res mislijo o tujcih itd moras ziveti v doticni drzavi, in to ne pomeni pet let z druzino v Birminghamu ali Leicesteru kjer je populacija 50% emigrantov. Moras biti integriran v njihovo zivljenje, porocen V ali podobno.Prezveci to!
Mi smo njihovi juznjaki. Doma si oglej vse, dobre in slabe aspekte priseljencev v Sloveniji, in bos dobil odgovor na svoje vprasanje.
Ja to je dober odgovor saj sam ves, saj sami veste kako tretirate juznjake, in ko to obcutis na lastni kozi ni tako prijetno, kaj ne !?hinavci.
V nasih casih je bilo takole v Jugoslaviji bolje receno v sloveniji kar se tice tujcev. Zelo enostavno, radi smo sprejeli zahodnjake in sovrazili vzhod in ves jug. Toda danes je malo drugace in to po celem svetu. Na kratko povedano Nikjer ne marajo tujcev.
Jst bom samo tko rekla … da je zelo žalostno, da je tolk enga sovraštva in nestrpnosti. Vsi smo samo ljudje, ki iščemo svojo srečo pod tem soncem, ne glede na to, kje in kakšne so naše korenine. Ni čudno, da svet drvi v pogubo na vseh nivojih.
lp
Lokalno prebivalstvo te težko sprejme, si tujec in tujec ostaneš. Tri leta sem že na tukajle, poročen z lokalno prebivalko (zato sem tudi ostal tukaj) zaposlen v lokalni firmi….
Je tako, v firmi je po dobrem letu še vedno nazaupanje, sprejemajo me le počasi. Je pa res, da smo si sila različni, kultura je popolnoma drugačna, miselnost, navade, skratka veliko barier. Vse ste stvari vplivajo v integracijo, kar je pa najpomembnejše je pa jezik. recimo v trgovini, uradih, vse se dogovorim v njihovem jeziku, no ja, po treh letih ga kar dobro tolčem 🙂 Skriti ne morem, da sem tujec, nasplošno pa radi pomagajo, do sedaj imam pozizivne izkušnje. Ampak to nima veze s sprejemanjem mene kot tujca v njihovo okolje. Ni pa nobene rasne nestrpnosti, katero poznamo še iz bivše juge. Slovenci smo preveč obremenjeni z rasno nestrpnostjo, hinavstvom in zavistjo- drži kot pribito! Te bleasave navade so me kaj hitro zapustile, tukaj ni nobeden cigo, čefur ali kaj podobnega. Ne obstaja v njihovem besednjaku, lepo, kaj ne?
Še malo za šalo ali zares: v tujini se moraš vseskozi dokazovati kot npr. v Sloveniji ženska na dobrem delovnem mestu; narediti mora več, bolje…in šele po 30 letih ti priznajo kar ti gre 🙂 ali pa malo kasneje 🙂
Toleranca do tujcev, se spreminja do neke mere, je mogoce tudi razlicna od kraja v kraj in kako se ti integriras med njih. Toda kaj se ne spreminja si ti, ti ves da ne spadas , da si tujec, da nisi domacin in v tem je bistvo. Ne pripadas, nisi eden od njih in basta. To pride na povrsje iz casa do casa kar zadostuje da nikdar ne pozabis kdo si.Zapomni si, da v tujini si vedno tujec. Amen.
LP vsem Brit
Brit
Pardon izrazu…..fuck!!!!
Imaš 100 posto prav!!!
Lahko rečem samo še: Amen!
No, to mi pa res da obcutek,hm, vrednosti, toda vseeno se pocutim kot: “one legged man in arse kicking contest” and I don’t know why?
Hja, kakorkoli obrneš imaš rit vedno zadaj 🙂
Svet je velik. In ni vse crno belo. Nekje je celo bolje ziveti kot tujec. Vsak pa pise o svojih izkusnjah…
mene so za zacetek vsi lepo sprejeli.
ko pa bom spoznal veliko drugih ljudi, bom lahko ocenil.
to je pa to.
vprasajmo se kako pa mi sprejmemo nase juzne brate.
jaz jih ne sprejemam dokler ne zacnejo govorit slovensko in dokler niso posteni.
tudi mene tako sprejemajo v tujini.
kar je konc koncev prav.
ne morec bit cigan in frajer
Svetovni popotnik, daj za vraga povedat, ce mores, kje je bolje zivet kot tujec.????????????????Umiram od radovednosti!
Ljudje te sprejmejo takega kot si !!!
jas nisem imel nobenega problema
da pa brit in britichman in skipman
ki so ena in ista oseba —njega pa so zelo slabo sprejeli
ker je bil bedast -pijanec slovenska kurba prav takega kot se ga
izogibamo v Sloveniji in vseskozi , zato ni cudno da je imel same
probleme da so ga za juznjaka vzeli
Bad boy
Kot prvo se nauči brat, bereš kar hočeš in ne kaj je napisano: nisem skipman
Kot drugo: sem Shipman in nimam veze z Britom. Zakaj bi jo pa imel? Kaj nimam svojega lastnega mišljenja? Kaj sem ovca kot ti!?
Kot tretje: nimaš pojma v kateri državi sem zato ne obsojaj in ne delaj zaključkov na tvoji omejenosti in nerazgledanosti. V tejle državi je miselnost in kultura popolnoma drugačna. Ljudje te nekako sprejmejo, traja pa dolgo, dolgo časa. Dajo ti lepo vedeti da si samo tujec, tako pač je tukajle.
Kot četrto: koliko let pa imaš, da si tako brihten? Koliko izkušenj imaš, kje vse si bil? Jaz ti lahko naštejem kje vse sem bil, pa tako naprej.
Kot peto: veliko je odvisno od vsakega posameznika kako se vživi v okolje in ne sodi nikogar, ker ne veš njegove zgodbe. Delati zaključke na ta način je omejeno.
Kot peto: naj vrže kamen tisti, ki je brez greha!
Kot šesto: daj kaj povej o sebi, pa da te vidimo na piedestalu. Imaš jajca? Si v tujini? Kaj si pustil v Sloveniji, koga zapustil, zakaj si šel v tujino….
Nekdo tretji
Deloma se strinjam glede naših južnih bratov, ker smo imeli skupno preteklost. Ti pa povem, da si nepošten. Se pravi, greš na Finsko in ko se boš naučil finščine te bodo sprejeli!? Pa kaj še, lari fari.
Tale miselnost drži večinoma samo v Sloveniji, smo precej rasno nestrpni. Tukaj tega ni, sploh ne poznajo čefurjev. Meni je bilo v začetku čudno, nekaj je manjkalo. Ko se pa navadiš, pa vidiš, da smo/ imajo v Sloveniji težave samo Slovenci s tem. Se pa strinjam, da je veliko lumparij s strani južnih potomcev. Ampak zopet ni pošteno vse skupaj dajati v en koš.
Brit
Se še spomniš maila izpred dobrega leta? Ja sem tisti o katerem s spraševal. Moja zgodba je precej dolga, če prideš v moj konec lahko kakšno rečeva. Če bo pa vse ok, sem spomladi na Škotskem za teden, pa če nisi predaleč lahko kakšnega rukneva. Mislim pijačo, ne koga na gobec 🙂
Lepo se imejte vsi skupaj, danes je prekrasen sončen dan, delček ga pošiljam vsem. Ostanite v cvetju.
Jutri bom pihnil 45 svečk, ljudje imejte se radi in ne obsojate drugih, ker ne živite njihovega življenja in ne veste njihovih zgodb.
Forum je zaprt za komentiranje.