kako varčevati
Ne vem na koga naj se obrnem, pa bom malo tukaj povprašala. Počasi bi rada začela varčevati, pa se na te stvari ne spoznam najbolje. Kako je kaj s stanovanjskimi skladi, pa državnimi obveznicami? Ali je bolje, da dam denar vezati na banko – tolarje ali evre ali kaj drugega? Prosim, če mi lahko kdo kaj pomaga.
Jaz sem imela nekaj časa Modro varčevanje pri NLB. Mislim, da se kar splača, če se odločiš za varčevanje v banki. Tudi tolarska vezava se mi ne zdi tako slaba stvar.
Seveda pa so danes najbolj popularni in donosni vzajemni skladi, vendar se jaz ne morem zanje zares odločit. Nočem tvegati, razlike v obrestih v banki in dobičku v skladu pa niso tako velike, da bi odtehtale tveganje.
lp,
Ana
Ana76, to z razlikami v obrestih pa zadnjih nekaj let ne drži najbolj. V banki pridobljene obresti komajda pokrijejo inflacijo, medtem ko pri skladih mnogokrat presegajo tudi 25%. Seveda se pa to lahko spremeni.
Poleg tega se nam kmalu baje obeta ogromen davek na bančne obresti. V primeru, da bo letni prihodek od obresti znašal čez 300.000, kar da bančna vloga velikosti 6 mio sit, bo država pobrala 100% obresti!!!! torej vse. Ne vem v čem je smisel tega, lahko le mislim, da želi na ta način spodbuditi obračanje kapitala.
Kaj pa dobiček iz skladov? Pa pri skladih moraš še provizijo plačat, ki je do 3%, kar tudi ni zanemarljivo. Kar je pa meni najbolj nesprejemljivo je pa to, da ne veš, koliko bo dobička, lahko je 25%, lahko je pa tudi manj kot bančna vezava. Poleg tega tudi ne veš, kako bo država v prihodnje regulirala sklade; z davki na dobiček…
Niko napisal:
…. bo država
> pobrala 100% obresti!!!! torej vse. Ne vem v čem je smisel
> tega, lahko le mislim, da želi na ta način spodbuditi obračanje
> kapitala.
Tale tvoja trditev Niko, pa je res 100% zgrešena. Mislim, da je bolje, da prej preveriš dejstva oz. trditve, ki jih napišeš.
Obresti se bodo obdavčile samo tiste, ki bodo presegle 300.000 SIT letno. To pomeni, da obresti do te vrednosti ne bodo obdavčene, nad to vrednostjo pa. Npr. če dobiš na leto obresti 350.000 SIT se bo obdavčilo samo tistih 50.000 SIT. Pa še te obresti se bodo obdavčevale postopoma, mislim da naj bi v letu 2007 davčna stopnja dosegla 30% in nič več.
Tisto o 100% obdavčitvi obresti pa je samo zavajanje javnosti oz. zlivanje vode na druge mline.
Da ne bo pomote, ne delam nikjer kamor bi se lahko vlagalo denar oz. fin. sredstva.
Da odgovorim kar vsem naenkrat:
Ana76: to kar praviš je vse res, le da se tisti trije procenti zaenkrat še hitro pokrijejo. Vendar nikogar ne silim v kakršnokoli obliko varčevanja. Po drugi strani pa, kakšno varnost nam pa nudijo banke, če imamo jamstvo za naše vloge ob morebitnem propadu banke samo za 4 milijone tolarjev (kot je meni znano, da se ne bo spet kdo vsedel na moje besede). Zdaj, če želimo denar samo zbirati, potem so bančne vloge še vedno primerne, vendar se njihova vrednost ne bo kaj dosti povečevala. Kdor želi kaj več, mora pa tudi več tvegati, vedno je bilo tako.
Relika: Žal je prepogosto res tako.
Vesna: tako sem razbral iz časopisov in vsakdo lahko kdaj kaj narobe razume.
Tako se lahko tudi tvoja trditev hitro razume na dva načina: “Obresti se bodo obdavčile samo tiste, ki bodo presegle 300.000 SIT letno” Kar lahko pomeni da se bo obdavčila razlika do 300.000 ali pa da se bo obdavčil vsak znesek ki presega 300.000 SIT. In četudi se obdavči samo razlika, je to pri velikih vlogah na banki ogromno denarja. Tista postopnost bo pa vendarle potekala v zgolj nekaj letih.
In da ne bo nesporazumov: jaz nimam nobenih koristi od tega kje kdo varčuje, kot je bilo morda mogoče razbrati.